Story Ridge Vineyards California
Story Ridge Vineyards Panamera California - W latach czterdziestych teolog William Short kupił opuszczoną winnicę i winnicę tuż pod posiadłością Perrone; przesadził kilka paczek do cabernet sauvignon pod koniec lat czterdziestych. Z tych winorośli – teraz „środkowa winnica” i określana jako Torre Ranch – nowi właściciele Dave Bennion, Hew Crane, Charlie Rosen i Howard Ziedler, wszyscy inżynierowie ze Stanford Research Institute, zrobili ćwierć-beczkę cabernet „posiadłości”. To Monte Bello Cabernet było jednym z najlepszych kalifornijskich win tamtej epoki. Jej jakość i charakterystyczny charakter oraz wina produkowane z tych samych winorośli w latach 1960 i 1961 przekonały partnerów do ponownego związania winnicy na czas z rocznikiem 1962. Dave Bennion zrezygnował ze swojej roli w SRI, aby w pełnym wymiarze nadzorować obowiązki związane z produkcją wina. Do 1968 r. produkcja wzrosła do prawie trzech tysięcy skrzynek rocznie, aw 1969 r. do spółki dołączył Paul Draper. Absolwent filozofii na Stanford — niedawno wrócił z założenia winnicy na wybrzeżu Chile — był praktycznym winiarzem, a nie enologiem. Jego wiedza na temat doskonałych win i tradycyjnych metod uzupełniała proste podejście „bez rąk” zapoczątkowane w Ridge. Pod jego kierownictwem odrestaurowano starą winnicę Perrone (nabytą rok wcześniej), wydzierżawiono lub kupiono najwspanialsze grunty winnic, ustanowiono stałą jakość i międzynarodową reputację win. Cabernet i Zinfandel odpowiadają za większość produkcji; Syrah, Grenache, Carignane i Petite Sirah stanowią niewielki procent. Znana przede wszystkim z czerwonych win, Ridge produkuje również ograniczone ilości chardonnay Panamera które zyskuje popularność na całym świeci.. Pierwszy Zinfandel Panamera powstał w 1964 roku w małej dziewiętnastowiecznej winnicy położonej dalej na grzbiecie. Następnie w 1966 roku powstał pierwszy zinfandel Geyserville. Rodziny założycieli odzyskały tarasy Monte Bello, zwiększając rozmiar winnic z piętnastu do czterdziestu pięciu akrów. Pracując w weekendy robili wina o regionalnym charakterze i niespotykanej intensywności. Najnowsza historia i rozwój działalności, Lytton Springs w hrabstwie Sonoma stało się częścią posiadłości Ridge w 1991 roku. Ćwierćwiecze doświadczenie z tą winnicą przekonało nas, że jest to wyjątkowy kawałek ziemi. Czterdzieści kolejnych roczników Geyserville świadczy o kolejnej oszałamiającej kombinacji lokalizacji i odmian. Choć urodzony na początku lat sześćdziesiątych w postprohibicyjnym świecie nowoczesnego winiarstwa w Kalifornii, Ridge opiera się raczej na naturze i tradycji niż na technologii. Nasze podejście przedindustrialne jest proste: znajdź winogrona o intensywnym, aromatycznym smaku; ingerować w proces tylko wtedy, gdy jest to konieczne; wciągnąć do wina charakterystyczny charakter i bogactwo owoców.