Quinta da Carolina Duero Portugalia 

 

Luis Pedro winiarz z Niepoort, to gość stojący za Quinta de Carolina . To jego rodzinna posiadłość, z której produkuje wino jako zajęcie dodatkowe do swojej codziennej pracy. Na tej 7-hektarowej posiadłości, która znajduje się w dolinie Tedo, znajduje się 2,4 hektara winorośli i 3 hektary drzew oliwnych. Quinta należała wcześniej do Jerry'ego Lupera, który przybył do Portugalii i założył posiadłość w 1999 roku. Był to jednak krótkotrwały projekt, a jego ostatni rocznik pochodził z 2003 roku. Rodzina Pedro kupiła ją w 2006 roku, kiedy nie była w najlepszym stanie („to była dżungla”, mówi Luis) i wyprodukowała wino z rocznika 2007. Luis zaczął produkować wina tutaj w 2015 r., w roku, w którym przeszedł na ekologiczną uprawę winorośli. Sprzedał również odszypułkowarkę i zaczął produkować wina w 100% z całych kiści. W swoim pierwszym roczniku musiał użyć dębu kupionego przez poprzedniego winiarza, ale od tego czasu odcisnął swoje piętno na winach.

W ocenie Paris Jerry zasłynął swoimi winami Freemark Abbey  – jedyny producent z Kalifornii, który miał zarówno białe, jak i czerwone wina wybrane do pojedynku. Jego kariera jako winiarza obejmowała niektóre z najlepszych winnic Kalifornii, Freemark Abbey, Château Montelena, Rutherford Hill i Diamond Creek. Przybył do Portugalii na początku lat 90., pracując z Carvalho, Ribeiro & Ferreira i ostatecznie przejął kierownictwo nad winami szlachetnymi w Real Companhia Velha (RCV) w Douro. Kupił tę nieruchomość w 1994 roku i nazwał ją Quinta da Carolina, na cześć swojej żony, Carolee. Wytwarzał wina z tej bardzo starej winnicy i wierzymy, że mieszał tutaj winogrona z Cabernet Sauvignon, które mógł dostać z RCV. Wina były bardzo dobre, w odważny, klasyczny sposób. Od czasu pierwszych win, które wyprodukował w 1999 r., moja rodzina kupowała je do sklepu, a on był również bardzo dobrym klientem, a w 2006 r., przez przypadek, moja rodzina kupiła nieruchomość. Mój ojciec, nie mając pojęcia o winiarstwie, zatrudnił francuskiego winiarza do produkcji win, a on był odpowiedzialny od 2006 do 2015 r., robiąc wina w bardzo klasyczny sposób (dużo nowego dębu) – dobre wina, ale potrzebują dużo czasu, aby się wyrazić. 2009 i 2011 były wyjątkowe.

Quinta da Carolina Branco Douro, Portugalia To głównie Rabigato, fermentowane w stali nierdzewnej. Giętkie i świeże z owocami gruszki i kilkoma cierpkimi nutami. Lekka nuta migdałowa, z zaokrąglonym charakterem owoców. Bardzo czyste. 

Quinta da Carolina Reserva Branco Douro, Portugalia (próbka beczkowa). To 100-letnia winnica na wysokości 650-700 m z dużą ilością Malvasii. Wcześnie zbierana: pH wynosi 2,8, a zawartość alkoholu 11%. Sok jest utleniany, a następnie fermentowany w beczce. Bardzo słona, jasna i liniowa. Ma wysoką kwasowość, smak mineralny i precyzyjny z piękną czystością. 

Elemento Douro Portugalia wino to projekt z Carmelo Peñą z Wysp Kanaryjskich, który pracował w Niepoort. To białe wino fermentowane ze skórek, produkowane w tinaja (amforze) z Hiszpanii i spędzające 9 miesięcy na skórkach. Winogrona pochodzą ze starej winnicy w Douro. Soczyste, jasne i napięte z piękną precyzją, ukazujące świeże czerwone owoce wiśni. Soczyste i wyraziste z dobrą kwasowością. Piękne wino. 95/100

Quinta da Carolina Xisto Amarelo Douro Portugali Głównie Touriga Franca z odrobiną Tinta Amarela, leżakowane w niemieckim fuderze przez 18 miesięcy. Elastyczne z pięknym czerwonym owocem wiśni. Soczyste, jasne i czyste z ładną drobnoziarnistą strukturą. Cudowna jasność tutaj: eleganckie i dobre.  Xis Amarelo to cudownie gładkie i szlachetne czerwone wino o fantastycznej fakturze, która podkreśla skaliste terroir Douro; podobne do Pinot Noir, z wyraźną, elastyczną, ale królewską czerwienią i tylko lekko ciemnymi owocami. Podczas degustacji w ciemno techniki stosowane przez Luisa mogą umieścić nawet bardzo doświadczonych degustatorów w nieoczekiwanych miejscach i pomyślą, że zostało wyprodukowane przez słynne najlepsze domeny.

Quinta da Carolina Douro Portugalia Wino 24 miesiące w dębie i jeden miesiąc w stali. Pierwszy rocznik Luisa, a użył dębu, który kupił poprzedni winiarz. Bogaty i świeży w tym samym czasie ze świeżymi, kwiatowymi czerwonymi owocami, a także odrobiną polerowania i odrobiną dębu. Ma piękny owoc i naprawdę dobrą równowagę. 

Quinta da Carolina Douro Portugalia - wino Jerry'ego Lupera. Jest lekko pieczone z nutami ziemistymi. Jest kusząca pikantność z nutami sosu sojowego i wykazuje dość duży rozwój. Wskazuje na elegancję, ale ogólnie trochę zmęczone i pieczone. 

 

Luis Candido da Silva Jr, główny enolog/dyrektor ds. wina Dirk Niepoort, program Still Douro (stan na 2023 r.), wyprodukował swój pierwszy rocznik w Quinta da Carolina swojego ojca w 2015 r. Ta certyfikowana winnica organiczna, skierowana na północ, to mieszanka masowa ponad tuzina odmian uprawianych na stromych tarasach, solidnym, niebiesko-żółtym podłożu łupkowym i wierzchniej warstwie gleby z osadami rzecznymi. Chociaż zarządzana i uprawiana przez Luisa, owoce są również kupowane (dla Xis i El3mento) w wyżej położonych winnicach na południe od Quinta da Carolina, dalej na szczyt obszaru. Niezwykle odmienna gama win mieszanych Luisa fermentuje spontanicznie, często z włączeniem łodygi i tupaniem stóp. Stosowane są różne naczynia do starzenia: stare dęby francuskie, stal nierdzewna, amfory i 1100-litrowy 60-letni fuder z dębu niemieckiego.

 

Quinta da Carolina wino z posiadłości to mieszanka ponad dwudziestu pięciu winogron o średnim wieku około 100 lat. Większość jest czerwona, ale jest też trochę białych, co daje wyraźną ekspresję spokojnego wina Douro ze stromego, lekko amfiteatralnego wzgórza zwróconego niemal dokładnie na północ, aby zachować świeżość; tutaj można znaleźć wino o większym ciele i soczystym usposobieniu. Quinta da Carolina jako debiut jest jego biały Xis , z uprawiany organicznych na pokaźnych wysokościach 500 m n.p.m. na bazie białych winogron z Malvasia Fina (nie w odniesieniu do słynnej włoskiej rodziny Malvasia), jest ostry jak brzytwa, mineralna bomba, krystaliczny, słony, łatwy do wypicia.

Projekt Luisa i Carmelo Peña Santana, Hiszpana, który pracował z Luisem w Niepoort i od tego momentu miał własny projekt na hiszpańskich Wyspach Kanaryjskich, nazywa się El3mento , piękne i postępowe współczesne wino Douro hodowane w amforach na skórkach przez osiem miesięcy, a następnie tłoczone i leżakowane w stali do drugiej wiosny. Jest cudownie rzeźbione i oprawione przez całe słońce, ziemię, rzekę, 600 m wysokości i mnóstwo winogron zebranych ze 100-letnich winorośli, z szeregiem czerwonych, fioletowych i lekko i przyjemnie brązowych niuansów klasycznych win Douro (bez dębu), takich jak kasztany i jesienne potrawy.

  

Winnica Quinta da Carolina została zasadzona w 1931 roku i mamy tradycyjną mieszankę polową Douro: Tinta Amarela, Tinta Barroca, Tinto Cão, Rufete, Bastardo, Touriga Franca, Tinta Carvalha, Touriga Nacional, Rabigato, Malvasia Fina, Malvasia Preta, Cornifesto, Alicante Bouschet, Souzão. Są też inne odmiany, o których nie wiemy.

Wszystkie odmiany rosną razem w winnicy losowo, chociaż wszystkie mają różne cykle wegetatywne. Główną zaletą jest to, że uważam, że jest to jeden z najprawdziwszych sposobów wyrażania terroir: wieloodmianowość równa się bioróżnorodności, która równa się prawdziwej ekspresji. Znacznie trudniej jest pracować w winnicy, gdy masz różne cykle wzrostu, a w przypadku kwitnienia może to być proces trwający miesiąc, co naraża nas na więcej incydentów coulure (znanych również jako shatter; utrata kwiatów skutkująca utratą potencjalnych owoców), szczególnie w przypadku Touriga Nacional. Ale na końcu, gdy zbierzesz plony, zawsze będziesz mieć bardziej zielone fenole z dojrzalszymi. To naturalna równowaga naszej winnicy (starsi wiedzieli o tym na długo przed postępem technologicznym) i dlatego zawsze mamy dobrą naturalną kwasowość w winach.

Winnice Quinta da Carolina są zwrócone na północ, więc jest mniej światła słonecznego, a co za tym idzie, mniej ciepła niż winnice zwrócone na zachód i południe. Ponadto, ponieważ znajdują się na wysokości 120-180 m, profil jest bardzo różny w porównaniu do win z winnic Xis, na wysokości 500 m (w zupełnie innym miejscu od rzeki) i lekko zwrócony na północ, a ponieważ mamy większy zakres dzienny, winogrona zawsze zachowują więcej świeżości.

 

Quinta da Carolina podłoże to głównie łupek/łupek z wierzchnią warstwą gleby o grubości około 40 do 50 cm, bardzo niska głębokość wierzchniej warstwy gleby z twardą skałą macierzystą tuż obok, żółto-brązowy łupek. Wierzę, że wierzchnia warstwa gleby powstaje z podłoża skalnego i innych osadów osadowych. Pozostałe winnice wynajmowane na wina Xis są również na łupkach, ale na obszarze na znacznie większej wysokości (500 m, podczas gdy Carolina jest na średniej wysokości 150 m) z prawdopodobnie taką samą głębokością wierzchniej warstwy gleby. Winnice leżą daleko od rzeki, a wierzchnia warstwa gleby pochodzi całkowicie z podłoża skalnego.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz