Priorat Wina
Region winiarski Priorat zdefiniowany przez stare śródziemnomorskie odmiany winorośli, niewielki w północno-wschodniej Hiszpanii szybko zyskał międzynarodowe uznanie pod koniec lat 90. taniny dobrane do owoców – od mocnego carignan (lokalnie znanego jako samso), jasnego grenache, pikantnego syrah, a czasem nawet od gęstego cabernet sauvignon i merlot.
Nic dziwnego, że plony z ubogich, łupkowych gleb suchych, zalanych słońcem tarasowych krajobrazów Katalonii są niskie, a dodanie wysokich kosztów produkcji na nierównych, stromych zboczach winnic Priorat często uzasadnia wyższe ceny win, z wiele z nich kosztuje znacznie ponad 100 dolarów za butelkę. Istnieją jeszcze bardziej rozsądne interpretacje wina Priorat, a wiele z nich stawia na świeżość, żywotność i pijalność, co stanowi świetne wprowadzenie do estetyki akcentowanej we współczesnym świecie wina, gdzie autentyczność, warstwy i finezja zasługują na uwagę wszystkich.
Chociaż niski plon starych winorośli przekłada się na prawdziwą głębię smaków, nie musi to oznaczać, że wina mają większą wagę i tłustość. Wręcz przeciwnie, nadal mogą być linearne, intelektualne, a nawet eteryczne. Niektóre z najlepszych win Priorat charakteryzują się głębokim, ponurym kolorem oraz naturalnie dużą gęstością i koncentracją, ale nigdy nie są gęste ani ciężkie. Zamiast tego wykazują więcej wyrachowania i powściągliwości dzięki precyzyjnym, wypolerowanym taninom, błyszczącym, świeżym niebieskim owocom, perfumowanym niebieskim kwiatom i hipnotyzującej mineralności. Niektóre z nich są świetnymi przykładami zrozumienia, w jaki sposób naturalna koncentracja odchodzi od ciężkości wina.
Wina z Lesser Priorat mogą jednak dostarczyć nierozpuszczalną porcję bogactwa zniekształconą przez duszone owoce i burzę dębów. Niektórym z tych win brakuje również naturalnej kwasowości i stają się mocne, mdlące, syropowe lub przypominające esencję. Zwykle nie jest to stara winorośl, ale raczej niezdarna maska winiarska dla mniejszych owoców wymuszonych do celowej koncentracji lub win stworzonych tak, aby pasowały do szablonu i pasowały do określonego gustu.
Z nieco ponad 2000 hektarami winorośli na skalistych zboczach i podnóżu pasma górskiego Montsant, przypływ Priorat to zdumiewająca historia. Historia winiarstwa sięga początków XII wieku, kiedy to mnisi kartuzi założyli klasztor i zasadzili winorośl, przekazując nazwę – „Priorat” – regionowi. Ale międzynarodowe uznanie jest zjawiskiem niedawnym.
Kiedy dzisiejszy pionier wina Priorat, Rene Barbier, po raz pierwszy zainicjował swój ruch „Clos” (odnoszący się do zamkniętych winnic) w Priorat swoim projektem „Clos Magador” na początku lat 80. XX wieku, niewiele osób prawdopodobnie przewidywało, jak bardzo odniesie on sukces – w rzeczywistości doprowadziło to do tego, że Priorat stał się jedną z zaledwie dwóch apelacji w Hiszpanii, którym przyznano najwyższy status DOQ/DOCa.
Chociaż wina takie jak drobne i starożytne wina Palacios z jednej winnicy, takie jak L'Ermita i Les Aubaguetes, są zawsze świetnymi łykami, są to również wina produkowane w niewielkich ilościach i oznaczone cenami superpremium. Możemy jednak polecić niektóre z jego bardziej podstawowych win, takie jak Camins del Priorat – świetny zakup za około 100 PLN, wykonany z mieszanki młodszych winorośli Grenache, Carignan, Syrah, Cabernet Sauvignon i Merlot, wszystkie pochodzące z Priorat, w tym winogrona z winnic należących do Palacios, a także winogrona zakupione.
Zwróć uwagę na osiem butelek poniżej, wszystkie z oceną ponad 92 punktów i wartością poniżej 100PLN. Powinny być fantastycznym wprowadzeniem do miejsca, w którym obecnie znajduje się Z nieco ponad 2000 hektarami winorośli na skalistych zboczach i podnóżu pasma górskiego Montsant, przypływ Priorat to zdumiewająca historia. Historia winiarstwa sięga początków XII wieku, kiedy to mnisi kartuzi założyli klasztor i zasadzili winorośl, przekazując nazwę – „Priorat” – regionowi. Ale międzynarodowe uznanie jest zjawiskiem niedawnym.
Zbadaj Wina Kliknij PRIORAT