Lapostolle Chile - Producent Win
Wines Lapostolle została założona przez pochodzącą z Francji rodzinę Lapostolle oraz chilijską familię Rabat. Głównym fundatorem był Alexander Marnier Lapostolle, właściciel bardzo dobrze znanej na świecie marki likierów i koniaków – Grand Marnier. Firmę od 15 lat prowadzi jego wnuczka Alexandra Marnier Lapostolle wraz ze swoim mężem Cyrilem de Bournet, którzy idąc śladami charyzmatycznego dziadka łączą francuską tradycję ze znakomitym chilijskim terroir. „To może być trudne, ale nie jest niemożliwe” – motto właścicieli, których pasją jest tworzenie wina z poszanowaniem praw natury. Obecnie Lapostolle posiada winnice w najważniejszych regionach Chile: Casablanca Valley, Requinoa i Colchagua Valley, ochrzczoną chilijskim Pomerolem.
Lapostolle Wines zostało założone w 1994 roku przez Alexandrę Marnier Lapostolle i męża Cyrila de Bournet po odkryciu unikalnego Clos w dolinie Apalta, chroniącego 100-letnie winorośle sprzed filoksery. Szybko zdali sobie sprawę z jego potencjału do produkcji win światowej klasy. Rodzina Marnier-Lapostolle słynie z doskonałych win i likierów od początku XIX wieku. Ustanawiając dziedzictwo swojej rodziny w Nowym Świecie, Alexandra wniosła pokolenia francuskiej tradycji winiarskiej i doświadczenia do surowego krajobrazu doliny Colchagua. Obecnie Charles de Bournet, siódme pokolenie, prowadzi winnicę w jej najnowszym rozdziale innowacji, przerywanym oficjalnym uznaniem Apalta DO w 2018 roku. Wraz z Andrea León, dyrektorem technicznym i winiarzem, nadal wytwarzają wina, które honorują credo winnicy : W istocie francuski, z urodzenia Chilijczyk.
Winnica Lapostolle znajduje się w Cunaco, Santa Cruz w dolinie Colchagua, ale serce Lapostolle znajduje się zaledwie 7 km od hotelu, w El Condor de Apalta, miejscu słynnego Clos. Tutaj, w dolinie w kształcie podkowy z rozkładającymi się granitowymi zboczami utworzonymi przez Kordylierę Nadbrzeżną, znajdują się starożytne bloki Cabernet Sauvignon i Carmenere posadzone w latach 1910-1945. Ekspozycja winnicy skierowana na południe chroni winorośl przed intensywnym popołudniowym słońcem, pozwalając na dłuższe dojrzewanie dające wina o elegancji, równowadze, koncentracji i doskonałej naturalnej kwasowości. Obecnie winnice obejmują 188 hektarów obsadzonych Cabernet, Carmenere, Merlot i Petit Verdot wraz z Syrah, Grenache, Mourvedre i Cinsault między dwoma winnicami Apalta.
Filozofia winiarstwa
W Lapostolle cel jest równie prosty, co ambitny: stworzyć światowej klasy wina z wykorzystaniem francuskiej filozofii winiarskiej i wspaniałych terroirów Chile. Założyciele wybrali Apaltę w dolinie Colchagua, ponieważ warunki pogodowe i geograficzne są idealne do produkcji wysokiej jakości win czerwonych. Obecnie winiarnia przechodzi od systemu biodynamicznego do bardziej ekspansywnego protokołu zrównoważonego rozwoju zdefiniowanego w ramach standardów certyfikacji Wines of Chile, który ma zostać ukończony w 2022 roku.