Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Starożytny region Wina Maremma od dawna jest ceniony za swoje zasoby naturalne. Wśród jego historycznych atrakcji było nadmorskie jezioro pierwotnie zwane Prelius. Etruskowie polegali na nim jako na zasobach handlowych, uprawiając je na ryby i sól. Później Rzymianie przenieśli się do tego obszaru i również używali jeziora do życia. Dwa do trzech wieków po upadku Cesarstwa Rzymskiego zakon benedyktynów (jak to często bywa w udanych opowieściach o winie) zaczął uprawiać uprawy, w tym winogrona, wzdłuż brzegów Preliusza około 800 r. Nadbrzeżne jezioro dotarło następnie z półwyspu Argentario do Castiglione della Pescaia, oddzielone od morza piaszczystym pasmem, obecnie jest cudownym gąszczem sosnowym. W końcu jezioro stało się bagienne, a na początku XVIII wieku Wielkie Księstwo Toskanii rozpoczęło proces osuszania jeziora. Po startach i postojach w ciągu następnych dwóch stuleci jezioro zostało osuszone, dzięki czemu teren mógł być wykorzystywany do celów rolniczych. Obecnie istnieje tylko niewielka część jeziora i jest częścią parku narodowego, który służy jako dom dla wielu ptaków wędrownych. Na jego brzegach pozostała tylko wiedza i kilka starożytnych murów pięciu fortec zbudowanych w epoce żelaza w celu ochrony obszaru przed najazdami morskimi, w tym Castellaccio di Prile, który graniczy z posiadłością Preliusa i parkiem narodowym. W miejscu zamków znajdują się zielone winnice, oferujące regionowi kolejny cenny zasób, równie ważny jak niegdyś jezioro i zamki.
Tockana Prelius czyli 21-hektarowa (52-akrowa) posiadłość, zakupiona w 2007 roku, znajduje się w gminie Castiglione della Pescaia w regionie Grosseto i sąsiaduje z winnicami Antinori i Bellavista. Grosseto leży w centralnej części regionu Maremma, na południe od Bolgheri i na północ od Lacjum, w najbardziej wysuniętej na zachód części Toskanii. Równina wyrzeźbiona przez stulecia rzek i powodzi, Maremma graniczy z linią brzegową Morza Tyrreńskiego, które jest częścią Morza Śródziemnego. Na wschodzie znajduje się niski pas nadmorskich wzgórz pokrytych śródziemnomorską „machią”, mieszanką roślin i drzew, które często przypisuje się winom z tego obszaru charakterystyczny smak. Korzystając z bliskości morza, Maremma ma łagodne zimy, w których rzadko występują temperatury poniżej zera. Temperatury latem są stosunkowo wysokie w ciągu dnia, ale wieczorem ochładzają się dzięki bryzom, które płyną z morza na wzgórza. Te bryzy pomagają również utrzymać wilgotność na dystans. Opady deszczu występują głównie późną jesienią, zimą i wczesną wios. Zaledwie pięć kilometrów (nieco ponad trzy mile) od Morza Tyrreńskiego, winnica Prelius znajduje się na gzymsie pod historycznym Castellaccio di Prile, jedną z wczesnych fortec obronnych regionu. Wysokość winnicy wynosi od 37 do 52 metrów (120 do 170 stóp), a nachylenie nie przekracza 5 procent. 12 ha (29,7 akrów) winorośli na posiadłości zostało obsadzonych w latach 2001-2005 w Cabernet Sauvignon (6,35 ha lub 15,7 akrów), Sangiovese (2 ha lub 5 akrów), Vermentino (2,1 ha lub 5,1 akrów), Merlot (1,05 hektarów lub 2,6 akrów) i Cabernet Franc (0,5 hektara lub 1,3 akrów). Ciasno rozmieszczone rzędy są oddalone od siebie o około 4 stopy z 3 stopami między winoroślami, co daje 8649 do 9884 winorośli na hektar (3500 do 4000 winorośli na akr). Orientacja rzędów jest z północnego zachodu na południowy wschód. Winorośle są trenowane przy użyciu zmodyfikowanego systemu Guyota. System kroplujący zapewnia nawadnianie ze zbiornika na osiedlu. Rodzina Stianti Mascheroni jest zaangażowana w rolnictwo ekologiczne w posiadłości Prelius. W tych wysiłkach pomaga zarówno natura, jak i człowiek. Matka Natura spełnia swoją rolę, zapewniając nieprzerwane bryzy przez cały dzień i noc, które zatrzymują wilgoć, zapobiegając grzybom i pleśni. Owady są kontrolowane przez innowacyjną naturalną technikę określaną jako splątanie seksualne, która polega na uwalnianiu feromonów w celu zmylenia samców, którzy następnie nie mogą zlokalizować samic i rozmnażać się. Całe nawożenie uzyskuje się za pomocą nawozu organicznego. Podstawą każdej historii sukcesu są zawsze ludzie. Nic więc dziwnego, że tym, co daje Preliusowi siłę, jest rodzina Stianti Mascheroni. Liderzy ruchu ekologicznej uprawy winorośli w Toskanii, rodzina zrewitalizowała wioskę Volpaia w sercu Chianti Classico niedaleko Radda in Chianti.
Jako zapalony żeglarz, Carlo od dawna spędzał czas na wybrzeżu Maremmy, a ostatnio zaczął szukać domu starców na idyllicznym wybrzeżu. Zamiast tego zaproponowano obejrzenie nieruchomości z winnicą. Rodzina przybyła w pogodny, słoneczny wrześniowy dzień 2005 roku i jej los został przesądzony. Dwa lata później powstał Prelius. Trzy dekady wcześniej Giovannella i Carlo otrzymali Volpaię jako prezent ślubny od ojca panny młodej. Historia powtórzyła się, gdy Carlo i Giovannella Stianti Mascheroni przedstawili Preliusa swojej córce Federice Mascheroni Stianti. Z wykształceniem artystycznym Federica kontynuowała karierę w galerii sztuki współczesnej jako konserwator malarstwa (niedawno ukończyła renowację ważnego panelu Temper na panelu w Bazylice San Leonardo we Florencji), ale zawsze pozostawała blisko działalności rodziny w Volpai. W ostatnich latach zaczęła pielęgnować zainteresowanie zajęciami rolniczymi. Federica będzie zarządzać posiadłością Preliusa z pomocą Lorenzo Regoli, kierownika winnicy i pierwszego rezydenta w Castello di Volpaia od 2000 roku. ma do Volpaia od 2001 roku. Posiadłość Prelius produkuje trzy wina: Vermentino, Cabernet Sauvignon i CastelPrile.
Prelius Vermentino oferuje świeże smaki ananasa i jabłka z kwiatowymi aromatami. Późno dojrzewająca, aromatyczna odmiana białych winogron Vermentino pochodzi z Hiszpanii i kwitnie w nadmorskich warunkach, gdzie mieszanka słońca i bryzy daje zrównoważoną kwasowość z aromatami i smakami owoców tropikalnych.
Prelius Cabernet Sauvignon to bogate, ale eleganckie wino o pięknych taninach i długim, bezszwowym finiszu. Przeznaczony do picia w młodym wieku, dojrzewa przez 9-10 miesięcy w dużych beczkach z francuskiego dębu, a następnie w butelce przez około 3 miesiące. W 2010 roku Prelius wprowadzi na rynek swoje flagowe wino CastelPrile, mieszankę Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon. Etykieta Prelius odzwierciedla płynny charakter nadmorskiego jeziora, które kiedyś było miejscem, w którym dziś znajdują się winnice regionu Maremma w Toskanii. Ponieważ obszar ten ewoluował, stał się doskonałą lokalizacją do uprawy winorośli i produkcji wina. Winnice Prelius znajdują się na wzgórzu wzdłuż dawnego brzegu starożytnego jeziora, trzy kilometry (prawie dwie mile) od Morza Tyrreńskiego. Winiarnia zdobyła duże uznanie za współczesny projekt etykiety, w tym nagrodę „Złotej Etykiety” przyznanej przez Międzynarodowy Konkurs Opakowań Vinitaly oraz nagrodę „Red Dot” przyznaną przez Design Zentrum Nordrhein Westfalen w Essen w Niemczech.
Wyszukaj ponownie to co szukasz