Suavia to starożytna nazwa miasta Soave. Wykorzystała ją rodzina Tessari do nazwania swej winnicy, którą objęła w 1887r. na terenie gminy Soave w miejscowości Fittà - samym sercu Soave Classico. W 1982 roku Giovanni Tessari i jego żona Rosetta, świadomi ogromnego potencjału ich ziemi do produkcji win wysokiej jakości zdecydowali się na uprawę tylko białych rodzimych odmian - Trebbiano di Soave i Garganega. Równie głęboko zakorzenione w terroir są specyficzne i autochtoniczne odmiany winogron Garganega i Trebbiano di Soave, jedyne odmiany winorośli uprawiane przez rodzinę winiarzy na dwunastu hektarach winnic. Po zaszczepieniu w piwnicy tej fascynującej rodzinnej firmy Veneto, która niemal niezauważona wspięła się w regionalnej hierarchii, owoce te mają niepowtarzalną wyrazistość. Giovanni i Rosetta Tessari, którzy przejęli gospodarstwo położone na naturalnym tarasie w malowniczej wiosce Fittà, są obecnie doświadczoną parą winiarską działającą tylko w tle. Dziś winnicę prowadzą ich córki: Alessandra, Arianna, Meri i Valentina, które są wysoko wykwalifikowane i zdeterminowane, aby ciężko pracować. Cztery młode siostry sprawiają osobom z zewnątrz wrażenie, że żyją w doskonałej interakcji i harmonii ze swoim otoczeniem.

Winnice małej winnicy Suavia, uprawiane z wielką wrażliwością, sercem i umysłem, znajdują się na wyższych wzgórzach Fittà, w sercu kraju Soave. Osiągają wysokość około 300 metrów. Rośliny, z których większość ma grubo ponad pięćdziesiąt lat, rosną w bardzo dobrych miejscach na miedzianoczerwonych, czarnych i szarych glebach pełnych bazaltu i innych skał wulkanicznych. Podglebie zawiera niezbędne mineralne pierwiastki śladowe, takie jak mangan i cynk. Oprócz wyjątkowej gleby, warunki klimatyczne na tym obszarze uprawy są szczególnie korzystne. Ciepło dnia szybko zastępuje chłodny powiew po zmroku.

Bogate i niezwykle oryginalne wina Soave mają wystarczająco dużo czasu na dojrzewanie przez żeński kwartet, z wielkiego szacunku dla ich historycznych surowców. Rośliny z gatunku terroir urzekają finezją, wyrazistością i wielką elegancją. Dodatkowo, w wyniku udanych eksperymentów, w rodzinnym przedsiębiorstwie wyciska się jeszcze kilka kropel, co ma na celu odkrycie pełnego potencjału tradycyjnych odmian winorośli. Rodzina Tessari, w przeciwieństwie do niektórych dużych winiarni i spółdzielni, nigdy nie uległa presji komercyjnej rynku i wyprodukowała wina, które są przede wszystkim tanie i nieskomplikowane. Siostry też nie odczuwają nadmiernej potrzeby większego wzrostu. Raczej, jako członkowie rodziny, której korzenie w regionie winiarskim sięgają XIX wieku, chcieliby napisać swoją osobistą historię wina w Soave.

Dzisiaj winnicą zarządzają ich 4 córki. Koncentrują się na produkcji tylko białych win wykorzystując nowoczesne metody i nowatorskie podejście, co szczególnie ujawniło się nie tylko w wyjątkowej jakości wina ale również w niekonwencjonalnym wyglądzie butelek. Oprócz wysokiej jakości dobry chwyt marketingowy przyciągnął wielu zwolenników  Soave i w ten sposób Suavia jest jednym z najlepszych przedstawicieli tego gatunku.

Produkty producenta