Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Quinta do Zambujeiro Wina Portugalskie
Winnica Quinta do Zambujeiro położona jest w podregionie winiarskim Borba, na północ od Serra D'Ossa, ciesząc się idealnym mikroklimatem do produkcji win najwyższej jakości. Została założona w 1998 roku przez Emila Stricklera, zapalonego miłośnika wina. Na powierzchni około 31 hektarów winnic produkowane jest wino we własnej piwnicy, niedawno wybudowanej i wyposażonej w najlepsze technologie. Pierwsza butelkowana produkcja, pochodząca ze zbiorów w 1999 r., została wprowadzona na rynek międzynarodowy pod koniec 2001 r. pod markami „Zambujeiro” i „Terra do Zambujeiro”. W 2004 roku na rynek trafiło trzecie wino tej firmy pod marką Monte do Castanheiro, zebrane w 2002 roku.
Wino Terra do Zambujeiro to mieszanka szczepów: Alicante Bouschet, Aragonez, Petit Verdot, Touriga Nacional i Cabernet Sauvignon, dojrzewająca przez 24 miesiące we francuskim dębie (30% nowy). Zawiera 15,5% alkoholu. To zaskakująco powściągliwa Terra, pomimo tych 15,5%, pozornie z dobrą równowagą tak długo, jak ją widziałem – co prawda nie tak długo – ale nieco mniejszą głębią niż normalnie. To powiedziawszy, jest pełne smaku, czego wielu roczników 2014 nie może powiedzieć (szczególnie na północy Portugalii). Ma jasną nutę, która pasuje do soczystych owoców i finezji w środkowym podniebieniu. W trudnym roku jest to bardzo szanowana Terra, ale wydaje się, że pozostaje daleko w tyle za rokiem 2013. Wyprodukowano 39 000 butelek.
Alentejo, odpowiedzialne za większość doskonałej produkcji wina w Portugalii i ponad połowę światowej produkcji korka, Alentejo stanowi główną siłę w portugalskim przemyśle winiarskim. Ten południowy region Portugalii charakteryzuje się pofałdowanymi równinami i winnicami usianymi majestatycznymi dębami korkowymi. Dostęp do gruntów umożliwia rolnikom z Alentejo produkcję win z dużymi korzyściami skali bez utraty jakości w porównaniu z regionami na północy. Region Alentejo faktycznie obejmuje jedną trzecią kraju.
Wina objęte klasyfikacją (DOP) muszą pochodzić z jednego z ośmiu podregionów, gdzie wzniesienia są nieco wyższe, chłodniejsze powietrze i mniej żyzne gleby są idealne dla winorośli. Optymalne regiony to Portalegre, Borba, Redondo, Reguengos de Monsaraz, Granja-Amareleja, Vidigueira, Evora i Moura. Alentejo nie jest pozbawione również udogodnień związanych z nowoczesnym winiarstwem. Nawadnianie uzupełnia niskie opady deszczu, a kontrola temperatury w winnicy zapewnia wysoką jakość win.
Potencjał tego obszaru przyciągnął wielu producentów, a produkcja wina stale rośnie. Urocze, owocowe wina z Alentejo w naturalny sposób zapewniły lokalną i światową popularność.
Wina białe to zazwyczaj mieszanki Antão Vaz, Roupeiro i Arinto. Jednak w rosnących proporcjach białe winogrona Verdelho, Alvarinho i Viognier cieszą się sukcesem. Ale czerwone odmiany w Alentejo faktycznie przewyższają białe. Winogrona Aragonez, Trincadeira, Alicante Bouschet i Castelão dobrze się ze sobą łączą i są odpowiedzialne za większość czerwonych win Alentejo.
Wyszukaj ponownie to co szukasz