Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Quinta do Ataíde Wina z Doliny Vilariça która powstała w wyniku rozstąpienia się iberyjskich płyt tektonicznych, tworząc płaską misę otoczoną granitowymi skarpami. W przeciwieństwie do większości Douro, gleba Ataíde składa się z gliny i łupków o neutralnym pH, a winnica jest bardziej sucha i gorętsza niż większość pozostałej części doliny. W rezultacie Quinta korzysta z wyjątkowych warunków do uprawy winorośli i terroir, których nie ma nigdzie indziej w regionie Douro. Quinta była miejscem odrodzenia kultowego już Touriga Nacional w latach 70. XX wieku, kiedy Miguel Côrte-Real zaszczepił sadzonki winorośli sprzed II wojny światowej. Winnica Ataíde jest w pełni ekologiczna. Suchy sezon wegetacyjny ogranicza wzrost konkurencyjnej roślinności i zmniejsza ryzyko uszkodzenia winorośli i winogron. Nie stosuje się herbicydów, a dzikie trawy zwalcza się za pomocą podkaszarki ręcznej i kosiarek traktorowych. Kiedy rodzina Symington kupiła Quinta do Ataíde w 2010 roku, od razu dostrzegła potencjał terroir i okolicznych winnic. Jednym z powodów tego potencjału był wyjątkowy mikroklimat regionu, który jest generowany przez dwie granitowe skarpy, które tworzą „dorzecze Vilariça”, tworząc szczególny zestaw warunków uprawy winorośli, których nie ma nigdzie indziej w regionie. Odkąd nabyli Quinta, rodzina Symington wykorzystała swoje doświadczenie w produkcji wina, aby w pełni wykorzystać potencjał tych wyjątkowych warunków. Główny winiarz, Charles Symington, zmodernizował posiadłość, dzięki czemu jest teraz w stanie produkować wina, które mogą konkurować z winami z dowolnego innego regionu świata. W wyniku tych warunków uprawy i ukształtowania terenu, wina Quinta do Ataíde Estate są bardzo specyficznym wyrazem wina Douro DOC i rodzimych odmian winorośli. Producent wytwarza dwa wina z posiadłości, wino z posiadłości Quinta do Ataíde i Vinha do Arco, produkowane w całości z Touriga Nacional. Oba wina są tworzone w specjalistycznej winnicy i dojrzewają w beczkach z francuskiego dębu przez 10-12 miesięcy.
Wyszukaj ponownie to co szukasz