Mossburn jest młodą firmą, ale ich korzenie sięgają głęboko. Pierwsze butelkowanie pod nazwą Mossburn zostało wydane w 2017 roku jako gama klasycznych niezależnych słodów butelkowanych. Prawie trzy dekady wcześniej zespół rozwijał i doskonalił swoje umiejętności w mieszaniu i butelkowaniu whisky i różnych innych alkoholi. Ich połączone doświadczenie obejmuje pokolenia, z ponad stuletnią rodzinną historią w branży szkockiej whisky. Wchodząc w kolejną erę rozwoju Mossburn wypuszcza własne wyjątkowe szkockie whisky Single Malt, stworzone w samodzielnie zbudowanych własnych destylarniach. Na wyspie Skye. Działająca od stycznia 2017 roku destylarnia Mossburn jest pierwszym w pełni działającym producentem szkockiej whisky Single Malt i dopiero drugą legalną destylarnią na wyspie. Torabhaig produkuje niezwykle charakterystyczny, torfowy spirytus nowej produkcji, który obecnie dojrzewa w różnych beczkach. Destylarnia Reivers druga destylarnia znajduje się w sercu Scottish Borders. Zaprojektowana tak, aby była znacznie bardziej innowacyjna i eksperymentalna, Reivers wyprodukuje swoją pierwszą szkocką whisky z pojedynczym ziarnem w 2020 roku. Torabhaig i Reivers są od siebie oddalone, znajdując się na przeciwległych końcach spektrum produkcji whisky. Łączy ich jednak wspólny cel: stworzyć coś nowego, godnego uwagi i wnieść na stół coś wyjątkowego.

 

 

Gama whisky Mossburn Signature Casks prezentuje typowe cechy regionalnych słodów szkockich. Są klasycznym wyrazem ich pochodzenia, z dalszym wpływem naszych charakterystycznych beczek, które zostały zaprojektowane specjalnie w celu uwydatnienia cech, których szukamy w każdym z tych przykładowych słodów. Whisky te były najpierw starzone w beczkach z amerykańskiego dębu przed ich wstępnym zmieszaniem, a następnie dojrzewały przez drugi okres w naszych specjalnie miedzianych beczkach Mossburn. Te beczki zostały zbudowane zgodnie z naszymi specyfikacjami, czyli Cask Bill, przy czym każdy ze słodów ma swoje własne: Cask Bill #1 dla Island i Cask Bill #2 dla Speyside. Dobre Whisky Blended Malt Scotch Whisky zostały butelkowane bez barwienia lub filtracji na zimno. Asortyment Mossburn Vintage Casks to kolekcja szkockich whisky Single Malt, z których każda pochodzi ze ściśle ograniczonej i wyselekcjonowanej partii beczek. Każde wydanie numerowane przyniesie tylko skończoną liczbę butelek. Chociaż oznacza to, że nigdy nie będziemy w stanie odtworzyć szczególnego charakteru każdego z tych Single Maltów, daje to również możliwość spróbowania tego, co uważamy za wyjątkowe przykłady whisky produkowanej przez jedne z najbardziej uznanych gorzelni w Szkocji. Do tego asortymentu wybraliśmy interesujące single malty z destylarni, które nie są naszą własnością lub nie są przez nas prowadzone. To kwestia konkretnych roczników, z pełną identyfikowalnością procesu destylacji i starzenia w beczkach, którym przeszły. Master blender specjalnie wyselekcjonował te beczki z naszych magazynów starzenia, w których powoli dojrzewa wiele beczek Single Malt, jako wartych specjalnego rozlewu Mossburn Distillers & Blenders. Każda partia wykazywała klasyczne cechy równowagi, głębi i złożoności, które mogą dostarczyć tylko najlepsze single malty. Wszystkie te szkockie whisky Single Malt zostały butelkowane bez barwienia lub filtracji na zimno. Caisteal Chamuis, znany również jako Zamek Knock lub Zamek Camus, był niegdyś strategiczną twierdzą, która pomogła klanu Macleod zabezpieczyć swoją pozycję nad półwyspem Sleat na Skye, z pierwszymi elementami zamku wzniesionymi w XIII wieku na miejscu epoki żelaza fort znany jako Dun Thorabhaig. Ruiny zamku, które dzisiaj widzimy, są świadectwem jego bogatej i wielowątkowej historii. „Ta klasyczna whisky Blended Malt w stylu wyspiarskim jest hołdem dla życia i tradycji Hebrydów i przypomina nam czasy pożarów torfowych, żywego towarzystwa i odważnych duchów. Butelkowane po staremu, bez barwienia i filtracji na zimno.

 

Mossburn Distillers Ltd.

Produkty producenta