Lagavulin Whisky - Producent Win
Lagavulin Whisky Islay zalicza się do najstarszych destylarni w Szkocji. Już w 1742 roku Lagavulin Whisky Islay produkowało pierwsze butelki które pochodziły z nielegalnej linii produkcji Lagavulin Whisky. W 1816 roku oficjalnie ogłoszono otwarcie Destylarni Lagavulin Whisky, kiedy John Jonston i Archibald Campbell zbudowali dwie destylarnie Whisky Ardmore i Lagavulin, dwie dekady później połączone je. W XIX wieku doszło do legalnych bitew z sąsiednią destylarnią Laphroaig, która rozpoczęła się po tym, jak Sir Peter Mackie, destylator w Lagavulin Whisky, spróbował wypchnąć Laphroaig z targu, tworząc replikę whisky - ze względu na różnicę w torfie i wodzie w dwie destylarnie, whisky Lagavulin była inna, ale produkcja była kontynuowana. W 1962 r. Nieruchomość została przebudowana, zawierając destylatory destylarni Malt Mill, a w 1996 r. Zaktualizowano maszynę, w tym nową maszynę do mashtunu i zautomatyzowane kontrole. Przez większą część lat 80. destylarnia działała tylko przez dwa dni w tygodniu, chociaż produkcja ponownie wzrosła w latach 90. XX wieku. The Malt Mill został zaprezentowany w filmie Anioła w 2012 roku. Lagavulin jest obecnie własnością Diageo plc. Lagavulin Whisky destylarnia położona na południe od Islay, szkockiej wyspy whisky, Lagavulin znajduje się spokojnie w małej i pięknej zatoce, z widokiem na ruiny zamku Dunyvaig. Źródło wody destylarni, Lochan Sholum, znajduje się 200 m nad poziomem morza, a woda spływa ze zbocza przez torf - woda ta nadaje whisky jego charakterystyczny smak. Z whisky Islay, Lagavulin ulega najwolniejszej destylacji - w pierwszej destylacji trwa około pięciu godzin, a ponad dziewięć godzin w drugiej. Lagavulin Whisky Islay destylarnia stosuje metodę podwójnej destylacji. Przemywanie przenosi się do jednego z 11 000 litrów zmywania, gdzie jest bardzo powoli destylowany. Te urządzenia do mycia są wypełnione do 95% pojemności, co daje mniejszy kontakt między parami alkoholu i miedzianymi stronami destylatora. Niektóre z cięższych pierwiastków z pary są przyciągane do miedzi, dzięki czemu uzyskuje się czystszy i bardziej miękki smak - im mniej kontaktu, tym więcej alkoholi fusel można uzyskać. "Cięcie", czyli to, co jeszcze zostało usunięte z ducha, jest większe niż w większości gorzelni, przy czym więcej fenoli zostaje zachowanych. W Lagavulin Whisky ducha wciąż jest nieco większa (12.500 litrów) niż termosy zmywania. Fotosy w Lagavulin są niezwykle ukształtowane - przypominają gruszkę Słodowanie
W 1974 r. Słodownia podłogowa w Lagabulin została zamknięta i od tego czasu słód jęczmienny wykorzystywany przez destylarnię pochodzi z miejscowych słodów Port Ellen. Słód produkowany tam dla Lagavulin ma swój własny "przepis", który polega na suszeniu gorącym powietrzem, a następnie torfowi wyspy na określony czas. Bębny są sterowane komputerowo i charakteryzują się wysokim stopniem dokładności, co zapewnia taki sam stopień absorpcji fenolu, za każdym razem uzyskując bardziej spójny słód. - o zaokrąglonej podstawie, wysokim wierzchołku i wąskim, stromym, pochyłym ramieniu lyne. Lagavulin Whisky leżakuje w magazynach z cegły zbudowanych w 1962 roku po renowacji, która zintegrowała budynki destylarni Malt Mill z budynkami Lagavulin - dzisiejsze centrum dla zwiedzających jest właściwie tym, co zostało z Młyna Słodowego. Podobnie jak w przypadku wielu producentów whisky, Lagavulin używa beczek Bourbon i beczek po sherry. Ostateczna butelka Lagavulin Whisky będzie kombinacją tych beczek Bourbon i beczek po sherry, aby rozładować słód. Magazyny są wystawiane na działanie morza, dzięki czemu beczki absorbują typowy charakter morski, jodowy, który można znaleźć w pojedynczej słodzie Lagavulin.
Lagavulin Whisky z destylarni Lagavulin na wyspie Islay jest jedną z najbardziej znanych szkockich whisky. Lagavulin Whisky zostaje zapamiętana dzięki Torf , Jod morza dają jej słynny okręt flagowy 16 lat. single malt o ostrym dymnym smaku z tonami soli morskiej, bogatymi owocami i lapsang souchon (wędzona herbata), które mogą dzielić degustatorów - wielu uważa, że należy do najbardziej palących na świecie whisky. Lagavulin regularnie produkuje także specjalne whisky, w tym Lagavulin Whisky 12 lat. i Lagavulin Whisky 21 lat. Nie ma prawie żadnych niezależnych butelek, które cechują whisky Lagavulin - obecnie aż 98% spirytusu jest przeznaczone do dojrzewania jako pojedynczy słód, a destylarnia nie wytwarza mieszanek.