Pisano Wina z Urugwaju - Producent Win
Pisano Wina z Urugwaju dokładnie Bodega Familia Pisano jako wytwórnia win debiutowała w 1924 roku, jest dziś jedną z najbardziej prestiżowych winnic w Urugwaju, produkuje mniej niż 500 000 butelek rocznie, które zostały wysoko nagrodzone w konkursach krajowych i międzynarodowych pod patronatem OIV rozsławoionych wszczegulnosci dzięki wino Tannat. Scharakteryzowany jako kraj średniej wielkości, Urugwaj znajduje się pomiędzy dwoma krajami o znacznie większych terytoriach, takimi jak Argentyna i Brazylia. Uprzywilejowana lokalizacja geograficzna na Río de la Plata, z dostępem do Oceanu Atlantyckiego, określa oczywistą strategiczną wartość, z której korzysta Urugwaj. Andy charakteryzują się ogromnymi wymiarami. Z drugiej strony, River Plate i jego uprawa winorośli są rozpoznawane przez minimalistyczne powołanie ziemi, z wieloma detalami i indywidualnościami, mikro-krajobrazami, wapiennymi terroirami, a także nieskończoną zmiennością głowy i dłoni każdego winiarza i winiarza. Na obszarze 176,215 km2 Urugwaj rozciąga się na 5 ° z północy na południe (równolegle 30 ° do 35 ° szerokości geograficznej południowej), a także 5 ° z zachodu na wschód (53 ° do 58 ° długości geograficznej zachodniej). Jest to zatem około 500 km odległości w obu kierunkach, co określa terytorium średniej wielkości w globalnym zestawie krajów. Bliskość Oceanu Atlantyckiego sprawia, że temperatury w nocy są wystarczająco niskie, aby osiągnąć wzrost winogron o dużej zawartości aromatu. Świeży wiatr nocy płynący z morza niesie ze sobą ważne oscylacje temperatury dnia i nocy, co w zasadniczy sposób wpływa na złożoność aromatów winogron, dając owocowe wina, długie i ze strukturą. Zimny prąd na Falklandach, który przecina wybrzeże i chłód, ma pochodzenie antarktyczne, jak również polarne masy powietrza, które pochodzą z Oceanu Spokojnego na południowy wschód od Chile i południowego Atlantyku. Wiatry te okresowo omijają południe terytorium z niską temperaturą i niską zawartością wilgoci. W przeciwieństwie do dużych producentów regionów andyjskich o klimacie śródziemnomorskim, urugwajscy plantatorzy winorośli wybrzeża atlantyckiego niemal w każdym przypadku pochodzą z europejskich rodzin chłopskich. Ci mężczyźni i kobiety przybyli do kraju z ogromną zdolnością do pracy i marzeniem o lepszym życiu. Ponad trzy stulecia tradycji winiarskiej w dawnych Włoszech wspierają rodzinę Pisano w szlachetnym zadaniu wytwarzania wysokiej jakości doskonałych win w tradycyjny sposób. W Urugwaju historia zaczyna się w 1870 roku, kiedy pradziadek Francesco Pisano z Daniela, Eduardo i Gustavo po raz pierwszy przybywa do Urugwaju. W 1914 r. Don Césare Secundino Pisano, syn pierwszego, przybył do obszaru Progreso i zasadził oryginalne winnice. Rocznik z 1924 roku pozwolił mu zrobić pierwsze wino, owoc wszystkich doświadczeń, które przekazał mu jego ojciec, i które przywiózł ze sobą z rodzinnej Ligurii. Pisano Bodega Familia produkują wina pełne smaku i długie, z typową osobowością Urugwaju, zorientowane na segment wysokiej jakości rynku. Winnice Pisano Bodega Familia rosną w glebach gliniasto-wapiennych w pobliżu Río de la Plata, 25 km na północ od Montevideo, 34 ° szerokości geograficznej południowej, czerpiąc korzyści ze słonecznego i świeżego klimatu atlantyckiego. Oryginalna powierzchnia winnic Pisano Bodega Familia składa się z 15 hektarów Tannat, Cabernet Sauvignon i Merlot obsadzonych w dużej gęstości i ograniczonej produkcji, a także niektórych Chardonnay, Sauvignon Blanc i Gewürztraminer, które są uprawiane i zbierane ręcznie. W ostatnim czasie wszczepiono nowe winnice Pinot Noir, Syrah i Viognier, aby sprostać rosnącemu wzrostowi eksportu. Sprzęt piwniczny Pisano Bodega Familia jest celowo podstawowy, odzwierciedlając filozofię prostoty przeciwstawiającej się nadmiernemu wyrafinowaniu. Celem Pisano Bodega Familia jest uczynienie wina w sposób jak najbardziej naturalny z niskim poziomem dwutlenku siarki i minimalnym wykorzystaniem. Napełnianie i zamykanie butelek odbywa się za pomocą małych ręcznych maszyn, aby na stałe sprawdzić wysoką jakość, której poszukuje. Po co najmniej sześciomiesięcznym parkowaniu butelek etykietowanie i pakowanie odbywa się ręcznie bezpośrednio przed wysyłką. Tannat został wprowadzony do Urugwaju około 1870 roku przez baskijskich imigrantów, później stał się "odmianą narodową", doskonale dostosowaną do naszej gleby i klimatu. Uważany za egzotyczny grono, jego popyt rośnie szybko, Urugwaj jest jedynym producentem na świecie, gdzie znaczące winnice istnieją w jeszcze większych ilościach niż w ojczyźnie: Irouléguy i Madiran we Francji. Najlepsze wina Tannat są bogate, energiczne i posiadają wielką złożoność, a gdy są starzone w butelkach przez wiele lat nabijają finezji smaku. Tannat jest w Urugwaju jednym z głównych szczepów, podobnie jak Malbec w Argentynie, autentyczną i emblematyczną odmianą swojego przybranego kraju. To właśnie na antypodach tak zwanych "odmian międzynarodowych" posadzono we wszystkich zakątkach planety, aby zaspokoić globalne zapotrzebowanie na stereotypowy smak. Słynne wina Urugwajskie z Tannat o wielu kolorach i mocy, z delikatnymi, ale bardzo obecnymi taninami, które pozwalają zachować wino przez długi czas. Na pewno Urugwaj będzie nadal uwodzić miłośników wina tym niepowtarzalnym produktem, wykonanym z subtelnego połączenia klimatu, ziemi i różnorodności narodowej.