Montioni wina Umbria - Producent Win
Montioni wina z regionu Umbria obejmującego 20 hektarów winnic należących do rodzinnej spółki założonej w 1972 roku przez Adeodato Montioni w Montefalco, małym miasteczku w prowincji Perugia. Obecnie farma wina jest jedną z najbardziej energicznych i dynamicznych firm w Umbrii, zawsze poszukujących czegoś znacząco innowacyjnego. Region wina Montioni ułożony jest w centrum trzech dolin o dominującej pozycji na terytorium leżącym u podnóża kraju i dlatego nosi także nazwę „Poręcze regionu Umbrii”. Właśnie tutaj, w tym urokliwym i nieskażonym miejscu, są uprawiane krzewy winorośli ponad czterdzieści lat, gdzie dażenie do sukcesu jest w naturze każdego z członków firmy Montioni wina. Zanurzone w nieskażonej przyrodzie gospodarstwo Montioni wina położone jest na łagodnych stokach i rozciąga się na ponad 12 hektarach ziemi wśród gajów oliwnych, winnic i upraw zbóż w Umbrii Apeniny. Właśnie w tym krainie tętniącej życiem wiejskim, bogatej w dziewicze krajobrazy i zazdrosnego strażnika milenijnych opowieści, Azienda Agricola Montioni wzięła życie, którego inspirującymi zasadami zawsze były szacunek dla tradycji i natury dla produktów najwyższej jakości jakość. Winnice Montioni graniczące z winnicami Cantina Fratelli Pardi znajdują się w dolnej części miasta, które łagodnie opada w dół. Sagrantino, Merlot, Sangiovese i Grechetto uprawiane są z troskliwą opieką, a Pietrauta Cru, oddalona o kilka kilometrów, poświęcona jest Sagrantino. Zaledwie kilka kilometrów od winnicy znajduje się kolejny skrawek ziemi na szczycie wzgórza, na którym znajduje się ich sad oliwny. Wysokie położenie sadu zapewnia spektakularną panoramę części terytorium Umbrii. Niektóre bardzo stare drzewa z poskręcanymi pniami dają doskonałe oliwki do produkcji oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, która zdobyła już nagrodę za zajęcie piątej pozycji na świecie w konkursie „Oliwa z oliwek” w konkursie „Alma and Olive Oil Agency”. Podobnie jak większość winnic we Włoszech, produkcja oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia zwiększa znaczenie produkcji wina. Umbria Grechetto IGT, jedyna biel z typowych białych winogron Umbrii to młode i świeże słomkowe wino o kwiatowych nutach i dojrzałych owocach. Wieku ze stali nierdzewnej przez 3 miesiące i kolejne 3 w butelce. Umbria IGT Montioni Rosso jest jako rozrusznik czerwone wino Montioni to mieszanka 50% Sangiovese i 50% Merlot. Uznane za młode czerwone wino fermentowane ze stali nierdzewnej i leżakujące w butelce przez 4 miesiące. Utrzymujące świeżość, barwę rubinową z niuansami przypraw i wiśni w alkoholu. Montefalco Rosso DOC to mieszanka 65% Sangiovese, 20% Merlot, 15% Sagrantino, która dojrzewa w dużych beczkach z francuskiego dębu przez 12 miesięcy i kolejne 4 miesiące w butelce przed dopuszczeniem do sprzedaży. Wino posiada bogaty rubinowy kolor z zawiłościami w nosie i podniebieniu oraz wyróżniającymi się taninami. Montefalco Sagrantino DOCG, ambasador winiarni Montioni, jest produkowany ze słynnego szczepu Montefalco, Sagrantino. Maceruje się ze skórą przez 25 dni, a następnie poddaje starzeniu w barrique francuskiego dębu przez 24 miesiące i 6 miesięcy w butelce. Poważne dobrze zbudowane wino o intensywnym fioletowo-czerwonym kolorze i odcieniach granatu. Intensywny i złożony w nosie i ustach z uporczywymi taninami. W 2019 r. Ukaże się specjalna edycja Sagrantino Montioniego. Nazwany Ma.Gia , skrót od dwóch synów Paolo Montiona (Matteo i Giacomo), został uczczony na cześć ich ojca. Wino zebrane w 2015 r. Z najbardziej wyjątkowych winorośli Sagrantino w jednej winnicy Pietrauta cru, obecnie starzeje się w kilku barrique z francuskiego dębu, a następnie zostanie butelkowane w grudniu 2018 r. I opublikowane w połowie 2019 r . Zostanie wydanych około 500 butelek i już jest lista zamówień wstępnych na to wino.