Michel Torino Winnica - Producent Win
Historia Winnicy Michel Torino rozpoczyna się w odległej i nieodkrytej części północnej Argentyny pod koniec XIX wieku. Wraz z tysiącami europejskich imigrantów odkrywających nowy kontynent, jedna konkretna rodzina przybyła, by stworzyć historię. Francuscy bracia David i Salvador Michel oraz włoska żona Davida, Gabriela Torino, przybyli do prowincji Salta w regionie Cafayate w drugiej połowie XIX wieku. Pełni przygód, wolni i porywczy, uważani są za pionierów, którzy zasadzili wina w Dolinie Calchaqui. W 1892 roku założyli "Michel Torino Hermanos". Ze względu na dużą wysokość nie była to dolina, w której miałyby rosnąć winogrona. A jednak jego potencjał, jak szybko odkryli, był ogromny. Oaza pośrodku pustyni, leżąca 1700 metrów nad poziomem morza! Kiedy Dawid i Gabriela odeszli, zostawili swoje dzieci, aby rozwijać nową winnicę. Sadzono pierwsze winogrona Torrontés w dolinie - dziś ulubieńców miłośników wina - a także zdobyły więcej hektarów w 1925 roku. Ich talent i wiedza nigdy nie opuściły winnicy. Michel Torino nadal jest rodzinnym winem, ale osiągnął międzynarodową sławę. Włoska ekspertyza, wraz z niezwykłym potencjałem doliny, przyczyniają się do sukcesu przedsiębiorstwa.
Bodega El Esteco należy do najbardziej znanych winiarni w Cafayate z niepowtarzalnie pięknymi widokami. Zbudowana w stylu klasycznej latynoskiej hacjendy mieści pod jednym dachem zarówno winiarnię z pomieszczeniem do dojrzewania wina w beczkach. Cały proces produkcji, dojrzewania i kupażowania można swobodnie podglądać, zwiedzić winnice, a także… pojeździć konno po okolicy! Początki Michel Torino sięgają 1892 roku, kiedy to dwaj Włosi: David i Salvador Michel zasadzili pierwsze winorośle i zbudowali winiarnię Bodega La Rosa po to, aby zaopatrywać mieszkańców okolicznych wiosek w najwyższej jakości wina. Małżeństwo Davida Michel z Gabrielą Torino dało obecną nazwę firmy, a ich dzieci uczyniły z niej jednego z najlepszych przedstawicieli winiarstwa północnej części Argentyny. Obecnie Michel Torino to połączenie starej winiarskiej tradycji z najnowszymi technologiami produkcji wina. System uprawy winorośli charakteryzuje się minimalnym użyciem środków chemicznych służących do użyźniania gleby. Do nawożenia używa się materiałów organicznych, takich jak skórki czy szypułki winogron, co świadczy o dużym zaangażowaniu właścicieli winiarni w ochronę środowiska. Tak więc, chcemy, aby wszyscy mogli posmakować win Mchel Torino wspominając historię. Mamy nadzieję, że cofniesz się w czasie, do francusko-włoskich korzeni, do ziemi niegdyś nietkniętej i bez granic, do początku nowego wina. Zgub się w zapachu śliwek i czereśni najlepszego Malbec z Cafayate. Przekonaj się, dlaczego nigdy nie spróbujesz kolejnego wina Torrontes, które nie pochodzi z Doliny Calchaqui!