Wina Langwedocji przeżywają renesans. Po przekształceniu się w ostatnich dziesięcioleciach na nowo poprzez skupienie się na produkcji win naprawdę wysokiej jakości, region stał się jednym z najbardziej dynamicznych w kraju. Czołowi winiarze połączyli uświęcone tradycją tradycje z najnowocześniejszymi technikami, aby ożywić apelacje regionu, a ich innowacyjne praktyki winiarskie i winifikacyjne zaowocowały różnorodną gamą win wywodzących się z terroir, w tym z największym odsetkiem win organicznych we Francji. Dzięki ich wysiłkom AOC w Langwedocji stał się jedną z najszybciej rozwijających się kategorii we Francji. Obecnie wina czerwone, białe, różowe, musujące i słodkie AOC z regionu są poszukiwane jako nowe „odkrycia” przez konsumentów na całym świecie, którzy poszukują wyjątkowej jakości i wartości.

Langwedocja jest największym producentem win organicznych we Francji, a także największym w kraju producentem win różowych IGP i AOC, przewyższającym produkcję Prowansji. Region stał się także obszarem przyjaznym obcokrajowcom, przyciągając producentów nie tylko z innych regionów Francji, ale z całego świata. Langwedocja cieszy się obecnie reputacją swojej bogatej historii, kultury i rewolucyjnego ducha.

Położona w południowej Francji Langwedocja jest częścią dużego śródziemnomorskiego obszaru przybrzeżnego, znanego obecnie jako region Occitanie, rozciągającego się od granicy z Hiszpanią na południowym wschodzie do regionu Prowansji na wschodzie. Langwedocja zajmuje około 90 procent terytorium; Roussillon zajmuje pozostałe 10 procent. Razem reprezentują największy region winiarski i obszar winnic we Francji – produkuje się tu więcej niż jedno na trzy francuskie wina. Wielki region Langwedocji-Roussillon jest także największym obszarem winnic na świecie o tożsamości geograficznej. Uprawa winorośli jest jednym z głównych motorów lokalnej gospodarki, a wiele winiarni to małe gospodarstwa rodzinne, których historia sięga pokoleń.

Langwedocja jest znana z tego, że znacznie różni się od Roussillon pod względem kultury, administracji cywilnej i stylu wina. AOC z Langwedocji stanowią około 16 procent win oksytańskich. W regionie występuje wiele typów klimatu i gleby, które na różne sposoby wpływają na produkowane tu wina.

Langwedocja-Roussillon , dawny region Francji . Jako region obejmował południowe departamenty. Lozère, Gardzie,Hérault,Aude iPyrénées-Orientales i zajmował mniej więcej tyle samo, co dawna prowincjaLangwedocja . W 2016 roku region Langwedocja-Roussillon został połączony z regionem Midi Pyrénées, tworząc nową jednostkę administracyjną Occitanie .

Większość win w Langwedocji to czerwone mieszanki, ale produkowane są tu wina różowe i niemusujące białe, a także wina musujące produkowane tradycyjną metodą, techniką słynącą ze względu na jej związek z szampanem, ale prawdopodobnie odkryto ją w langwedockim Limoux obszar. Dokumenty datowane na 1544 rok potwierdzają tę tezę. Istnieją również cztery apelacje win słodkich w Langwedocji, które produkują vins doux naturels z odmiany Muscat.

Klimat i silne wiatry, które pomagają zapobiegać szkodnikom i chorobom, zapewniając naturalną ochronę winnic, przyczyniają się do zdolności regionu do utrzymania wysokiego poziomu produkcji organicznej — 36 procent całego francuskiego wina organicznego pochodzi z Langwedocji, co czyni go wiodącym w kraju liderem w tej kategorii. Ogólnie rzecz biorąc, w regionie opady są niewielkie, a na niektórych obszarach ilość opadów jest najniższa we Francji. Jednak Langwedocja posiada rezerwy wody w większości gleb wapiennych. Rodzaje gleb są różne, przy czym dominuje glina i wapień, chociaż są obszary, na których powszechne są łupki, łupki, granit, kamyki i piaskowiec.

Historia winnic w Langwedocji sięga V wieku p.n.e., kiedy to Grecy sprowadzili na te tereny winorośl. Podobnie jak miało to miejsce w wielu innych francuskich regionach winiarskich, produkcja wina rozwinęła się pod rządami Rzymian. Od tego czasu uprawa winorośli nadal odgrywa kluczową rolę w gospodarce regionalnej.

W pierwszym tysiącleciu   do produkcji win stosowano unikalną metodę zwaną passerillage ; zebrane winogrona suszono na słońcu ze względu na ich nadmierne dojrzewanie. W XVII wieku budowa Canal du Midi, który połączył Morze Śródziemne z Atlantykiem, ożywiła sektor wina. Pod koniec XIX wieku kolej ułatwiła transport wina do północnej Francji, co zapoczątkowało okres wielkiego dobrobytu społeczności winiarskiej w Langwedocji.

Filoksera zaczęła atakować winnice w Langwedocji w 1868 r. W rezultacie winorośl zaszczepiono na odporną na filokserę podkładkę amerykańską i podjęto szeroko zakrojone przesadzanie, skupiając się na ilości i wysokich plonach. W tym czasie Langwedocja produkowała najwięcej wina stołowego we Francji, uzyskując aż 120 hektolitrów z hektara. Do 1900 roku roczna produkcja wynosiła 21 milionów hektolitrów. Nadprodukcja ta spowodowała gwałtowny spadek cen, a sytuację pogorszyły oszustwa winiarskie polegające na nielegalnej produkcji wina z buraków cukrowych, a także niewłaściwe praktyki szaptalizacji, które ostatecznie doprowadziły w 1907 r. do buntów drobnych producentów. W 1910 roku, po rozwiązaniu oszukańczych działań, rozpoczęto nową próbę ożywienia wina Langwedocji.

W 1938 r. Blanquette de Limoux otrzymała status Appellation d'origine contrôlée (AOC), stając się tym samym pierwszym AOC założonym w regionie Langwedocji i jednym z najwcześniejszych AOC we Francji. W 1945 roku Langwedocja zyskała duże uznanie ze strony Narodowego Instytutu Nazw Pochodzenia (INAO), kiedy organizacja ta zezwoliła na oznaczanie win z regionu „Wino Najwyższej Jakości” (VDQS) i zatwierdziła pojawienie się tej nazwy na etykietach. Oznaczenie to później przekształciło się w system AOC. W 1975 roku producenci z Langwedocji zaczęli stopniowo skupiać się na standardach, które podniosłyby poziom jakości w regionie. Selekcja i badania dotyczące składu gleby, zarządzania winnicami, kontroli plonów i metod produkcji wina doprowadziły do ​​restrukturyzacji regionu Langwedocji i ostatecznie.

Apelacje Languedoc Roussillon

Chociaż główną część produkcji Langeudoc nadal stanowią wina IGP, obecnie w regionie działają 23 AOC, co stanowi około 16 procent całkowitej produkcji. Podstawą struktury apelacji Langwedocji jest regionalna apelacja Langwedocji AOC Langwedocja . Ta regionalna apelacja wyewoluowała z rozszerzenia apelacji Coteaux du Langwedocja, która została założona w 2007 roku. Obejmuje rozpoznawalne i dostępne wina czerwone, białe i różowe pochodzenia geograficznego, z mieszanką terroirów AOC Langwedocji i Roussillon. Produkcja obejmuje całą Langwedocję-Roussillon. Wina te są znane jako przyjemne wina do codziennego picia, które zapewniają dobry stosunek jakości do ceny.

Istnieje 10 apelacji subregionalnych:

AOC Cabardès  (czerwony, różowy)  

AOC Clairette du Langwedocja (biały)

AOC Corbières  (czerwony, biały, różowy)

AOC Limoux  (wina spokojne; czerwone, białe)

AOC Malepère  (czerwony, różowy)

AOC Minervois  (czerwony, biały, różowy)

AOC Picpoul de Pinet  (biały)

AOC Pic Saint-Loup  (czerwony, różowy)

AOC Saint-Chinian  (czerwony, biały, różowy)

AOC Terrasses du Larzac  (czerwony)

Istnieje 5 apelacji gminnych lub wiejskich:

AOC Corbières Boutenac  (czerwony)

AOC Faugères  (czerwony, biały, różowy)

AOC Fitou  (czerwony)

AOC La Clape  (czerwony, biały)

AOC Minervois la Livinière  (czerwony)

Istnieją 4 apelacje win słodkich:

AOC Muscat de Frontignan (biały)

AOC Muscat de Lunel (biały)

AOC Muscat de Mireval (biały)

AOC Muscat de Saint-Jean-de-Minervois (biały)

Istnieją 3 apelacje win musujących:

AOC Blanquette de Limoux  (biały)

AOC Crémant de Limoux (biały, różowy)

AOC Blanquette de Limoux Méthode Ancestrale

Oprócz nich istnieje również 14 wyznaczeń lub obszarów winnic, które złożyły wniosek do INAO o szczególne uznanie:

11 oznaczeń regionalnych:

Langwedocja-Cabrières (czerwony, różowy)

Langwedocja-Grés de Montpellier (czerwony)

Langwedocja-La Méjanelle (czerwony, różowy)

Langwedocja-Montpeyroux (czerwony)

Langwedocja-Pézenas (czerwony)

Langwedocja-Quatourze (czerwony)

Langwedocja-Saint-Christol (czerwony, różowy)

Langwedocja-Saint-Drézéry (czerwony)

Langwedocja-Saint-Georges-d'Orques (czerwony, różowy)

Langwedocja-Saint Saturnin (czerwony, różowy)

Langwedocja-Sommières (czerwony)

3 Oznaczenia subregionalne:

AOC Corbieres-Durban (czerwony)

AOC Saint-Chinian Berlou (czerwony)

AOC Saint-Chinian Roquebrun (czerwony)

Oznaczenia subregionalne:

AOC Corbieres-Durban (czerwony)

AOC Saint-Chinian Berlou (czerwony)

AOC Saint-Chinian Roquebrun (czerwony)

 

Oprócz tych AOC w regionie Languedoc Roussillon znajduje się również 19 wyznań IGP Sud de France, których nazwy pochodzą nie tylko od aspektów związanych z uprawą winorośli, ale także od czynników takich jak historia i geografia. To są: Miejsca dziedzictwa kulturowego

IGP Cité de Carcassonne

Runa IGP Coteaux d'Ens é

IGP Coteaux de Bé ziers

IGP Coteaux de Narbonne

IGP Coteaux du Pont du Gard

IGP Saint Guilhem Le Dé sert

Rezerwaty przyrody i parki: IGP Cévennes; IGP Côtes de Thau; IGP Haute Vallée de l'Aude; IGP Haute Vallée de l'Orb; IGP Vallée du Paradis; IGP Vallée du Torgan

Połączenia historyczne: IGP Coteaux de Peyriac; IGP Côtes de Thongue; IGP płaci Cathare; IGP wicehrabia d'Aumelas; 3 Departamentalne nominały IGP; IGP Aude; IGP Gard; IGP Pays d’Hérault

Kluczowe odmiany winogron

Wina AOC z Langwedocji to głównie czerwone mieszanki Grenache, Syrah, Carignan, Mourvèdre i Cinsault. W ich profilu smakowym dominują czerwone owoce i przyprawy i często kojarzony jest z typową dla tego regionu mieszanką ziół zwaną garrigue, zawierającą rozmaryn, tymianek, szałwię, lawendę i jałowiec. Wina czerwone stanowią 60 procent całkowitej produkcji Langwedocji. Wina różowe stanowią 19 procent, a wina białe 20 procent. Około 93 procent win produkowanych w regionie to wina spokojne, 5 procent to wina musujące, a 2 procent to słodkie vins doux naturel na bazie muszkatu.

Wina Grenache

Odmiana ta   uprawiana jest we Francji już od średniowiecza. Choć zazwyczaj gładki i delikatny, Grenache nadaje strukturę mieszankom Langwedocji. Posiada również aromatyczny profil smakowy i wyjątkową zdolność do starzenia (pod warunkiem kontrolowania wydajności). W czerwonych mieszankach Grenache często łączy się z bardziej garbnikowymi winogronami, takimi jak Syrah i Mourvèdre. Produkuje okrągłe, eleganckie wina z nutami wiśni i śliwki w młodości, a z wiekiem konfitury, kakao i mokki. 

Wina Syrah

Wina produkowane z  Syrah  są zazwyczaj mocne i zawierają dużo alkoholu i garbników, co czyni je dobrymi kandydatami do starzenia. Syrah produkuje wina niskokwasowe, głęboko zabarwione, owocowe z czerwonymi owocami i mocnymi nutami kwiatowymi, z nutami lukrecji, imbiru i przypraw. Z wiekiem Syrah nabiera nut żywicznych i zwierzęcych.

Wina Carignan

Uprawiana w południowej części Morza Śródziemnego  Carignan  jest odmianą o niskim plonie, produkującą mocne wina o intensywnej barwie i mocnych taninach. Pomaga zbudować podstawę w mieszankach Langwedocji, gdzie często łączy się go z innymi, delikatniejszymi winogronami, takimi jak Grenache, Cinsault, Syrah i Mourvèdre. Carignan oferuje nuty czerwonych i czarnych owoców, a także typowe regionalne nuty garrigue. W miarę starzenia się Carignan mogą pojawić się nuty pieprzowe i balsamiczne.

Wina Mourvèdre

Historia tej  odmiany we Francji sięga średniowiecza. Mourvèdre produkuje odważne, pełne, garbnikowe wina o głębokiej barwie i mocnej strukturze. Dodaje złożoności mieszanekom Langwedocji, a jego profil smakowy zawiera jeżyny, jagody i czarną porzeczkę, a także przyprawy do pieczenia i ziołowe nuty garrigue.

Wina Cinsault

Znane z win miękkich, soczystych i owocowych,  Cinsault  produkuje wina o jasnorubinowej barwie z nutami kwaśnych czerwonych jagód, takich jak truskawki, porzeczki i żurawiny. Winogrono to wykorzystywane jest również do produkcji doskonałych win różowych w Langwedocji.

W Langwedocji można znaleźć wiele innych odmian  , w tym Bourboulenc (Malvoisie), Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carignan Blanc, Chardonnay, Chenin Blanc, Clairette, Fer Servadou, Grenache Blanc, Grenache Gris, Lledoner Pelut, Macabeu, Malbec (Côt), Malvasia (Roussillon Tourbat), Marsanne, Mauzac, Merlot, Muscat, Piquepoul, Rolle (Vermentino) i Roussanne.

Produkty producenta