Założona winnica Louis Roederer Champagne w 1776 roku, Louis Roederer jest jednym z ostatnich wspaniałych niezależnych, rodzinnych domów szampana. Obecnie zarządza nim dyrektor generalny Frédéric Rouzaud, który jest siódmym pokoleniem rodziny Roederer. Jego prawa ręka, szef kuchni Jean-Baptiste Lécaillon, od 1999 roku tworzy wspaniałe wina w Roederer. Jako winiarz Jean-Baptiste jest bardzo dumny ze swojego rzemiosła i deklaruje, że w Roederer „nie mieszamy, łączymy ”, dodając: „Kocham sztukę i jak świetny malarz dodajemy kolor, a nie mieszamy”. Będąc w godnej pozazdroszczenia pozycji posiadania większości własnych winnic, Roederer jest w stanie dostarczyć 70% winogron potrzebnych do produkcji szampanów innych niż roczniki i 100% do szampanów rocznikowych, co jest dziś ekstremalną rzadkością w regionie. Eksperymenty doprowadziły ich do stworzenia i zarządzania winnicami biodynamicznymi od prawie dziesięciu lat i są obecnie największymi właścicielami winnic biodynamicznych w Szampanii. Chociaż nie chcą uzyskać certyfikacji, powstałe wina wytworzyły niesamowite smaki i stworzyły wspaniałe dodatki do powstałych mieszanek. Od samego początku Louis Roederer chciał stworzyć najlepszego szampana, jaki mógł i czuł, że sposobem na to jest posiadanie własnych winnic, a nie, jak większość innych Domów, kupowanie winogron od plantatorów. Ta strategia doprowadziła go do nabycia jednych z najlepszych gruntów w regionie, a dziś jest to około 240 hektarów winnic Grand i Premier Cru w Marnie. Jego przekonanie, że dobre wino zależy od jakości gleby, jest nadal częścią ich filozofii. Każda mała paczka jest ręcznie zbierana i prasowana na miejscu zbioru, a następnie osobno poddawana winifikacji, aby zachować nienaruszony prawdziwy charakter. Każda pojedyncza partia jest następnie testowana kilka razy przed zmieszaniem, kiedy to są wybierane ze względu na swoje unikalne cechy, aby stworzyć idealny styl Roederer. W latach 70. XIX wieku Louis Roederer zaczął eksportować swoje wina do USA i cara Rosji Aleksandra II. Car był podejrzliwym człowiekiem i wierzył, że jego wrogowie mogą próbować manipulować jego ukochanym szampanem, aby się go pozbyć. Pomyślał, że tradycyjna butelka szampana z łódką na dnie może kryć bombę, a tak ciemne szkło może zakamuflować dodanie trucizny. Tak więc w 1876 roku powstał pierwszy prestiżowy szampan cuvée wyłącznie dla cara i narodził się kultowy Cristal. Umieszczony w wyjątkowej butelce z płaską podstawą z przezroczystego kryształu, car cieszył się, że bomby i trucizna nie staną mu przeszkodą w rozkoszowaniu się ulubionym trunkiem. Cristal jest teraz nie tylko dla cara Rosji, ale niewiele się zmieniło, jeśli chodzi o sposób jego produkcji. Jean-Baptiste tworzy Cristal tylko z najlepszych roczników, dlatego nie jest on tworzony co roku, a jak już, to produkcja jest niewielka. Mieszanka to zazwyczaj 55% Pinot Noir i 45% Chardonnay z tylko najlepiej ocenianych miejsc winnic Louisa Roederera. Cristal jest wypuszczany po sześciu latach leżakowania w piwnicach Reims i jest punktem odniesienia dla luksusowych szampanów. Do codziennego picia Louis Roederer Brut Premier jest produkowany z taką samą starannością i dbałością o szczegóły. Styl tworzony jest przez połączenie ośmiu różnych zbiorów z winem z ponad 40 różnych działek. Ostateczna mieszanka dojrzewa przez trzy lata w piwnicy i odpoczywa przez sześć miesięcy po wypiciu do idealnej dojrzałości.

 

Zobacz wina: Louis Roederer Champagne

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz