La Finca Valpiedra wina Hiszpanii
La Finca Valpiedra wina Hiszpanii - jest głównym przedstawicielem ducha przedsiębiorczości Familii Martínez Bujanda, która w 1994 roku rozpoczęła budowę winnicy w uprzywilejowanej winnicy należącej do rodziny.
Otwarta w 1999 roku, od momentu powstania jest częścią Asociación Grandes Pagos de España, ekskluzywnej i ograniczonej grupy winnic rozsianych po całym kraju, które dzięki unikalnym winnicom i własnej osobowości twierdzą, że należą do autentycznych terroirów kraju. Finca Valpiedra podąża za klasycznym stylem Bordeaux, z jedną winnicą i czterema winami produkowanymi wyłącznie z winogron z tej posiadłości: Finca Valpiedra, nasze główne odniesienie, Cantos de Valpiedra, Petra de Valpiedra, wino w 100% Garnacha, które jest hołdem dla starej Rioja i Finca Valpiedra Reserva Blanco, rarytas tej posiadłości. Wszystkie są utożsamiane z kamienistym podłożem, które charakteryzuje tę domenę i które swoim własnym mikroklimatem warunkuje profil naszych win. Finca Valpiedra podąża za klasycznym stylem Bordeaux, z jedną winnicą i czterema winami produkowanymi wyłącznie z winogron z tej posiadłości: Finca Valpiedra, nasze główne odniesienie, Cantos de Valpiedra, Petra de Valpiedra, wino w 100% Garnacha, które jest hołdem dla starej Rioja i Finca Valpiedra Reserva Blanco, rarytas tej posiadłości. Wszystkie są utożsamiane z kamienistą glebą, która charakteryzuje posiadłość i która swoim własnym mikroklimatem warunkuje profil naszych win.
Ebro, które przecina La Rioja, przedstawia cztery duże meandry. Jedno z nich, położone pomiędzy Fuenmayor i Cenicero, dwoma miastami o niezwykłym powołaniu i tradycji winiarskiej, to miejsce, w którym zasadzone jest 80 hektarów winnic piwnicy. La Finca Valpiedra to spektakularny krajobraz rozciągający się na trzech tarasach schodzących do samej rzeki, który po latach pracy nasz zespół techniczny podzielił na piętnaście różnych działek o wysokości od 406 do 427 metrów. Wyjątkowe warunki uprawy winorośli w tej posiadłości są konsekwencją jej mikroklimatu, na który wpływ mają Sierra de Cantabria na północy i Sierra de la Demanda na południu, a także bardzo szczególny rodzaj gleba złożona z „warstwy otoczaków i wapienia”. W klimacie między Atlantykiem a Morzem Śródziemnym zimy są mroźne i długie. Z drugiej strony lata, które są gorące i słoneczne w ciągu dnia, stymulują produkcję garbników i innych polifenoli, które nadają winu ciało, kolor i trwałość. W nocy bryza i niższe temperatury zapobiegają odwodnieniu rośliny, aw okresach zagrożenia mrozem bliskość rzeki jest naszym najlepszym naturalnym obrońcą. Wszystkie winogrona Finca Valpiedra Reserva Blanco, Petra, Cantos i Finca Valpiedra pochodzą z tej posiadłości. Winogrona są zbierane ręcznie w skrzynkach, z pierwszą selekcją kiści z samych winorośli. Następnie w piwnicy przeprowadzana jest druga rygorystyczna selekcja: przed wejściem do piwnicy winogrona przechodzą przez profesjonalny stół, z którego usuwane są wszystkie te, które nie są w idealnym stanie. Winogrona w Finca Valpiedra Reserva Blanco są fermentowane w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu bez kontroli temperatury. Maceracja przedfermentacyjna przez 2 dni. Po zebraniu i wyselekcjonowaniu winogron z Finca Valpiedra i Cantos są one opróżniane do leja zasypowego, gdzie są odszypułkowane i przenoszone do zbiorników fermentacyjnych. Winiarnia posiada 31 małych kadzi, w których różne odmiany winogron z różnych działek (Tempranillo, Graciano i Maturana tinta) fermentują oddzielnie. W ten sposób wybierane są tylko kadzie spełniające wysokie wymagania jakościowe, których potrzebujemy do produkcji naszych win.