Region winiarski Priorat zdefiniowany przez stare śródziemnomorskie odmiany winorośli, niewielki w północno-wschodniej Hiszpanii szybko zyskał międzynarodowe uznanie pod koniec lat 90. taniny dobrane do owoców – od mocnego carignan (lokalnie znanego jako samso), jasnego grenache, pikantnego syrah, a czasem nawet od gęstego cabernet sauvignon i merlot.

Nic dziwnego, że plony z ubogich, łupkowych gleb suchych, zalanych słońcem tarasowych krajobrazów Katalonii są niskie, a dodanie wysokich kosztów produkcji na nierównych, stromych zboczach winnic Priorat często uzasadnia wyższe ceny win, z wiele z nich kosztuje znacznie ponad 100 dolarów za butelkę. Istnieją jeszcze bardziej rozsądne interpretacje wina Priorat, a wiele z nich stawia na świeżość, żywotność i pijalność, co stanowi świetne wprowadzenie do estetyki akcentowanej we współczesnym świecie wina, gdzie autentyczność, warstwy i finezja zasługują na uwagę wszystkich.

Chociaż niski plon starych winorośli przekłada się na prawdziwą głębię smaków, nie musi to oznaczać, że wina mają większą wagę i tłustość. Wręcz przeciwnie, nadal mogą być linearne, intelektualne, a nawet eteryczne. Niektóre z najlepszych win Priorat charakteryzują się głębokim, ponurym kolorem oraz naturalnie dużą gęstością i koncentracją, ale nigdy nie są gęste ani ciężkie. Zamiast tego wykazują więcej wyrachowania i powściągliwości dzięki precyzyjnym, wypolerowanym taninom, błyszczącym, świeżym niebieskim owocom, perfumowanym niebieskim kwiatom i hipnotyzującej mineralności. Niektóre z nich są świetnymi przykładami zrozumienia, w jaki sposób naturalna koncentracja odchodzi od ciężkości wina.

Wina z Lesser Priorat mogą jednak dostarczyć nierozpuszczalną porcję bogactwa zniekształconą przez duszone owoce i burzę dębów. Niektórym z tych win brakuje również naturalnej kwasowości i stają się mocne, mdlące, syropowe lub przypominające esencję. Zwykle nie jest to stara winorośl, ale raczej niezdarna maska ​​​​winiarska dla mniejszych owoców wymuszonych do celowej koncentracji lub win stworzonych tak, aby pasowały do ​​szablonu i pasowały do ​​określonego gustu.

Z nieco ponad 2000 hektarami winorośli na skalistych zboczach i podnóżu pasma górskiego Montsant, przypływ Priorat to zdumiewająca historia. Historia winiarstwa sięga początków XII wieku, kiedy to mnisi kartuzi założyli klasztor i zasadzili winorośl, przekazując nazwę – „Priorat” – regionowi. Ale międzynarodowe uznanie jest zjawiskiem niedawnym.

Kiedy dzisiejszy pionier wina Priorat, Rene Barbier, po raz pierwszy zainicjował swój ruch „Clos” (odnoszący się do zamkniętych winnic) w Priorat swoim projektem „Clos Magador” na początku lat 80. XX wieku, niewiele osób prawdopodobnie przewidywało, jak bardzo odniesie on sukces – w rzeczywistości doprowadziło to do tego, że Priorat stał się jedną z zaledwie dwóch apelacji w Hiszpanii, którym przyznano najwyższy status DOQ/DOCa.

Priorat

Chociaż wina takie jak drobne i starożytne wina Palacios z jednej winnicy, takie jak L'Ermita i Les Aubaguetes, są zawsze świetnymi łykami, są to również wina produkowane w niewielkich ilościach i oznaczone cenami superpremium. Możemy jednak polecić niektóre z jego bardziej podstawowych win, takie jak Camins del Priorat – świetny zakup za około 100 PLN, wykonany z mieszanki młodszych winorośli Grenache, Carignan, Syrah, Cabernet Sauvignon i Merlot, wszystkie pochodzące z Priorat, w tym winogrona z winnic należących do Palacios, a także winogrona zakupione.

Zwróć uwagę na osiem butelek poniżej, wszystkie z oceną ponad 92 punktów i wartością poniżej 100PLN. Powinny być fantastycznym wprowadzeniem do miejsca, w którym obecnie znajduje się Z nieco ponad 2000 hektarami winorośli na skalistych zboczach i podnóżu pasma górskiego Montsant, przypływ Priorat to zdumiewająca historia. Historia winiarstwa sięga początków XII wieku, kiedy to mnisi kartuzi założyli klasztor i zasadzili winorośl, przekazując nazwę – „Priorat” – regionowi. Ale międzynarodowe uznanie jest zjawiskiem niedawnym.

Zbadaj Wina Kliknij PRIORAT

Produkty producenta