Tamdhu Whisky Single Malt Scotch Speyside Whisky Distillery - Producent Win
Tamdhu gorzelnia - jest Single Malt Scotch Speyside Whisky Distillery , położony w miejscowości Knockando w Banffshire , nad brzegiem rzeki Spey, teren Szkocji . Tamdhu nazwa zapożyczona od pobliskiego wzgórza które z języka gaelickiego brzmiało nieduże ciemne wzgórze. wzgórza . Destylarnia Tamdhu Whisky powstała na początku 1896 roku zainicjowana przez grupę monterów na czele z Williamem Grantem, który był zarówno dyrektorem Highland Distillers, jak i wystarczająco dobrze w zarządzie banku Elgin. Architektem był słynny projektant gorzelni Charles Doig. „Być może jest to najbardziej wydajna i zaprojektowana destylarnia w tamtych czasach” Chcących zadebiutować i stworzyć dobrą produkcję własnej whisky Tamdhu. Pierwsza butelka whisky słodowa została poddana destylacji i casked w 1897 roku. Szybko trafiła do rąk Highland Distillers . Historia destylarni była spokojna, bez zmiany właścicieli, ale nadal charakteryzowała się długim spoczynkiem między 1927 a 1947 rokiem. Tamdhu Whisky distillery ożywiło się z chwilą jak moce produkcyjne wzrosły trzykrotnie w latach 1972–1975. W destylarni Tamdhu Whisky obecnie znajdują się trzy aparaty do mycia naczyń i trzy destylatory spirytusowe. Roczna produkcja Tamdhu Whisky czystego alkoholu wynosi 4 miliony galonów. W przeciwieństwie do swoich sąsiadów, destylarnia Tamdhu nie ma pagody w kształcie dachu nad piecami słodowymi. Tamdhu Whisky zalicza do ostatnich destylarni, która słodzi cały jęczmień na miejscu za pomocą mechanicznej sałatki . Highland (obecnie Edrington) nabył ją w 1899 r., Ale podobnie jak wiele innych miejsc miał skalisty czas, zamykając się od 1927 r. I milcząc przez dwie dekady. Wkrótce po ponownym otwarciu stare słody podłogowe zostały zastąpione 10 skrzynkami Saladyna, z których każda mogła pomieścić 22 tony słodu. Byłoby to ostatnie miejsce w Szkocji, w którym zachowano tę metodę słodowania i była jedną z niewielu destylarni w epoce nowożytnej, która zaspokajała wszystkie swoje wymagania (pozostałe to Springbank, Glen Ord, a ostatnio Roseisle). Oprócz własnych potrzeb, dostarczał cały słód dla Glenrothes i nieskomplikowany składnik Highland Park. Chwiejność w produkcji pojawiła się z chwilą ogłoszenia, że od kwietnia 2010 r. Zamknięto destylarnię Tamdhu, należącą do filii Highland Distillers grupy Edrington , a zakład zamknięto. Następnie został sprzedany Ianowi MacLeodowi Distillersowi w czerwcu 2011 r., Który wznowił produkcję single malt w maju 2013 r.Whisky Tamdhu są prawie całkowicie wykorzystywane do produkcji whisky mieszanych, takich jak The Famous Grouse , J & B i Cutty Sark . Pod obecnymi właścicielami, Ianem MacLeodem, w butelkach Tamdhu znajduje się 10-letnie, 100% butelkowane wino o standardowym smaku sherry, a 100% sherry „non-age” („Siła”). „Batch Strength” ma swoją drugą edycję od początku 2017 roku. Ian MacLeod początkowo wydał butelkowanie 1000 sztuk „Limited Edition” dla upamiętnienia odrodzenia gorzelni. Byli starzeni w beczkach po sherry pierwszego napełnienia. Wczesniejszy właściciele, Highland Distillers, butelkowanie Tamdhu obejmowało 10-latka, 18-latka i butelkowanie bez deklaracji wieku..W 2017 roku Ian MacLeod wypuścił Tamdhu 50. Jest to 50-letnie butelkowanie z pierwszego tłoczenia tyłek sherry z europejskiego dębu (beczka 4678). Został poddany destylacji 2 listopada 1963 r. I butelkowany w marcu 2017 r. Obrót wynosił 100 butelek.
AKTUALNY WŁAŚCICIEL to Ian Macleod Distillers 2011 – obecny. POPRZEDNI WŁAŚCICIELE to The Edrington Group1999 – 2011, Highland Distillers 1899 – 1999, Tamdhu Distillery Co 1897 - 1899