Quinta do Casal da Coelheira Abrantes Portugalia
Quinta do Casal da Coelheira - znajduje się w gminie Abrantes w parafii Tramagal, obok rzeki Tag, która delikatnie opływa dolinę jej Tarasów, które nadają nazwę jednej z marek, „Terraços do Tejo”. Quinta ma długie tradycje w uprawie winorośli i produkcji wina. Jednak dopiero pod koniec lat osiemdziesiątych, nie przestając zachowywać i ulepszać dobrych tradycyjnych metod oraz mając na uwadze wymagania rynku, wprowadzono nowoczesne technologie oraz zastosowano nowe i ewoluujące koncepcje technologiczne. Quinta do Casal da Coelheira obejmuje około 250 hektarów, rozłożonych na kilka kultur, ze szczególnym naciskiem na obszar winnic. Prowadzona jest również produkcja roślin uprawnych (kukurydza i pszenica) oraz ogrodniczych, z przewagą buraków cukrowych. Gospodarstwo posiada również obszar lasu o powierzchni około 25 ha oraz gaj oliwny o mało wyrazistej powierzchni. Sojusz tradycji i nowoczesności był kluczem do strategii. Tradycyjne zasady produkcji wina, udoskonalone za pomocą najbardziej zaawansowanej technologii enologicznej, pozwalają na produkcję win, które spełniają dziś wymagania najbardziej wymagającego konsumenta. Winiarnia pochodzi z pierwszej trzeciej połowy ubiegłego wieku, z tradycyjną architekturą Ribatejo i otoczeniem pięknego i przyjemnego wewnętrznego patio. Podczas gdy pierwotne złoża cementu zostały zachowane i ulepszone, zdolność winifikacji i starzenia została zwiększona dzięki wprowadzeniu kadzi ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze oraz pras w nowych beczkach drewnianych pochodzących z najlepszych źródeł, w których będą spoczywać starannie dobrane wina (wiek). System produkcji wina jest wybierany zgodnie z każdą odmianą i jej cechami, aby zmaksymalizować jakość każdej z nich. Wina są rozdzielane według odmian winogron, dopóki winiarz nie zdecyduje o idealnej kombinacji dla każdego z produkowanych przez siebie win. Winnice zajmują powierzchnię 64 ha, w większości w terenie piaszczystym. Kontrolowane produkcje w małych ilościach, w celu osiągnięcia większej koncentracji i esencji owoców. Dojrzewanie odbywa się od połowy sierpnia do końca września. Obecnie wiek winorośli wynosi od 1 do 35 lat, więc maksymalny potencjał wszystkich poletek nie został osiągnięty. Winorośl jest urozmaicona, ze szczególnym naciskiem na odmiany krajowe o najwyższym potencjale jakościowym, nie zapominając jednak o znakomitych odmianach międzynarodowych. Istniejące odmiany białe to : Fernão Pires (typowo Ribatejo), Arinto, Chardonnay, Malvasia i Tamarês, natomiast w czerwonych mamy Touriga Nacional, Touriga Franca, Alicante Bouchet, Aragonês, Trincadeira, Castelão, Cabernet Sauvignon i Syrah.