Planeta - Producent Win
Winnice Planety obejmują obszar pomiędzy Menfi a Sambuca na Sycylii, w prowincji Agrigento. Eksperymenty rodziny Planeta z winem miały swój początek w 1985 roku i, co warto podkreślić, od początku położono nacisk na wina jakościowe. Zasadzenie i adaptacja popularnych szczepów międzynarodowych, odzyskanie najlepszych historycznych apelacji D.O.C z Sycylii, oraz eksperymenty z odmianami z innych regionów Włoch na ziemi sycylijskiej stały się kluczem do sukcesu wytwórni Planeta. Dziesięć lat później pojawiły się pierwsze butelki z winem Planeta, a dziś są sprzedawane na całym świecie producent zaś zyskał opinie jednego z najlepszych na Sycylii. Alessio, Francesca i Santi Planeta kierują rodzinną firmą, produkując wina najwyższej jakości. Posiadłości Planety obejmują 4 obszary upraw winorośli: Sambuca di Sicilia, Menfi, Noto, Vittoria - łączna powierzchnia tych działek wynosi 300 ha.
Od pięciu stuleci i siedemnastu pokoleń rodzina Planeta zajmuje się sycylijskim rolnictwem. Ich praca na wyspie przyczyniła się do ożywienia sycylijskiego winiarstwa, obecnie jednego z najbardziej dynamicznych i poszukiwanych regionów winiarskich na świecie. Podróż Planety rozpoczyna się w Sambuca di Sicilia, na terenie posiadłości należącej do rodziny od XVII wieku. Tutaj, na najbardziej urokliwej wyspie Włoch, trzech pełnych entuzjazmu młodych Sycylijczyków, Alessio, Francesca i Santi Planeta, pod okiem Diego Planety, rozpoczęło swoje przedsięwzięcie winiarskie w połowie lat 80-tych. Kolejne lata upłynęły na łączeniu niezwykle różnorodnych gleb sycylijskich z odmianami rodzimymi i międzynarodowymi. Lata dokładnych badań opłaciły się, gdy wina Planeta spotkały się z natychmiastowym uznaniem krytyków po wprowadzeniu ich do Stanów Zjednoczonych pod koniec lat 90-tych.
Sześć butikowych winnic Planety to: Ulmo w Sambuca di Sicilia, Dispensa w Menfi, Dorilli w Vittoria, Buonivini w Noto, Sciara Nuova na Etnie w Castiglione di Sicilia oraz najnowszy dodatek La Baronia w Capo Milazzo. Każda winnica jest starannie uprawiana, a winogrona najlepiej komponują się z lokalnym terroirem. W 2012 roku, chcąc dalej rozwijać swoje podejście oparte na terroir, Planeta zatrudniła francuskich konsultantów Florenta Dumeau i Xaviéra Choné. Obaj absolwenci szkoły enologicznej w Bordeaux, Florent i Xavier, uważają się za enologów zorientowanych na terroir, co idealnie pasuje do filozofii Planety: wyrażania różnic między różnymi terroirami na Sycylii.
Wszystkie działania firmy mają jeden motyw przewodni; trwałość środowiska. Poprzez wykorzystanie paneli słonecznych i produkcję biomasy, głównie pozostałości po przycinaniu w celu wytworzenia energii, ponowne wykorzystanie i recykling wszystkich materiałów wykorzystywanych w cyklu produkcyjnym oraz wyłączne wykorzystanie papieru pochodzącego z recyklingu do pakowania i materiałów drukowanych. Ponieważ ziemia stanowi dobro wspólne, Planeta uważa za obowiązek dołożyć wszelkich starań, aby ją chronić.
Planeta to producent wina, będącego dziedzictwem siedemnastu pokoleń. Ekstensywna podróż w czasie, ale także przez Sycylię – prawdziwy kontynent wina – i obecna w pięciu jej najbardziej reprezentatywnych regionach: Menfi, Vittoria, Noto, Etna i Capo Milazzo. W przypadku każdego z nich Planeta przeprowadziła dokładne badania, począwszy od możliwości dostosowania międzynarodowych odmian winorośli po rodzime winorośle, w tym niektóre odmiany historyczne. Do ich działalności w dziedzinie uprawy winorośli dodano produkcję oliwy z oliwek DOP, rozwój hotelarstwa i przedsięwzięć kulturalnych; istna mozaika projektów mających ożywić „sycylijskie doświadczenie”. Etyczne środki produkcji oraz poszanowanie środowiska, wsi i kultury każdego obszaru, w tym zrównoważone i trwałe metody rolnictwa, a winnice całkowicie zintegrowane z krajobrazem to wartości, którymi kieruje się działalność firmy.