Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Destylarnia Springbank Whisky pozostała ostatnim ocalałym producentem z Campbeltown single malts. Springbank Whisky mieści się w południowej części półwyspu Kintyre w Szkocji i produkuje trzy różne typy szkockiej single malt whisky. Destylarnia Springbank Whisky to rodzinna destylarnia whisky single malt na półwyspie Kintyre w zachodniej Szkocji. Jest własnością firmy J & A Mitchell & Company, która jest również właścicielem destylarni Glengyle, najstarszej niezależnej rozlewni, Williama Cadenheadsa . Springbank Whisky jest jednym z ostatnich ocalałych producentów whisky single malt w Campbeltown, obszarze, który niegdyś miał ponad trzydzieści aktywnych destylarni. Springbank Whisky produkuje trzy rodzaje torfowanych i nieopakowanych whisky słodowych, które są butelkowane pod trzema odrębnymi markami. Większość destylatu jest butelkowana jako single malt, z niewielkim procentem sprzedawanym do blenderów lub kończącym się w jednej z mieszanych etykiet J & A Mitchell, takich jak Campbeltown Loch. Springbank produkuje trzy warianty z destylarni, ulepszając proces produkcji na różnych etapach. Żaden ze słodów produkowanych w tej destylarni nie jest filtrowany przez chłód i nie zawiera barwników, takich jak karmel E150.
Springbank Single Malt to najpopularniejsza odmiana, nosząca nazwę samej destylarni. Jego standardowe butelkowanie to 10-latek, średnio półtlenowany i destylowany dwa i pół razy. Standardowa 10-letnia butelkowanie jest dostępna w 46% objętości. Produkują również butelkową 12-letnią butelkę, a także butelkowane 15-letnie, 18-letnie i 21-letnie. Gorzelnia wydaje również regularne wydania wina z beczki.
Longrow Single Malt to wysokoprocentowa, podwójnie destylowana whisky, nazwana tak dla destylarni niecałkowitej o tej samej nazwie. Standardowe rozlewnie do butelek nie zawierają oświadczenia o wieku, w edycjach zawierających wiek eksperymentujących z różnymi beczułkami, takimi jak tokaji i Barolo. Red Edition (wydana corocznie) używa innego rodzaju beczki z winem każdego roku, takich jak Pinot Noir, Malbec i Port. Longrow wygrał nagrodę Best Malt w konkursie The Best Campbeltown na World Whiskeys 2013.
Hazelburn Single Malt, najnowsza odmiana, została po raz pierwszy wydestylowana w 1997 roku i od tego czasu została butelkowana jako 10-latek. W 2009 roku wydano 12-letnią odmianę. Hazelburn to potrójnie destylowana, niepasteryzowana whisky. Hazelburn jest również nazywany destylowaną techniką naftową w pobliżu banku Springbank.
Springbank Whisky jest jedyną szkocką destylarnią, która wykonuje każdy krok w procesie wytwarzania whisky, od słodowania jęczmienia do butelkowania spirytusu. Springbank Whisky utrzymuje tradycyjną podłogę słodowniczą, która zapewnia 100% destylatu. Paul John Whisky w Indiach jest jedną z niewielu innych głównych destylarni na świecie, która słoduje cały swój jęczmień w domu. Springbank Whisky następnie suszy swój jęczmień za pomocą torfu pochodzącego od Islaya przez różne okresy czasu (30 do 48 godzin), aby nasycić różne poziomy dymnego smaku związanego ze szkocką whisky. Nieprzytomny słód staje się Hazelburn, podczas gdy słód o średnim stopniu twardości i gęsto zaludniony stają się odpowiednio etykietami Springbank i Longrow destylarni. Po wysuszeniu jęczmienia mielono na śrut, zmielono na ciepłą wodę w celu ekstrakcji cukrów jęczmienia i fermentowano przez 72-110 godzin w otwartych miazgach z żeliwa szarego. Długi okres fermentacji pozwala na tworzenie estrów, które kształtują owocowe cechy wtórne, które pomagają w identyfikacji produktu końcowego. Ciecz (zasadniczo teraz piwo) trafia do destylatorów w fazie destylacji. Springbank Whisky wykorzystuje trzy miedziane destylatory (jeden przy użyciu bezpośredniego ognia, a dwa pozostałe przy użyciu pary wodnej) używane w różnych kombinacjach do produkcji swoich słodów: Hazelburn (bez pokrycia) jest potrójnie destylowany, aby otrzymać lżejszy, wyższy produkt końcowy ABV o 74-76% ABV. Meduim-Peated Springbank jest dwa i pół razy destylowany: podczas procesu destylacji niektóre z niskich win są zbierane przed drugą destylacją, a następnie mieszane z powrotem w zwód dla kolejnej destylacji. Oznacza to, że niektóre części ducha przeszły przez kadry dwa razy i niektóre części trzy razy; stąd "połowa" destylacji. Ilość ducha, która przechodzi przez "połowę" czasu, jest oceniana przez martwego człowieka, gdy proces zachodzi w celu zapewnienia spójności. Wyniósł on około 71-72% ABV. Mocno złuszczony Longrow jest podwójnie destylowany, pozostawiając cięższy, zadymiony destylat, który opuszcza destylat przy 68% ABV. [8] Destylarnia wykorzystuje tradycyjne skraplacze ślimakowe, które ograniczają kontakt miedzi i czynią bogatszym, bardziej oleistym duchem. Duch starzeje się przede wszystkim w beczkach ex-bourbon i ex-sherry, choć Springbank eksperymentuje z oszałamiającym zestawem beczek, aby uzyskać cechy drugorzędne, które akcentują styl domu. Springbank Whisky w efekcie końcowym przekazuje whisky lekko torfowe, 2,5 krotnie destylowany Springbank oraz mocno torfowy.
Wyszukaj ponownie to co szukasz