Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Prats & Symington Douro wina Portugalskie Obecnie P&S produkuje wina, które są powszechnie uważane za jedne z najlepszych z regionu. Przez dziesięciolecia nazwisko Bruno Pratsa było synonimem Château of Cos d'Estournel w Bordeaux, gdzie był dyrektorem generalnym i winiarzem do 1998 roku, kiedy to jego rodzina zdecydowała się sprzedać firmę. Następnie Prats skierował swoją uwagę za granicę, zakładając winnice i spółki joint venture w Chile i Afryce Południowej. W 1998 roku rodzina Symingtonów, która zaprzyjaźniła się z nim poprzez rodzinną sieć winiarską Primum Familiae Vini, zwróciła się do Bruna z prośbą o utworzenie nowego joint venture w Dolinie Douro, gdzie Prats wykorzystałby swoje umiejętności i doświadczenie w produkcji wina z Bordeaux do produkcji najlepszych owoców z Winnice Symingtona.
Chryseia była pierwszym portugalskim czerwonym winem, które znalazło się na ekskluzywnej liście 100 najlepszych win świata magazynu The Wine Spectator
Jako wiodący na świecie producent porto premium i właściciel jednych z najlepszych winnic w dolinie Douro, terroir Symington w połączeniu z doświadczeniem Pratsa było potencjalnie niebiańskim małżeństwem. To partnerstwo nabrało kształtu w 1999 roku wraz z utworzeniem Prats & Symington jako równego partnerstwa między dwiema rodzinami.
Prats & Symington jest obecnie właścicielem dwóch najlepszych posiadłości Douro, Quinta de Roriz i Quinta da Perdiz. Roriz – położone w naturalnym amfiteatrze nad brzegiem Douro – nadaje winom mocną mineralność, podczas gdy Perdiz – leżące na stromym zboczu w Rio Torto – produkuje dojrzałe, miękkie i aksamitne wina w relatywnie cieplejszym klimacie. Posiadłości te są sadzone według odmian winorośli, a wino może być produkowane oddzielnie aż do końcowego etapu mieszania.
Obie posiadłości mają wysoki udział szczepów Touriga Nacional i Touriga Franca, które według Prats & Symington najlepiej nadają się do produkcji znakomitych win Douro DOC. Chryseia i jej wina partnerskie są teraz produkowane w dedykowanym zakładzie winiarskim w Quinta de Roriz. Chociaż procesem produkcji wina zarządza na miejscu Luis Coelho pod nadzorem Pedro Correia, Charles Symington i Bruno Prats są osobiście zaangażowani w produkcję końcowych mieszanek i we wszystkich istotnych etapach produkcji, od winifikacji po dojrzewanie.
Po przejęciu winnicy i wytwórni win Quinta de Roriz w 2009 roku, Prats & Symington dodał do swojej oferty win etykiety Prazo de Roriz i Quinta de Roriz Vintage Port.
Wyszukaj ponownie to co szukasz