Val di Suga Montalcino - Val di Suga Società Agricola Montalcino Toscana  zadebiutowała  w 1969 roku, kiedy firma należąca do Aldo Moro kupiła grunty rolne na północ od Montalcino i zbudowała na nich działalność produkcyjno-handlową. Wcześniej wykorzystywane jako pasza, ziemie te były stopniowo przekształcane w winnice, które wielokrotnie zmieniały właścicieli, aż w 1982 roku Val di Suga zaczęła produkować wina we własnych piwnicach. Pierwszym sprzedanym rocznikiem był Val di Suga Brunello Riserva 1977. Rozwój uprawy winorośli i enologii firmy był szybki. Były to lata, w których rozpoczął się sukces i ekspansja wyznania. To właśnie ta i ciągła ciężka praca i zaangażowanie zarówno w uprawę, jak i produkcję wina sprawiły, że Val di Suga zaczęła wyróżniać się w panoramie wina Montalcino. Winnica położona nad jeziorem przed budynkami posiadłości została wybrana ze względu na jej szczególne cechy do produkcji pierwszej selekcji Brunello, Vigna del Lago. Pierwszy rocznik wyprodukowany dla tego cru to 1983. W tym roku firma kupiła jedną z najsłynniejszych pojedynczych winnic Montalcino, Spuntali, około 15 hektarów winnic uznanych przez wszystkich za jedną z najlepszych stref terroir Brunello, na południowo-zachodniej działce. Zaledwie kilka lat później, w 1994 roku, przybyła do Val di Suga grupa Angelini, która – już wtedy wielokrotnie nagradzana i uznawana na całym świecie za najwyższą jakość swoich win – wniosła nowy impet w zakresie ważnych inwestycji w uprawę winorośli oraz modernizacji i rozbudowy wina. tworzenie budynków. Były to lata wewnętrznej „rywalizacji” między dwoma pojedynczymi winami firmy, Vigna Spuntali (pierwszy rocznik wyprodukowany i sprzedany: 1988) — z najbardziej wysuniętych na południe winnic tej denominacji — i Vigna del Lago — winnica nad jeziorem obmywana jeziorem u podnóża północnych stoków Montalcino. Ale naprawdę wielka intuicja pojawiła się w 1999 roku, kiedy pojawiła się okazja do nowego przejęcia i zakupiono winnicę w historycznym sercu wyznania, na południowym wschodzie: Poggio al Granchio. Wraz z Poggio al Granchio Val di Suga nabyła element, który wyróżniał ją spośród innych posiadłości Montalcino. Stała się jedną z nielicznych posiadłości z winnicami położonymi na różnych zboczach wzgórz i jedynym producentem, który posiadał winnice na trzech zboczach najlepiej przystosowanych do najwyższej jakości produkcji Brunello. Łącznie 55 hektarów uprawianych w Sangiovese na trzech różnych zboczach o różnym nasłonecznieniu i trzech różnych geologicznie glebach.

Willawina

Polecane Wina: Val di Suga Rosso di Montalcino DOC; Val di Suga Brunello di Montalcino DOCG; Val di Suga Brunello di Montalcino DOCG Poggio al Granchio; Val di Suga Brunello di Montalcino DOCG Vigna del Lago; Val di Suga Brunello di Montalcino DOCG Vigna Spuntali…

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz