Winnica Nino Franco narodziła się w Valdobbiadene, małym miasteczku w Treviso chronionym przez wzgórza Veneto, zaprojektowane przez wiele winnic winogron Glera, tradycyjnie zwanych prosecco. Historia stworzona przez trzy pokolenia winiarzy połączonych głęboką pasją do winnicy i jej owoców, ale także naznaczona tym samym ogromnym pragnieniem ciągłego eksperymentowania i tworzenia wyrafinowanych produktów. Typowość i doskonałość: to elementy, które zawsze charakteryzowały winnicę Nino Franco, teraz stała się promotorem i zwolennikiem potencjału Prosecco i jej terytorium, które słusznie zostało nominowane do włączenia do Światowego Dziedzictwa UNESCO. Winnice prawie wszystkie znajdują się w sercu terytorium Valdobbiadene, z wyjątkiem niektórych działek położonych w rejonie Cartizze, cennego wzgórza - cru, jak powiedzieliby Francuzi - z którego rodzi się doskonałe Prosecco. Wśród rzędów rośliny są hodowane z pełnym poszanowaniem środowiska i ekosystemu, aby zebrać szczere, pachnące i aromatyczne winogrona, jak tylko te z glera. Klastry bogate w zapachy odmianowe i pierwotne przybywają do piwnicy, aby je przetwarzać i interpretować, zawsze zachowując dobrze ustalony podstawowy cel: wzmacniają owocową świeżość i podkreślają wszystkie te indywidualne niuanse wynikające z odmian i terroir. Metodą stosowaną do musowania winogron jest oczywiście metoda o nazwie Charmat-Martinotti, która w porównaniu z metodą klasyczną ma tendencję do podkreślania bezpośredniości i zapachu owoców, co jest typową cechą młodszych bąbelków, takich jak samo Prosecco. Z ponad milionem butelek pieczonych rocznie, winiarnia Nino Franco jest firmą, która oferuje różne produkty, z których każdy ma swój własny charakter i osobowość. Od Brut Superiore do Dry, od Cartizze do Valdobbiadene, przez "Rustico" i Rosé "Faìve", są Prosecco, oznaczone jako "Nino Franco", które ucieleśniają najlepszą esencję tych, które są najsłynniejszymi włoskimi bańkami na świecie.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz