Marqués de Murrieta to jeden z klasycznych mistrzów regionu Rioja. Firma ta produkuje wyłącznie wina wysokiej jakości, które są zgodne z tradycyjną metodą winiarstwa. Dobrym tego przykładem jest ta biała Capellanía, która pochodzi z części winnicy Viura o tej samej nazwie i która jest częścią słynnej domeny Castillo Ygay.

W Murietcie tradycja, wiedza i owoce pozwalają winom dojrzewać przez bardzo długi czas w beczce. Przykładami są na przykład biały Ygay z 1986 r., który został wypuszczony dopiero po 30 latach, a od rocznika zdecydowano się również na dłuższe dojrzewanie Capellanii (dojrzewanie w beczce, betonie i butelce). Winogrona do białej Rioja pochodzą z działki winnicy Ygay, od której wino zawdzięcza swoją nazwę; jest to ich najwyższa działka na wysokości 485 metrów. Winogrona zbierano 3 i 4 października z zaledwie sześciu hektarów, a moszcz z tłoczenia gron poddawany był fermentacji w temperaturze 10 stopni Celsjusza w stali nierdzewnej i oczywiście bez fermentacji malolaktycznej. Niska temperatura zapewnia bardzo długą fermentację, dzięki czemu można wchłonąć wszystkie piękno, jakie daje owoc Yga. Po fermentacji wino dojrzewa w nowych beczkach z francuskiego dębu (barrique o pojemności 225 litrów), gdzie wino dojrzewa przez 16 miesięcy, a następnie jest przechowywane w betonie w celu dalszej integracji w spokoju, a następnie wino dojrzewa w butelce przez ponad rok. Cappelania ma bardzo dobrą świeżość i kwasowość. Długi okres dojrzewania w dużej mierze charakteryzuje wino. Powolne utlenianie zapewnia klasyczny biały aromat Rioja o dużej złożoności. Chwalony za ogromną wszechstronność kulinarną!

Cappellania

Cappelania nadal ma znaczne odcienie dębu, ale po pewnym starzeniu będzie się to wspaniale integrować i podobnie jak wszystkie wina z Murrieta, jest to wino na średnio- i długoterminową metę. Nawet po kilku godzinach w kieliszku lub po zdekantowaniu wino staje się cudownie harmonijne. Smak jest zorganizowany, bogaty i poważny, z kredową nutą i długim, wytrawnym i smacznym, prawie słonym finiszem. Wino to ma cały potencjał starzenia się (ponad 20 lat). Zalecamy zdekantowanie wina na kilka minut przed podaniem, aby mogło dojrzeć i wtedy uwolni swój pełny potencjał aromatyczny. Nie pić wina zbyt zimnego (jak w przypadku wielu wysokiej klasy win białych). Zalecana temperatura około 12°C

Produkty producenta