Vega Sicilia - Hiszpania - Ribera del Duero - Producent Win
Tempos Vega Sicilia powstała w 1982 roku wraz z zakupem przez rodzinę Álvarez legendarnej winnicy – założonej w 1864 roku przez Eloya Lecandę – od jej byłych właścicieli, rodziny Newman Svaton z Wenezueli. Co ciekawe, nie doszło do przejęcia przez rodzinę Álvarez, której udało się uczynić Vega Sicilia jedną z najbardziej prestiżowych międzynarodowych winnic. Rzeczywiście, rodzina Newman Svaton początkowo skontaktowała się z Davidem Álvarezem, aby działał jako pośrednik w jej sprzedaży. Jednak po kilkumiesięcznych rozmowach z kilkoma zainteresowanymi stronami biznesmen z León zdecydował się na zakup sam, doceniając wartość i tradycję Vega Sicilia.
Osiedle Vega Sicilia, prawdziwy klejnot w koronie grupy, położone jest nad brzegiem rzeki Duero, uważanej za najstarszą i najbardziej złożoną formację geologiczną na Półwyspie Iberyjskim. Jej pozornie uboga i kamienista gleba składa się z mieszanki gliny, wapna, łupków, piasku i żwiru i podlega wyjątkowo surowemu klimatowi, charakteryzującemu się niedoborem wody . Temperatury mogą spaść nawet do 10 stopni poniżej zera zimą i wzrosnąć do 39 stopni latem . Przymrozki i grad nie są rzadkością w maju i czerwcu. czasami nawet zagrażając żniwom.
Riber del Duero położona jest na płaskowyżu południowej Hiszpanii, gdzie charakterystyczne jest późniejsze rozpoczęcie wegetacji. Lokalni handlowcy winogron podkreślają, że opóźnienie sięga do trzech, czterech tygodni, a winorośl rozkwita na początku maja, podczas gdy po stronie portugalskiej doliny rzeki Duero, rozpoczyna się w pierwszych dniach kwietnia. Różnice temperatur między zimą a wiosną oraz między dniem, a nocą są tak duże, że utarło się lokalne powiedzenie o „dziewięciu miesiącach zimy i trzech miesiącach piekła”. Klimatyczne skrajności tego regionu Hiszpanii, mają istotny wpływ na dojrzewanie winogron. Po opóźnionym starcie następuje gwałtowne przyśpieszenie wegetacji. Winnica Vega Sicilia Ma podłoże z przewagą wapienia, podobne do tego występującego w Burgundii. Do szlachetnej odmiany miejscowej tempranillo, o przysadzistym kształcie krzewu, który sięga najwyżej 60 procent przeciętnej wysokości, założyciel firmy dodał trzy francuskie szczepy sprowadzone z Bordeaux : cabernet sauvignon, merlot i malec. Pierwszym właścicielem posiadłości Vega Sicilia był Eloy Lecanda Chaves. Nazwa winnicy pochodzi od nazwiska rodziny Santas Sicilia, do której ziemia ta należała przed 1864 rokiem. „Vega” oznacza w języku hiszpańskim „dolinę”.
Winnica produkuje tak wyjątkowe wina? Tajemnica, jaką jest Vega Sicilia, nigdy nie została odkryta. Jesús Anadón, prawdziwa instytucja w Vega Sicilia i odpowiedzialna za winnicę przez 31 lat (od 1954 do 1985), jako pierwszy wyraził swoją opinię dla potomności: „Jest coś w tym regionie, co sprawia, że jego wino jest inne. Nie wiemy, co to jest. Nie wiemy, czy to wina gleby, klimatu, winogron czy hodowli. Ale wiemy, że nasze wino jest inne” . Ta tajemnica jest niewątpliwie częścią legendy Vega Sicilia. Jej delikatne i złożone wina, obdarzone tak wielką osobowością, mają zdumiewającą zdolność starzenia, której dorównują tylko niektóre wspaniałe wina francuskie. Są to tak zwane „przechowywanie” win lub win przez długi czas. We wczesnych latach 80-tych wina Vega Sicilia były już znane w Hiszpanii, ale praktycznie nieznane za granicą. Rzeczywiście, były one eksportowane tylko do trzech krajów. Sprzedawano je w ramach systemu alokacji , tradycyjnej metody zamawiania i zakupu win z winnic, przed akceptacją przez klienta. System, który jest używany do dziś, z niezaprzeczalnym sukcesem!
Rodzina Álvarez wykazała się zadziwiającym instynktem przedsiębiorczości, nabywając Vega Sicilia. Kolejną mądrą decyzją było powierzenie zarządzania winnicą Pablo Álvarezowi. Pablo Álvarez , który nie był ekspertem od wina w 1982 roku, zaczął studiować, podróżować i interesować się tym ekscytującym światem do tego stopnia, że został ekspertem od wina i międzynarodowym punktem odniesienia, któremu udało się przekształcić tradycję winiarską w rodzinę wyjątkowych win, które zyskały światowy prestiż. Dziś winiarnia eksportuje do ponad 160 krajów na całym świecie. Od czasu przejęcia sterów winnicy Pablo Álvarez znacznie poprawił jakość wszystkich swoich win, odnowił wyposażenie wszystkich winnic, odrestaurował wszystkie winnice i z powodzeniem stworzył cztery nowe winnice. – Alión (Ribera del Duero-1992), Oremus (Tojak, Węgry 1993), Pintia (Toro-1997) i Macán (Rioja-2009), ten ostatni we współpracy z rodziną Rothschildów.
Álvarez mówi, że kluczem do sukcesu Tempos Vega Sicilia, firmy i znaku towarowego, który łączy wszystkie winnice pod jednym dachem, jest to, że jest to zarejestrowany znak towarowy. Firma jest niczym innym jak „zaangażowaniem całej rodziny Álvarez” w istotę i filozofię, z jaką Eloy Lecanda stworzył winnicę w 1864 roku, która polega na szacunku dla natury i ziemi; kultura poświęcenia, cierpliwości i wysiłku; uczciwość i skrupulatność, szacunek dla wartości czasu i zamiłowanie do dobrze wykonanej pracy; zaangażowanie w autentyczność i doskonałość oraz coroczne ulepszanie upraw”.
Historyczny:
1982 Vega Sycylia Region winiarski Ribera del Duero rozciąga się na północnym płaskowyżu i przecinającej go rzece Duero. Chociaż pierwsze wina były tu produkowane w okresie rzymskim rzymskiej Hispania, to dopiero w XIII wieku winnice w regionie naprawdę się zadomowiły. Tradycja winiarska, ze swoimi dobrymi i złymi czasami, przetrwała do dnia dzisiejszego i odcisnęła swoje piętno na krajobrazie, kulturze i osobowości jej mieszkańców. Obszar ten uzyskał status nazwy pochodzenia wina w 1982 r. Do tego czasu produkowano i pito bordo z każdego roku, a nazwa pochodzenia została ustanowiona dzięki wysiłkom niewielkiej grupy zdeterminowanych winnic, aby postępować właściwie. Pierwsze winogrona z Vega Sicilia, w Valbuena de Duero, zapowiadały już wspaniałe wino. Od tego czasu winiarnia zawsze sprostała tym pierwszym krokom. Codzienne operacje są dopracowane w najdrobniejszych szczegółach. Winiarstwo z kadziami ze stali nierdzewnej, laboratorium i sterownia, półokrągły fronton z dębowymi kadziami, bednażnia czy beczka to niezbędne elementy w procesie winiarskim.najlepsze wina. Całość otacza ceglana elewacja, z dodatkiem kaplicy, która stoi przed wspaniałym ogrodem japońskim. przed wspaniałym ogrodem japońskim. Produkowane wina: Vega Sicilia Unico – Vega Sicilia Reserva Especial – Valbuena
1993 Alion W Padilla de Duero, niedaleko Vega-Sicilia, znajduje się Alión, winiarnia, która wykazała się niezależnością godną wspaniałych win. W nowoczesnym i eleganckim, spektakularnym holu znajduje się żyrandol z Murano z 2688 kryształami, przez który przez szklany panel można zobaczyć pomieszczenie z beczkami. Pierwsze wino zostało wyprodukowane ze zbiorów w 1993 r. Od tego czasu winiarnia stale rośnie pod względem wielkości i prestiżu. Wino wyprodukowane: Alión
1993 Tokaj Oremus (Węgry) Miasto Tokaj, główne miasto w regionie produkującym wina o tej samej nazwie, leży nad brzegiem rzeki Bodrog, u podnóża ostatniej grani Gór Zemplén, w północno-wschodnich Węgrzech. Region, zwany także Tokajem, ma łączną powierzchnię 7000 hektarów, na której znajduje się 27 wsi. Ma trójkątny kształt i jest chroniony od zachodu przez Abaújszántó, Tokaj od południa i Satoraljaújheley od wschodu. Tokaj – Hegyalja (Góry Złotego Tokaju) został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO w 2002 roku.
W 1993 roku rodzina Álvarez założyła tę uroczystą winiarnię w Tolcsva (Węgry), z podziemnymi labiryntami sięgającymi XIII wieku, aby produkować „wino z wolnego wybiegu”. W 1999 roku zbudowano nowocześniejszą część procesu produkcji wina, inspirowaną tradycją i dumą najbardziej historycznej winnicy grupy. W 1772 roku, podczas pierwszej klasyfikacji win winnych, wino to zostało już uznane za „primae classis”. Produkcja wina Aszú (wina łez) to skrupulatny proces, który wymaga dużo cierpliwości i wielkiego know-how. Jest to możliwe tylko w dobrych rocznikach, kiedy natura przynosi deszcz pod koniec lata i słońce i wiatr na początku jesieni, które są niezbędnym warunkiem przemiany szlachetnych jagód. .
Jagody, spęczniałe od wilgoci, pękają, a "Botrytis cinerea" osiada w skórce i powoduje szlachetną zgniliznę. Formuły używane do produkcji win są takie same, jak te stosowane od setek lat. Do moszczu w beczce Gönc, czyli 136 litrów, dodajemy 3, 4, 5 lub 6 worków po 25 kg („puttony” po węgiersku) szlachetnych jagód Aszú. Szlachetne jagody Aszú macerujemy z moszczem, a następnie czekamy dzień lub dwa, aż jagody napęcznieją przed wyciśnięciem. Fermentacja moszczu Aszú to powolny proces, który może trwać nawet do dwóch miesięcy. Następnie przelewa się go do drewnianych beczek i pozostawia w zabezpieczonej prasie, czekając, aż fermentacja sama się zatrzyma. Następnie, kropla po kropli, dodajemy trochę Eszencii, którą zebraliśmy z jagód Aszú. W ten sposób symbolicznie przywracamy jej duszę, która jest ucieleśniona w Eszencii.
Wina Aszú dojrzewają w małych beczkach o pojemności 136 litrów (zwanych „Gönc”) i 220 litrami („Szerednye”) z dębu z gór graniczących z regionem winiarskim. Dojrzewanie Aszú odbywa się w podziemnych piwnicach wykopanych w wulkanicznej glebie. Wino dojrzewa tam od 2 do 3 lat, w stałej temperaturze i stopniu wilgotności. Po zabutelkowaniu Oremus Aszú dojrzewa w butelce przez rok, co daje mu szansę na rozpoczęcie ścieżki rozwoju, która może trwać nawet kilka dekad. Produkowane wina: Late Harvest – Tokaj 3 Puttonyos – Tokaj 5 Puttonyos – Tokaj 6 Puttonyos – Escenzia – Dry Mandolás & Petracs
2001 Pintia Tradycja winiarska regionu Toro sięga czasów przedrzymskich, o czym świadczą pozostałości archeologiczne i szczątki znalezione na tym obszarze. Jego sława trwała aż do czasów średniowiecza, w XII i XIII wieku, kiedy to wina Toro cieszyły się królewskimi przywilejami. Twierdzi się, że są to wina, które przepłynęły Atlantyk z Krzysztofem Kolumbem podczas jego odkrywczej podróży. Region dostarczał również wino do Francji, kiedy padła ona ofiarą epidemii filoksery na początku XX wieku.
Wina Pintia, z silnym charakterem, który zaszczepiła w DO Toro, znajduje się na granicy prowincji Valladolid i Zamora, w San Román de Hornija, po drugiej stronie rzeki Duero, gdzie otoczaki znalazły swoje miejsce pisać historię. Winnica rozciąga się na ponad 30 000 m2, z czego połowa odpowiada pięciu budynkom, które wtapiają się w krajobraz i mieszczą urządzenia wykorzystywane do produkcji tego wina XXI wieku. Jest to najbardziej rustykalny ze wszystkich, które tworzą grupę Tempos. zespół.