Roger Goulart w regionie Alt Penedès został założony w 1882 roku przez rodzinę Canal i znajduje się w Sant Esteve Sesrovires Cava w Katalonii. Produkując wyłącznie wino Cava, Roger Goulart był jedną z pierwszych winnic produkujących tradycyjne wina musujące w regionie. Produkcja Cava mieści się w majestatycznym budynku w stylu secesyjnym, który reprezentuje jeden z najbardziej unikalnych budynków w Alt Penedès. Winiarnia jest skatalogowana jako kulturowo-historyczna. Jest to modernistyczna winnica zbudowana przez architekta Ignasiego Mas i Morella dla rodziny Canals i Nubiola, która została założona w 1919 roku. Fermentacja butelkowa odbywa się w szeregu podziemnych piwnic lub „jaskiń”, które leżą do 30 m pod ziemią. Zapewniają one naturalne i stałe warunki idealne do fermentacji i dojrzewania butelek. W Roger Goulart Gran Reserva mają 60 miesięcy, znacznie dłużej niż ustawowe minimum 30 miesięcy. W związku z tym czerpią korzyści z dłuższego kontaktu i interakcji drożdży z winem, co nadaje ostatecznemu winu musującemu większą złożoność i charakter. Wina spoczywają w podziemnych jaskiniach i są wylewane tylko na zamówienie, dzięki czemu wina musujące są świeże i doskonale nadają się do leżakowania.

 

Roger Goulart Cava Gran Cuvée Gran Reserva

Produkty producenta