Tenute Salvatera Valpolicella - Producent Win
Tenute Salvatera leży w wspanialej części regionu Valpolicella gdzie całość tworzy kwadrat kamienia, który nagle otwiera się w zielonych, starożytnych kościołach i prostych wiejskich kościołach, kamiennych domach i eleganckich weneckich willach, spektakularnych wodospadach i ukrytych prehistorycznych jaskiniach. I wszędzie winnice, drzewa oliwne, czereśnie, które kolorują wzgórza i doliny, podążając za wzornictwem wytyczonym przez suche kamienne ściany i taras. Tenute Salvatera wina Valpolicella: Grande, który rozciąga się na East Montorio Veronese, San Martino Buon Albergo, Mezzane, Cazzano di Tramigna) i Valpolicella Classica Holdings Prun (Negrar), a Ledge (San Pietro in Cariano). Na wzgórzach wszystkich tych dolin uprawiamy najsłynniejsze rodzime winogrona Veronese - Corvina, Corvinone, Rondinella - wraz z kilkoma innymi mniejszymi odmianami. W przeszłości te miejsca były znane jako „The Garden of Verona”: Spokojny teren, piękno krajobrazu, elegancji okazałe rezydencje, różnorodność i bogactwo uprawy tej ziemi dokonały od najdawniejszych czasów miejsce, w którym dobrze jest żyć i pracować. Nawet dzisiaj, region Valpolicella jako całość składa się z zestawu dolin, które łączą się tworząc różnie falistej krajobraz, że oko jest zawsze prezentowane w odmienny sposób, oferując odwiedzającego klawiszy czytania i bardziej różnorodne poszukiwania: jest to obszar, który można go pokonać pieszo, rowerem lub konno. Prawie śródziemnomorski klimat, któremu sprzyja bliskość Jeziora Garda, które cieszy się tą ziemią, nie tylko sprzyja obecności człowieka już w czasach prehistorycznych, ale także jego ewolucji. Winnice TenutaTerra powstały w San Pietro in Cariano, w sercu Valpolicella, pod napływem pasji braci Furia, którzy stworzyli wielki projekt terytorialny. Wino wymaga miłości, doświadczenia, kompetencji, czasu i całkowitego poświęcenia. W winnicach SalvaTerra wszyscy podzielają wizję wina i pracy zorientowanej na doskonałość, cnotliwe dbając o wysoką jakość wina. Salvaterra rozwija się w 600 hektarów winnic w niektórych z najbardziej odpowiednich rejonach Veneto, przede wszystkim Valpolicella jest popychany przez Lago di Garda Euganejskie Hills wytwarzania Pinot Grigio i Prosecco. SalvaTerra chce być wyrazem tego wszystkiego co daje przełożenie naturalnych elementów ziemi. Celem Tenute Salvatera jest również produkcja w sposób autentyczny, tak aby chronić i zwiększać bioróżnorodność terytorium, które w czasach globalizacji jest zagrożone zanikiem. Zabezpieczenie terytorium oznacza także ochronę krajobrazu dzięki uzasadnionej uprawie winorośli, która jest trudna, ponieważ jest fascynująca na najbardziej ekstremalnych obszarach, takich jak tarasowe winnice wysokich wzgórz. Niech wino niesie radość zdrowie i miłości do natury.