Pellegrino Sycylia - Producent Win
Cantine Pellegrino - Vini Marsala e Pantelleria, Sicily, Italy
Firma Carlo Pellegrino założona została w 1880 roku przez Paolo Pellegrino, lokalnego polityka i właściciela winnic. Wciąż w rodzinnych rękach, koncentruje się na produkcji win Marsala, jednych z najbardziej znanych, słodkich win na świecie. Uważane jest za absolutnego lidera w tej dziedzinie. Pellegrino to także posiadłość Duca di Castelmonte, gdzie w oparciu o międzynarodowe odmiany, jak i regionalne szczepy, wytwarzane są wysokiej jakości wina wytrawne. Firma znana jest również ze słodkiego Moscato wytwarzanego na wyspie Pantelleria, niedaleko wybrzeża Tunezji. Z biegiem lat rodzina Pellegrino połączyła się z rodzinami Alagna, Renda, Tumbarello i Bellina, które dziś wspólnie zarządzają firmą. Pietro Alanga jest prezesem Pellegrino, a Benedetto Renda jego dyrektorem generalnym. Niedawno powitali w rodzinnej firmie szóste pokolenie.
Wina Marsala: Najsłynniejsze wino Sycylii, Marsala, odegrało kluczową rolę w sukcesie Pellegrino. To wzmocnione wino zostało po raz pierwszy „wynalezione” w 1773 roku przez Johna Woodhouse’a, Anglika z zamiłowaniem do win Sherry, Madera i Porto. Podczas wizyty w Marsali zaobserwował ogromny potencjał w winach niemusujących z tego regionu, dlatego zarządził aby je wzmocnić i przetransportować do Anglii. Wino odniosło wielki sukces i do 1796 roku Woodhouse wybudował w mieście piwnicę i winiarnię. Wkrótce potem pojawił się angielski kupiec Benjmain Ingham, który założył swoją firmę w 1812 roku, co zapoczątkowało kwitnący przemysł.
W XX wieku nastąpił upadek rynku Marsala, a dowodem siły i sukcesu Pellegrino jest fakt, że jest on jednym z zaledwie trzech założycieli z XIX wieku, którzy nadal prowadzą działalność. Niewiarygodne, z tych. są jednymi z zaledwie dwóch, którzy utrzymali firmę w rodzinie. Obecnie są jednym z wiodących producentów Marsali – opowiadającym się za odrodzeniem wina dzięki wysokiej jakości winom dojrzewającym, mieszanym oraz stylom Vintage Oro i Ambra, wszystkie produkowane z rodzimych odmian winorośli wysp. Są także jednym z niewielu producentów, którzy wytwarzają styl Rubio z rodzimej odmiany wyspy, Nero d'Avola.
Wina z Terre Siciliane: Pellegrino zastosowało swoją wiedzę winiarską do produkcji niewzmacnianych win białych i czerwonych z regionu Marsala. Rodzina zawsze doceniała znaczenie i wyjątkowość regionalnego terroir i rodzimych odmian. W 2010 roku rozpoczęli wyczerpujące badania i eksperymenty z tymi odmianami w swoich 150 hektarach winnic. W rezultacie w 2014 roku powstała linia „rodzinnych posiadłości”. Oferta składa się z 4 różnych posiadłości, z których każda obsadzona jest jedną odmianą winogron. Salinaro – „winnica nad morzem” to winnica o powierzchni 18 ha, metrów od morza, z klimatem odpowiednim przystosowanym do produkcji świeżych i aromatycznych białych win Grillo. Kelbi – „bujny ogród” to 21 ha winnicy posadzonej na wysokości 150 m npm, co pomaga łagodzić temperatury, dzięki czemu idealnie pasuje do pełnych, białych win wytwarzanych z Cataratto. „Brązowa i urodzajna ziemia” Gazzarotty obejmuje 90 hektarów położonych w głębi lądu, gdzie temperatury wypalają brązowo-gliniaste gleby wapienne, dzięki czemu odpowiednio nadają się do upraw bogatych czerwonych win z Nero d'Avola. Rinazzo to „surowy pustynny teren” z 11 hektarami nisko położonych winnic, w których jest jeszcze cieplej niż w Gazzarotcie. Tutaj gleby powstały ze starożytnego dna morskiego, które pomaga zachować wodę podczas niezwykle gorących miesięcy letnich. Idealnie pasuje do niskowydajnych winogron Syrah.
Oprócz gamy rodzinnych win Pellegrino produkuje również „Diantha” i „Gibele” 2 aromatyczne białe wina, produkując przy użyciu Zibbibo i „Tripidium” ich flagową czerwień Nero d'Avola. gdzie temperatury wypalają brązową gliniastą glebę wapienną, dzięki czemu idealnie nadaje się do bogatych czerwieni z Nero d'Avola. Rinazzo to „surowy pustynny teren” z 11 hektarami nisko położonych winnic, w których jest jeszcze cieplej niż w Gazzarotcie. Tutaj gleby powstały ze starożytnego dna morskiego, które pomaga zachować wodę podczas niezwykle gorących miesięcy letnich. Idealnie pasuje do niskowydajnych winogron Syrah.
Pantelleria DOC Passito: Rodzina jest także wiodącym producentem win słodkich Pantelleria DOC. Te soczyste wina passito produkowane z Zibibbo są powszechnie uważane za najlepsze słodkie wina we Włoszech. Produkowane są na maleńkiej, wulkanicznej wyspie Pantelleria, która leży 100 km na południowy zachód od Sycylii i 60 km na wschód od Tunezji. Tutaj uprawa winorośli jest praktykowana od 2500 lat i, co zaskakujące, metoda pozostaje praktycznie niezmieniona. Aby zapewnić schronienie przed silnymi wiatrami występującymi na wyspie, winorośl przekształca się w krzaki i uprawia w małych zagłębieniach. Gleba znana jako „Conca”. Winnica jest następnie otoczona suchym kamiennym murem wykonanym z czarnej skały wulkanicznej wyspy. Ta starożytna praktyka została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO w 2014 roku. Pellegrino poczyniło znaczne inwestycje w uprawę winorośli na wyspie, budując w 1992 roku bardzo kosztowną winiarnię. Dziś odpowiadają za 80% wszystkich winogron produkowanych na Pantellerii.