Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Quinta de San Michel Colares , Portugalia
Quinta de San Michel znajduje się w wiosce Janas w Sintrze, z uprzywilejowanym widokiem na całą Serra de Sintra. Położona w historycznym regionie winiarskim Colares, między górami a Oceanem Atlantyckim i oferująca wyjątkowe warunki klimatyczne, była punktem wyjścia dla rodzinnego projektu, charakteryzującego się ograniczoną produkcją ekskluzywnych win, które wyrażają terroir posiadłości i przyczyniają się do rozwoju gospodarczego i rolniczego regionu. Winorośl została zasadzona w 2013 roku na obszarze dwóch hektarów trzema rodzimymi odmianami winogron, Arinto i Malvasia de Colares (ta ostatnia jest jedną z niewielu odmian winogron na świecie, które przetrwały filokserę), a także Galego Dourado (2020), która jest szeroko stosowana do historycznych win Carcavelos. W 2023 roku podjęliśmy decyzję o rozszerzeniu naszej produkcji poprzez zasadzenie 5 hektarów winorośli, z czego 2,5 hektara zostanie przeznaczone na główne odmiany winorośli regionu Colares – Malvasia de Colares i Ramisco, posadzone na typowych piaszczystych glebach.
Mateus Nicolau de Almeida i jego żona Teresa Ameztoy rozpoczęli swój projekt wina organicznego/biodynamicznego/naturalnego w 2015 roku. Ich wina uprawiane ekologicznie i certyfikowane odzwierciedlają cechy połączenia winnic w różnych podregionach Douro i mnogości rodzimych odmian winorośli. Trans-Douro Express to trzy „klimatyczne” wina czerwone z około dziesięciu różnych winnic, które pokazują, co każdy podregion ma do zaoferowania: Baixo Corgo na zachodzie jest najzimniejsze i najwilgotniejsze, na dalekim wschodzie, na granicy z Hiszpanią, jest Douro Superior, najsuchsze i najcieplejsze, podczas gdy w centrum jest Cima Corgo, klimatyczna równowaga dwóch skrajności. Każde z tych win ilustruje różnice w klimacie, które oczywiście są określane przez odmianę winogron odpowiednią dla każdego obszaru. Eremitas to trzy białe wina z Douro Superior i wyrażają trzy różne terroiry na bazie łupków.
Curral Teles produkowane tylko w określonych latach — ich „ludzkie wina” są ich najbardziej eksperymentalnymi, majstrowanymi w piwnicy (w tym jedno wino leżakowane w bloku granitu!), aby odkryć nowe bramy do różnych ekspresji i niuansów. Istnieją również dwa znakomite (ale w bardzo małej ilości) tradycyjnie wytwarzane wina Porto, Lágrima (białe Porto) i Ruby Seco. Wina są często lekko filtrowane (choć białe, które nie przechodzą przez fermentację jabłkowo-mlekową, są sterylnie filtrowane) i rzadko są klarowane. Wina Douro Mateusa Nicolau de Almeida w Vila Nova de Foz Côa powstają nad ziemią w jaskini łupkowej, w środowisku niemal całkowicie przeciwnym do doświadczeń zawodowych i historii rodzinnych ich twórców, Mateusa i Teresy, ponieważ oboje pochodzą z niezwykle naukowych i technicznych środowisk. Ich deklarowanym celem jest „Być przejrzystym i przekazywać podstawowe koncepcje Douro, nawet jeśli pijesz je na Venice Beach!”
Quinta de San Michel prowadzą uprawianie ekologicznie i certyfikowane, są definiowane poprzez złączenie winnic w różnych regionach Douro z przewagą rodzimych odmian winorośli. Trans Douro Express to trzy „klimatyczne” wina czerwone z ponad dziesięciu różnych winnic, które demonstrują trzy podregiony Douro: na zachodzie najzimniejszy i najwilgotniejszy, Baixo Corgo; w środku Cima Corgo, a na wschodzie do granicy z Hiszpanią najsuchszy i najcieplejszy, Douro Superior. Każde z tych win ilustruje różnice w klimacie, co oczywiście determinuje winogrona odpowiednie dla każdego obszaru, które nie są takie same. Eremitas to trzy białe wina z Douro Superior i wyrażają trzy różne terroir na bazie łupków. Wytwarzane w określonych latach Curral Teles , ich „ludzkie wina”, są ich najbardziej eksperymentalnymi, majstrowanymi w piwnicy (w tym jedno wino leżakowane wewnątrz bloku granitu!), aby odkryć nowe bramy do różnych ekspresji i niuansów — bardzo portugalskie, przynajmniej z perspektywy dwóch tysięcy lat w przeszłość tego kraju historycznych eksploracji i odkryć. Istnieją również dwa znakomite (ale w bardzo małej ilości), tradycyjnie wytwarzane wina Porto, Lágrima (białe Porto) i Ruby Seco. Bardziej szczegółowe informacje na temat każdego wina znajdują się na dole profilu.
Mateus Nicolau de Almeida wyprodukował i zabutelkował swoje pierwsze wino w 1988 roku,. Jako syn jednego z najbardziej znanych portugalskich winiarzy, João Nicolau de Almeida, i wnukiem Fernando Nicolau de Almeida, założyciela najbardziej mitycznego i nieśmiertelnego (i najdroższego) portugalskiego wina w 1952 roku, Casa Ferreirinha Barca Velha. Wszyscy są związani więzami krwi z legendarną winiarnią porto Ramos Pinto, którą w 1880 roku założył dwudziestojednoletni wówczas artysta Adriano Ramos Pinto, znany obecnie z historycznych porto, ale jeszcze bardziej z kultowej etykiety w stylu art déco zilustrowanej w 1925 roku przez francuskiego artystę René Vincenta. Poznając rodzinne dziedzictwo Mateusa winiarskie, artystyczne oraz kreatywne i postępowe umysły, łatwiej wyobrazić sobie, jak wyglądałoby jego pierwsze wino wyprodukowane w tak młodym wieku.
Produkcja wina porto pojawiła się w drugiej połowie XVII wieku, aby ustabilizować wina poprzez wzmacnianie ich na eksport, głównie z brytyjskimi i flamandzkimi patronami, którzy w tym czasie byli w stanie wojny z Francją. Większość win porto była produkowana z winnic w dzisiejszych Baixo Corgo i Cima Corgo, a Douro Superior zostało wykorzystane do produkcji na początku lat 1900. Wraz z pojawieniem się wina porto, najbardziej historyczne wino z Douro, wino spokojne, stało się prawie nieistniejące. Jednak, jak już wspomniano, Barca Velha z Casa Ferreirinha została opracowana przez dziadka Mateusa w 1952 roku, a João, ojciec Mateusa, opracował wina spokojne „Duas Quintas” na początku lat 90. dla Ramosa Pinto. Pod koniec lat 90. dom portowy Niepoort, pod kierownictwem Dirka Niepoorta, zajął mocną pozycję dzięki serii nowych i inspirujących win spokojnych. W 1986 roku Portugalia przystąpiła do Unii Europejskiej (wówczas nazywanej Wspólnotami Europejskimi), a dotacje zaczęły służyć finansowaniu nowych przedsięwzięć, takich jak szalone mosty i światowej klasy system autostrad, który ułatwiał wjazd do dolnych rejonów Portugalii. Zbiegło się to w czasie z eksplozją produkcji wina spokojnego w Douro.
Quinta de San Michel Colares mają wiele winnic w każdym z podregionów, a każdy z nich jest bardziej sprzyjający konkretnym odmianom. Chociaż pięć najczęściej sadzonych w tym obszarze to czerwone, Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Barroca, Tinta Cão i Tinta Roriz, w regionie jest ponad 100 różnych rodzimych odmian. Inne godne uwagi czerwone wina to Tinta Amarela, Malvasia Preta i Tinta Carvalha, które są bardziej obecne w BC i CC. Białych jest mniej, przy czym w BC zasadzono więcej Malvasia Fina, a DS więcej Rabigato i Codega (Siria). W CC zasadzono mniej białych winogron niż w innych podregionach. Większość winogron używanych w ich projekcie pochodzi z winnic, które są ich własnością (łącznie 4 ha, wszystkie certyfikowane jako ekologiczne), a niektóre pochodzą z winnic dzierżawionych, a inne z winogron zakupionych.
Wyszukaj ponownie to co szukasz