Loch Lomond Whisky Distillery - Producent Win
Loch Lomond Whisky Highland można rzec dzieło Master Blender John Peterson, który działa w przemyśle Loch Lomondo od ponad czterdziestu lat i jest głównym założycielem odpowiedzialnego rozwoju i ulepszania whisky pochodzącej z destylarni.
Jak wyjaśnia John "Nasi ludzie są tak samo ważni dla naszych marek, jak zboża, słód i woda, w końcu whisky nie zastąpi dobrego oka, subtelnego podniebienia i doświadczonego nosa". Pierwsze miejsce dawnej gorzelni Loch Lomond pochodzi z 1814 r., zlokalizowane na północnym krańcu Loch Lomond w pobliżu Tarbet (znany jako Tarbat). Niestety w dawnych czasach zabrakło dokumentacji do odtworzenia pełnej historii Loch Lomond , a data zamknięcia tej destylarni pozostaje nieujawniona. Obecna destylarnia Loch Lomond znajduje się znajdująca się w mieście Alexandria w Szkocji, w hrabstwie West Dunbartonshire, niedaleko jeziora Loch Lomond. Została założona w 1964 roku przez byłych właścicieli Littlemill Distillery, w Bowling, kilka kilometrów dalej w kierunku Glasgow. Loch Lomond jest jednym z nielicznych producentów jeszcze niezależnym od wielkich koncernów. Osobliwością, silnym charakterem do terror i tradycji rodzinnej, ekipa Loch Lomond dokłada wszelkich starań aby naśladować najlepsze destylarnie szkocji.
Loch Lomond Whisky podobnie jak nazwa jeziora łatwo wpada w zapamiętanego. Obecnie Loch Lomond kładzie duży nacisk na marketing, prubą mocnego rozreklamowania Whisky. Niewiadom czy na za tym nie kryje się już nowy właściciel destylarni który w niedługim czasie ujawni się z chwilą zdobycia wysokich sadaży sprzedaży Whisky. W destylarni produkuje się, kilka różnych gatunków single malts. Loch Lomond no age jest tą wersją, na którą w ostatnim czasie kładzie się największy nacisk marketingowy, i która najpewniej zdobędzie w najbliższym czasie większą popularność. Dążąc do zarażenia whisky amatorów wprowadzone Whiksy która jest łagodna, lekka, o słodkich akcentach oraz nutach ziołowych, a także długim finiszu, w którym znaleźć można akcenty cytrusowe i miętowe.
Loch Lomond jest fakt iż posiada ona alembiki różnych rozmiarów i najróżniejszych kształtów. W efekcie, jeżeli wykorzystamy różne możliwości wzajemnego połączenia poszczególnych alembików do destylacji pierwszej (wash stills) z alembikami do destylacji drugiej (spirit stills) w pary, mamy możliwość otrzymania wielu znacznie różniących się od siebie destylatów słodowych. Dlatego też produkowaną tutaj whisky czasem spotykamy pod nazwą Inchmurrin - od nazwy jednej z wysp na Loch Lomond - czasem Old Rhosdhu, innym razem Glen Douglas, Craiglodge, Inchmoan lub Croftengea. Cztery ostatnie są jednak bardzo rzadko butelkowane jako single malts. Zazwyczaj stanowią tylko surowiec do sporządzania blendów. Michael Jackson sugeruje, że być może w ciągu najbliższych kilku lat Croftengea może być butelkowana ze względu na rosnące zainteresowanie whisky o mocnych akcentach torfowych, a właśnie ta wersja spełnia ten warunek.
Były właściciel Littlemill Distillery, Duncan Barton, opracował aktualną witrynę dla destylarni Loch Lomond. Wprowadził innowacyjne destylatory do słodu, które spoczywają w cylindrycznych szyjkach destylatorów spirytusowych. Tradycyjnie szyja destylatorów słodowych jest otwarta. W zderzakach Loch Lomond znajdują się specjalne tace destylacyjne w szyjkach, pozwalające na większy kontakt z parą chłodzącego alkoholu, dzięki czemu proces jest bardziej wydajny. Te destylatory mogą produkować alkohol do 90% ABV, gdzie normalne destylatory dostarczają alkohol o wartości około 70% ABV. Ten styl wciąż pozwala na uchwycenie różnych "nut smakowych" i podkreślenie ich poprzez zakres mocnych alkoholi, które można uchwycić i odrzucić. Jest to o wiele trudniejsze do osiągnięcia przez konwencjonalną pulę.
W Loch Lomond pod koniec 2016 r. Zainstalowano więcej nowych fotosów, a whisky zbożowa, whisky single malt i whisky single grain, jak również whisky blended. Loch Lomond można teraz produkować w tych samych pomieszczeniach. Rozlewnia w Glen Catrine w Ayrshire jest jedną z największych i obecnie produkuje ponad 65 milionów butelek whisky i innych alkoholi.