Pasję do fascynującego świata wina można łatwo wytłumaczyć historią rodziny Miolo, która oprócz pracy w branży winiarskiej od czasu przybycia Giuseppe do Brazylii w 1897 roku, rok po roku wprowadza innowacje. Jeden z założycieli projektu Wines of Brasil, Miolo Wine Group jest największym eksporterem wina w Brazylii i najbardziej rozpoznawalnym na rynku międzynarodowym. Produkcja w 4 winnicach grupy wynosi średnio 10 milionów litrów rocznie na uprawianym obszarze własnych winnic o powierzchni około 1000 hektarów.

Viña Miolo Kontynuując serię o winnicach brazylijskich, w czwartym artykule porozmawiamy o Vinícola Miolo, jednej z winnic należących do Miolo Wine Group . W poprzednich artykułach mówiliśmy o winnicy Aurora , Salton i Casa Valduga . Viña Miolo, podobnie jak niezliczone inne brazylijskie winnice, jest związana z włoską imigracją. Rodzina Miolo zajmuje się winami od ubiegłego wieku, kiedy patriarcha rodziny przybył do Brazylii i otrzymał Lote 43 w regionie Vale dos Vinhedos.  Jednak komercyjnie dopiero w 1990 roku Winery rozwinęła się, aw 2006 roku stała się znana jako Miolo Wine Group . Obecnie grupa produkuje ponad 100 etykiet w sześciu projektach winiarskich w Brazylii, w tym w ramach międzynarodowych partnerstw z Argentyną, Chile, Hiszpanią i Włochami. W szczególności w odniesieniu do Vinícola Miolo, warto wspomnieć, że znajduje się ona w Vale dos Vinhedos, pierwszym regionie uprawy winorośli w Brazylii, który uzyskał certyfikat oznaczenia geograficznego (w 2001 r.). Obecnie winnica ta samodzielnie produkuje około 4,7 mln litrów wina rocznie. W sumie firma wykorzystuje winogrona uprawiane na około 450 hektarach. Z tej sumy 120 hektarów należy do samej winnicy, a pozostałe 330 hektarów jest zintegrowane i uprawiane przez 80 producentów. Uprawa winogron w Vinícola Miolo jest podzielona na 5 winnic, wszystkie w regionie Vale dos Vinhedos. W winnicy Leopoldina, która obejmuje Lot 43 (działka otrzymana przez patriarchę rodziny, gdy wyemigrował do Brazylii) i Lot 19, uprawia się Gamay, Chardonnay , Cabernet Sauvignon , Merlot i Sauvignon Blanc . W winnicy Graciema uprawiane są Merlot, Cabernet Sauvignon i Pinot Noir . W Santa Lucia uprawa ogranicza się do Pinot Noir. W São Gabriel uprawia się Pinot Noir i Chardonnay, a wreszcie w Monte Belo do Sul uprawa również jest ekskluzywna, ale tutaj Cabernet Sauvignon. Celem jest zawsze ulepszanie, uprawa każdej odmiany w terroir , która najlepiej do niej pasuje, aby wydobyć to, co najlepsze z każdego z różnych rodzajów winogron!

 

Single Vineyard to szczególny koncept w Brazylii: jest to wino z jednej winnicy. Efekt intensywnej i starannej pracy precyzyjnej uprawy winorośli, mapowania gleb w poszukiwaniu jak najlepszej typowości i maksymalnej ekspresji terroir w każdej etykiecie. Wysublimowana wyjątkowość linii Miolo Single Vineyard wynika z gleby charakterystycznej dla mikrolotu wybranego do produkcji, co daje wina, które reprezentują unikalny i zróżnicowany potencjał każdego rodzaju winogron.

Dobre wina Brazylijskie: