Paul Jaboulet Aine – Francja – Dolina Rodanu - Producent Win
Domaine Paul Jaboulet
Rodzina Jaboulet od 1834 roku wytwarza wielkie wina Cotes du Rhone. W 1984 roku firma Paul Jaboulet Aine zbudowała w okolicach La Roche de Glun nową winiarnię oraz piwnicę, które posiadają perfekcyjne warunki dla dojrzewania win. Paul Jaboulet Aine jest producentem 26 gatunków win, z których każde posiada status A.O.C. Ich jakość jest ściśle związana z idealnym położeniem winnic, unikatowym mikroklimatem i mistrzowską technologią wiwifikacji. Starzenie w dębowych beczkach ma na celu wydobycie najlepszych cech winogron, a ciężkie, ciemne butelki pozwalają winu rozwijać się i dojrzewać przez długi czas. Hermitage „La Chapelle” – nazwane tak od małej kapliczki zbudowanej w 1235 roku przez Księcia Henri Gaspard de Sterimberg – to czerwone wino ze szczepu Sarah, pochodzące z 40 – letnich krzewów. „La Chapelle” to prawdziwa „perła w koronie”. Udane roczniki takie jak 1997,1990,1983 można przechowywać od 7 do 35 lat, a naprawdę wyjątkowe nawet 50 lat. Magazyn Wine Spectator wybrał Hermitage „La Chapelle” rocznik 1961 – winem stulecia obok Petrus !961 czy Chateau Margaux 1900. Jaboulet produkuje w Rodanie jedne z najwspanialszych win na świecie, a jego najsłynniejszym winem jest Hermitage La Chapelle . Jaboulet był przez wiele lat prowadzonych przez Gérarda Jaboulet , który był jednym z wielkich ambasadorów dla Rhône win , niestrudzenie podróżuje po świecie i szerzenia Ewangelii według świętego Graala Ermitażu. Zmarł nagle w 1997 r., a firmę prowadzili Philippe i Jacques Jaboulet , do 2006 r., kiedy przedsiębiorca nieruchomości Jean-Jacques Frey kupił firmę winiarską. Rodzina Frey ma długą tradycję w regionie Szampanii i jest właścicielami Château La Lagune w Bordeaux. Jacques i Nicolas Frey są teraz zaangażowani w codzienne prowadzenie Maison Jaboulet, podczas gdy Caroline Frey (na zdjęciu po prawej), najstarsza córka, stoi na czele zespołu winiarzy. Pod kierownictwem Caroline w 2006 roku winnice uzyskały status Zrównoważonego Rolnictwa, podczas gdy uprawa winorośli Jaboulet jest w trakcie przechodzenia na certyfikację biodynamiczną. Jaboulet produkuje wino z 26 różnych apelacji w Rodanie. Hermitage La Chapelle nosi nazwę małej kaplicy pustelnika zbudowanej w 1235 roku na wzgórzu Ermitażu. Wino regularnie rywalizuje z Bordeaux 1st Growths ze względu na niesamowitą gamę smaków - owocowych i kuszących w młodości, ale z wiekiem nabiera złożonych skórzastych i dzikich nut. 45-hektarowa winnica Domaine de Thalabert firmy Jaboulet w Crozes Hermitage produkuje wina bardzo wysokiej jakości, które przewyższają większość hodowców Hermitage.