Rudolf Rabl Kamptal Austria
Winnica Rudolf Rabl położona jest w prestiżowym regionie winiarskim Kamptal. Jest synonimem win najwyższej jakości. Tradycja uprawy winorośli sięga 1750 roku. Posiadłość obejmuje 80 ha najlepszych winnic na wzgórzach w pobliżu stolicy regionu Langenlois. Uprawiane odmiany: Grüner Veltliner, Riesling, Chardonnay, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Traminer, Muskateller, Zweigelt, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon. Dolina Kamp posiada wyjątkowy mikroklimat i bogatą glebę z dużą ilością minerałów. Rudolf Rabl łączy te zasoby naturalne z nowoczesnymi technikami winiarskimi, aby stworzyć wielokrotnie nagradzany asortyment złożonych win.Rudi Rabl, winiarz Langenloiser, bawi się swoim nazwiskiem. Kruka można zobaczyć na etykietach jego win Rieden(Lagen), w dominującej czerni jak ptak. Co z kolei uważane jest za zwierzę mocy, a także przypisuje się mu mistyczne zdolności. Co doprowadza nas do łez. Kiedy skosztujesz obszernej kolekcji, masz wrażenie, że producent dysponuje niezbędną siłą. Ponieważ wszystko tam jest. A ponieważ kruk jest także symbolem komunikacji, jest wiele do powiedzenia o winach pana Rabla. Na przykład o wyrazistych, ale jednocześnie eleganckich aromatach, o bogactwie niuansów, głębi, temperamencie, złożoności i wielu innych, z których ważne są wina białe. I w pewnym momencie staje się jasne, że Grüner Veltliner i Riesling Rabla przypominają muzykę kompozytora, którego w tym roku obchodzimy 250. urodziny: Ludwiga van Beethovena (1770-1827), który jako miłośnik wina od dawna Odwiedzając wiedeńskie Heurigen i siebie samego, być może zainspirowała się potężną muzyką à la „radość, piękne iskry bogów”, która przywodzi na myśl Rezerwat Grüner Veltliner... Z takimi winami Langenloiser od wielu lat odnosi duże sukcesy w kraju i za granicą. Aktualnym punktem serii nagród było trofeum na Międzynarodowym Konkursie Wina i Alkoholu w listopadzie 2019 roku w Londynie dla najlepszego Grünera Veltlinera, połączone z wyróżnieniem „Białej Winiarni Roku”. Do produkcji takich win Rabl może korzystać z nieograniczonych zasobów w domu. W 1986 roku, mając zaledwie 18 lat, po ukończeniu szkolenia w szkole winiarskiej w Krems, dołączył do tradycyjnego rodzinnego biznesu i wraz ze swoim ojcem Rudolfem wkrótce skupił się na kontrolowanym rozwoju. Powierzchnia uprawy winorośli wzrosła wówczas z 20 hektarów do 80 hektarów. Rabl zawsze przywiązywał wagę do najlepszych korytarzy. „Znaczna część naszego obszaru znajduje się w absolutnie najlepszych lokalizacjach w Kamptal”