Santa Sofia serce Valpilieclla - Producent Win
Santa Sofia jest synonimem historii i kultury wina, ale przede wszystkim wyjątkowych Win Amarone. Założona na początku XIX wieku winiarnia Santa Sofia znajduje się w Pedemonte di Valpolicella w eleganckiej willi Andrea Palladio, niedaleko Werony, miasta Romeo i Julii. Odwiedzając Willę Serego, znaną również jako Villa Sofia, obecnie wpisaną na listę UNESCO, na miejscu można posmakować wina Santa Sofia. Winnica Santa Sofia przywraca nam najstarsze tradycje tego regionu, gdzie - w historycznych piwnicach, które do dziś są widoczne - wina zostały udoskonalone już w XIV i XV wieku. Na czele Santa Sofia znajduje się dziś rodzina Begnoni, która kupiła tę posiadłość w latach 60. XX wieku. I "Giancarlo Begnoni, firma deus ex machina i winiarz ukończył Szkołę Enologii Conegliano, architekta sukcesu jakości Santa Sofia, który wybiera - od lat sześćdziesiątych - wina o doskonałej budowie i smaku, ustrukturyzowane, eleganckie , ale przyjemny do ostatniego łyka. Zachwyt wiedzy i wielkich zmian winnica Santa Sofia zawdzięcza dla Giancarlo Begnoni. Giancarlo jest enologiem w prestiżowej enologicznej szkole Conegliano Veneto, gdzie ukończył go w 1956 roku. Natychmiast wszedł do rodzinnej firmy, już w trzecim pokoleniu, a następnie zarządzany przez matkę po przedwczesnej śmierci ojca Luciano w 1943 roku. Giancarlo odnowił piwnice w najnowocześniejszymi narzędziami do butelkowania i kontroluje temperaturę i wilgotność obszarów poświęconych produkcji wina i rafinacji, pokonując trudności techniczne, jakie występują w zabytkowych piwnicach willi. Starzenie win odbywa się w dębowych beczkach przez czas niezbędny do opracowania aromatów przed butelkowaniem. Giancarlo, doskonały i wrażliwy sommelier, wyróżnia się wyborem win o różnych właściwościach dla ciała, perfum, tanin i struktury, aby stworzyć mieszanki, które wyrażają styl Santa Sofia: klasyczne wina, wyraz terytorium, eleganckie i uznanej świeżości , jego interwencja na wina jest odczuwana od pierwszego roku, który następuje w całości po produkcji z winogron. W 1967 roku urodził się pierwszy Amarone z Valpolicella Santa Sofia Obecnie w Santa Sofia przybył Luciano Begnoni, który wraz z ojcem zajmuje się promowaniem doskonałego Wina Amarone na całym świecie. Santa Sofia do dnia dzisiejszego eksportuje 80% swoich win do ponad 60 krajów na całym świecie, głównie w Europie, Ameryce Północnej i Azji (ostatnio dołączyły również: Malezja, Kolumbia i Panama). Wina Santa Sofia są doskonałe, harmonijne i złożone, wspaniałe czerwone wina z Santa Sofia to idealne połączenie złożoności i pijalności, struktury i świeżości. Wyselekcjonowane starannie w winnicy ze szczególną uwagą, czerwone winogrona spoczywają w dużych dławicach Slavonian dąb, a jedna strona robi dalsze przejście w 225-litrowych beczkach. Wreszcie, wina cieszą się długim wyrafinowaniem w butelce, co daje im odpowiedni czas na przygotowanie się do degustacji. W zabytkowych piwnicach pod willą znajduje się 80 000 butelek Amarone, Valpolicella Superiore Montegradella, Arlèo, Predaia, Recioto della Valpolicella, Recioto di Soave. Zobacz wina: