Poggio Landi Toskania Montalcino

Położona na wzgórzach Montalcino w jednym z najważniejszych terroirów świata, Poggio Landi produkuje rozległe, melodyjne i złożone wina. Winogrona pochodzą z winnic Montalcino położonych na wysokości od 175 do 500 metrów nad poziomem morza, których ekspozycja i skład gleby są zróżnicowane. Skarbnica różnorodności biologicznej idzie w parze z magią tej krainy i jej win.

Winiarnia Poggio Landi położona jest na majestatycznym wzgórzu Montosi w Montalcino i oferuje zapierający dech w piersiach widok na okolicę. Przynależne 74 hektary winnic przebiegają obok najbardziej prestiżowych miejsc o nazwie pochodzenia. Tylko 27 hektarów Sangiovese przeznaczone jest na produkcję wspaniałego Brunello di Montalcino, 15 hektarów na soczyste, owocowe Rosso di Montalcino.

Świat w świecie. Tak można opisać Poggio Landi, posiadłość zjednoczoną z terroir Montalcino, regionem winiarskim okrzykniętym rajem przez międzynarodowych entuzjastów i koneserów. Urzekające, głęboko sugestywne miejsce stanowi scenerię dla Poggio Landi, winiarni skupiającej się na dostarczaniu najwyższej jakości w ilościach zdolnych zaspokoić pragnienia rynkowe milionów miłośników Brunello na całym świecie.

Słynna toskańska rodzina Cinelli Colombini sprzedała winnicę w grudniu 2012 roku argentyńskiemu miliarderowi Alejandro Bulgheroniemu, który jest już właścicielem kilku winnic. Wraz ze swoją grupą Alejandro Bulgheroni Family Vineyards (ABFV) jest reprezentowany praktycznie na całym świecie: od Ameryki Południowej, przez Francję, po USA i Australię, Bulgheroni poświęcił się produkcji wyjątkowych win organicznych. Nie mogło zabraknąć winnicy w jednym z najbardziej charakterystycznych terroirów świata, jakim jest Montalcino.

Bulgheroni nazywa toskański region winiarski „skarbnicą różnorodności biologicznej”. Jego winorośle Sangiovese rosną na wysokościach od 180 do 500 metrów, co skutkuje różnymi typami gleby i ekspozycją. Stosunkowo luźne gleby występują głównie na niższych wysokościach, podczas gdy na wyższych wysokościach składają się z wapienia i margla. Rozległa winnica Argentyny charakteryzuje się niesamowitą różnorodnością terroirów, które mimo to znajdują się na tym samym obszarze.  Wszystkie winnice w grupie Alejandro Bulgheroni Family Vineyards (ABFV) podzielają unikalną filozofię produkcji skupioną na doskonałej jakości, zrównoważonym rozwoju i niskim wpływie na środowisko. Poggio Landi zostało w pełni przestawione na metody produkcji ekologicznej natychmiast po sprzedaży i posiada certyfikat od 2017 roku.  Nasza filozofia polega na dodawaniu wartości każdej posiadanej winnicy i jej winogronom, przy jednoczesnym tworzeniu miejsc pracy oraz rozwoju gospodarczym i społecznym” – wyjaśnia młody winiarz Giovanni Alberio, który jest odpowiedzialny za toskańskie winiarnie ABFV. W przypadku Poggio Landi oznacza to przede wszystkim uprawę organiczną, spontaniczną fermentację z udziałem rodzimych drożdży i piwnicę z winami całkowicie pozbawioną beczek barrique. Flagowe wino Brunello diMontalcino dojrzewa zatem przez 38 miesięcy w 54-hektolitrowych beczkach z francuskiego dębu, natomiast wyrafinowane Rosso di Montalcino jest rafinowane w tradycyjnych betonowych zbiornikach.

Wygląda na to, że Bulgheroni wybrał właściwe miejsce w południowej Toskanii, aby dalej rozwijać swoją wielką pasję do win o ekscytującym charakterze. Kieliszek Brunello di Montalcino to nie tylko wino o niezwykłej jakości; zamiast tego jest to sposób na przeżycie trwałego obrazu krajobrazu, wielowiekowej pracy człowieka i jego zdolności do zbierania z ziemi, dzięki pasji i poświęceniu, najwspanialszych owoców, jakie ziemia jest w stanie wyhodować. Co więcej, to łyk historii i toskańskich winnic.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz