Marques de Grinon - Hiszpania - Producent Win
Wina Marqués de Griñón pochodzą z cenionej winnicy Dominio de Valdepusa w Kastylii-La Mancha. Valdepusa wyróżnia się na tle reszty regionu, ponieważ jej wysokość wynosi 3000 metrów i jest jedną z najwyższych w Hiszpanii, a górna warstwa gleby jest podobna do tej w Burgundii – jest to prawie czysty wapień. Dominio de Valdepusa znajduje się w Kastylii-La Mancha, około 50 mil od Toledo, w pobliżu rzeki Pusa. Zajmuje powierzchnię 50 hektarów, z czego 20 jest obsadzonych głównie odmianami Cabernet Sauvignon, Petit Verdot i Syrah. Równowagą jest dziewicza ziemia zamieszkana przez lokalne odmiany dębów, dzikich drzew oliwnych, krzewów, tymianku i rozmarynu, które przyczyniają się do ogólnej złożoności i osobowości tej pojedynczej posiadłości. Rodzina wierzy w znaczenie terroir i dokłada wszelkich starań, aby przekazać winogronom cechy tej ziemi, w tym właściwości fizyczne, mineralne i biologiczne. Jako renomowany winiarz Falcó zaprosił najlepszych ekspertów z całego świata, aby pomogli w ciągłym ulepszaniu procesów Marqués de Griñón. Legendarni enolodzy z Bordeaux Michel Rolland i Émile Peynaud; ekspert ds. gleby Claude Bourguignon; i australijski winiarz dr Richard Smart konsultują się w Marques de Griñon od 1990 roku, pomagając we wdrażaniu technologii i metod, dzięki którym winnica jest jedną z najbardziej zaawansowanych na świecie. Należą do nich system częściowego suszenia korzeni, podpowierzchniowe nawadnianie kropelkowe, krata o wysokich baldachimach, zbiorniki zasilane grawitacyjnie, ręczne usuwanie łodyg oraz rezygnacja z klarowania i filtracji, a wszystko to nadaje winom słynny mocny i skoncentrowany styl.
Hiszpańskie wino czerwone znane jest z tego, że jest odważne, mocne, rustykalne i ponadczasowe. Hiszpania jest naprawdę jedynym w swoim rodzaju krajem produkującym wino. Zdecydowana większość kraju jest gorąca, sucha i dotknięta suszą, a ponieważ nawadnianie zostało wprowadzone dopiero niedawno i (kontrowersyjnie) zaakceptowane, uprawa winorośli mogła przetrwać – i rozkwitać – tylko dzięki doskonałemu zrozumieniu szczególnych warunków Hiszpanii. Duże odstępy między winoroślami zapewniają każdemu wystarczające zasoby do przetrwania, w wyniku czego kraj ten ma największy areał uprawy winorośli w porównaniu z jakimkolwiek innym krajem, ale zwykle zajmuje trzecie miejsce pod względem produkcji. Spośród hiszpańskich win czerwonych najczęściej sadzoną i szanowaną odmianą winorośli jest Tempranillo, gwiazda hiszpańskich regionów Rioja i Ribera del Duero. Priorat specjalizuje się w odważnych czerwonych mieszankach, Jumilla zyskała światowe uznanie dzięki swojej jednoodmianowej odmianie Monastrell, a Utiel-Requena zwróciła ostatnio na siebie uwagę dzięki swoim czerwonym odmianom Bobal.