Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Steve Lubiana założył wina Stefano Lubiana na Tasmanii w 1990 roku, po tym, jak dorastał w winnicy i winnicy należącej do jego rodziców, w regionie winiarskim Riverland w Australii Południowej. Steve studiował następnie produkcję wina w Roseworthy College, niedaleko Adelaide, i zaczął szukać miejsc, w których mógłby uprawiać winogrona o chłodnym klimacie. „Chciałem uprawiać winogrona w chłodnym klimacie, więc zanim przyjechałem na Tasmanię w podróż poślubną, rozejrzałem się po Australii Południowej, na wzgórzach Adelaide i dolinie Eden, a potem do Margaret River, zanim przybyłem na Tasmanię” – wyjaśnia Steve. „Następnie spędziłem rok rozglądając się po Tasmanii i znalazłem tę nieruchomość na obrzeżach Hobart. Przeprowadziliśmy się tutaj w 1990 roku i zaczęliśmy uprawiać winogrona”. Kiedy Steve i jego nowa żona Monique przejęli posiadłość w Granton, sprzedali większość swoich owoców takim firmom jak Yalumba, Hardys i Penfolds, aby zarobić na życie, zanim wyruszą na własną przygodę z uprawą winorośli. Stefano Lubiana to pierwsza i jedyna certyfikowana winnica biodynamiczna na Tasmanii. 25-hektarowa winnica, na ich działce od strony północnej, jest obsadzona głównie Pinot Noir i Chardonnay oraz niewielką ilością Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Gris i Merlot. Gleba winnic składa się z mułu i żwiru na twardej glinianej podstawie. „Zaprzedano mi biodynamikę, zanim jeszcze przybyliśmy na Tasmanię…”, wyjaśnia Steve, „a po obejrzeniu programu telewizyjnego miało to dla mnie sens, a ja myśl „to jest dokładnie słuszne”. Zacząłem więc wykorzystywać zasady BD do uprawy moich pomidorów na podwórku”. „Dla mnie biodynamika dotyczy zdrowego rozsądku i szacunku dla ziemi i rolnika, produktu i konsumenta, i w ten sposób wszyscy wygrywają, ” mówi Steve. Całe 25 hektarów zostało przekształcone w biodynamikę w 2010 roku z certyfikacją w 2013 roku (Australian Certified Organic). „Winnica jest dużo bardziej zielona i zdrowsza niż brązowa, zakurzona i sucha”, mówi Steve. „Gleby są o wiele bardziej żyzne, jest więcej próchnicy i ma lepszą zdolność zatrzymywania wody, lepszą porowatość, co zdecydowanie świadczy o tym, że gleba jest zdrowsza”. Według Steve'a winnica Stefano Lubiana jest stosunkowo wolna od presji szkodników i chorób, z wyjątkiem okresu letniego, kiedy może uderzyć choroba grzybicza, mączniak prawdziwy. Winnica ma dobry drenaż powietrza i korzysta z umiarkowanego, ale chłodnego klimatu Tasmanii. System biodynamiczny, który Steve i Mark stosują w winnicy, został przeniesiony do podejścia Steve'a do produkcji wina. „Musisz najpierw uzyskać właściwy owoc, ”, wyjaśnia Steve, „i poszukaj równowagi między cukrem i kwasem w winogronach. Produkcja wina, podobnie jak wszystkie dobre wina, powinna odbywać się w winnicy, aby winiarz stał się bardziej jak dozorca. Steve zaczyna coraz więcej eksperymentować z fermentacją dzikich drożdży i zmniejsza ilość klarowania i filtracji, jaką robi ze swoimi winami, zwłaszcza jeśli chodzi o Pinot Noir.
Wyszukaj ponownie to co szukasz