Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Poggio di Sotto Brunello di Montalcino Toskannia Założona w 1989 roku po południowo-wschodniej stronie Montalcino, w 2011 roku stała się częścią rodziny ColleMassari. Obejmuje 44 hektary, z czego 16 to winnice Brunello i 4 hektary drzew oliwnych. Winnice rozciągają się wzdłuż wzgórza od 200 metrów do 400 metrów nad poziomem morza. Chroniony przez Monte Amiata, otwarty na morską bryzę, nieruchomość cieszy się ważnym mikroklimatem. Kiedy Piero Palmucci postanowił założyć własną posiadłość Brunello, sięgnął do gwiazd: zanim wybrał posiadłość, spędził kilka lat na badaniu typów gleb i mikroklimatów najlepiej dostosowanych do Sangiovese Grosso oraz pytaniu ekspertów i mieszkańców, które działki są najlepsze. Jego poszukiwania doprowadziły go jednoznacznie do Poggio di Sotto, na obrzeżach miejscowości Castelnuovo dell'Abate w południowej części Montalcino, gdzie założył swoją posiadłość w 1989 roku. W tym samym czasie rozpoczął współpracę z Uniwersytetem w Mediolanie, aby wybrać najlepsze klony Sangiovese i optymalizuj winnice, od gęstości sadzenia po przycinanie i sortowanie podczas zbiorów. Poświęcając całą posiadłość tej jednej odmianie, poddał swoje winorośle skrupulatnej, organicznej pielęgnacji i przez lata zyskał reputację jednego z wiodących producentów Brunello. Winorośl Poggio di Sotto znajduje się na wysokich wzgórzach z widokiem na dolinę rzeki Orcia, a działki na trzech różnych wysokościach składają się na szczególnie dobrze zbalansowane wino. Margielowa gleba z rozłożonymi pokładami muszli i bryza znad Monte Amiata w poprzek doliny przyczynia się do chłodnego mikroklimatu, który wytwarza zauważalnie burgundzkie Brunello. Wszystkie uprawiane tutaj winogrona są tej samej bardzo wysokiej jakości i kwalifikują się do apelacji Brunello, więc Rosso di Montalcino wyróżnia się tylko winifikacją ze stali nierdzewnej i krótszym okresem starzenia; w świetnych rocznikach produkują również Brunello Riserva. Znakomita reputacja Poggio di Sotto opiera się na mocnych winach, które mimo to pozostawiają w centrum uwagi finezję i równowagę. Wyjątkowa grupa, która uosabia to, co najlepsze w toskańskiej produkcji. Przygoda, którą bracia Maria Iris i Claudio Tipa przeprowadzili z biegiem czasu, tworząc prawdziwą „domenę”, która obejmuje trzy różne posiadłości. Rzeczywistość produkcyjna Castello ColleMassari narodziła się w 1998 roku w sercu obszaru produkcyjnego Montecucco, w Maremma. Miejsce o wielkim uroku, w którym Sangiovese udaje się wyrazić niezwykły śródziemnomorski charakter. Grattamacco, historyczna nazwa Bolgheri, narodziła się pod koniec lat 70. i od razu wyróżniła się elegancją swoich produktów, dołączając do grupy w 2002 roku. To właśnie tutaj, na najbardziej wysuniętym na północ wybrzeżu Toskanii, ten cabernet sauvignon i merlot daje wina o niezapomnianej głębi. Wreszcie Poggio di Sotto, dołączył do ColleMassari w 2011 roku i urodził się pod koniec lat 80. niedaleko Montalcino. Wyjątkowa winiarnia, zdolna dać fanom z całego świata jedne z najbardziej niezwykłych Brunello, jakie kiedykolwiek wyprodukowano. Grupa, która obejmuje bardzo różne dusze, zjednoczone nieustannym wyścigiem ku doskonałości między tradycją a współczesnością.
Brunello di Montalcino Poggio di Sotto, dla oka jasny rubinowy kolor. Intensywny aromat konfitury z czerwonych owoców wyróżnia się na tle kwiatowym, przełamany lekką pikantnością. Łyk jest rozprowadzany na dobrych kwaśnych ramionach i taninach. Potężny Brunello, o wspaniałym roczniku, który z czasem odnajdzie najlepszą równowagę. Wino, którego nie trzeba przedstawiać, Brunello di Poggio di Sotto zawsze było uważane za jedną z wielkich klasyków apelacji. Czerwień potrafi zaskakiwać każdego roku dzięki wyjątkowemu detalowi i elegancji, nie tylko w krajobrazie Montalcino. Brunello di Montalcino DOCG firmy Poggio di Sotto to wino, które rodzi się w rejonie Castelnuovo dell'Abate, w dolinie rzeki Orcia, z winnic położonych na wysokości 200, 300 i 450 m n.p.m. o różnej ekspozycji i na glebach bogatych w szkielet. W piwnicy wszystko odbywa się w najbardziej tradycyjny sposób, od winifikacji w drewnianych kadziach po spontaniczną fermentację i bardzo długotrwałą macerację. Uszlachetnianie odbywa się w 30 hl dębowych beczkach przez 48 miesięcy iw butelce przez 8 miesięcy.
Wyszukaj ponownie to co szukasz