Don Maximiano Errázuriz założył pierwsze winnice Viña Errázuriz w 1870 roku. Dzięki swojej wiedzy, wizji przyszłości i nowatorskiemu pionierskiemu duchowi zasadził pierwsze francuskie odmiany winorośli w Dolinie Aconcagua. Jego inicjatywa, wiedza i kreatywność zostały przekazane przyszłym pokoleniom, a w ciągu ponad wieku jego potomkowie skonsolidowali winnicę i umieścili wina Errazuriz wśród najbardziej pożądanych win na świecie. Eduardo Chadwick Claro , prezes Viña Errázuriz, jest bez wątpienia jednym z najważniejszych aktorów chilijskiej sceny winiarskiej, a także jednym z najbardziej entuzjastycznych i charyzmatycznych promotorów. Rozbudował i wzmocnił winnicę Vina Errazuriz wprowadzenia nowych winiarskich praktyk i technologicznych modernizacji do rodzinnej winnicy, i umożliwił mu wstawienie winnicy w XXI wieku i umieszczenie Chile na światowej mapie win najwyższej. Od ponad wieku historyczna winiarnia Viña Errázuriz w Panquehue pozostała symbolem wizji przyszłości, inicjatywy i ducha przedsiębiorczości, którą pokazał jej założyciel, Don Maximiano Errázuriz. Jego budowa, która rozpoczęła się w 1870 roku pod kierownictwem francuskiego producenta wina, przejęła 14 lat i włączyła najnowszą technologię tamtych czasów. Winiarnia została zbudowana jako dwupiętrowa budowla. Prace wykopaliskowe i budowa ogromnych piwnicznych pomieszczeń trwały pięć lat. W 2009 r. powstaje DON MAXIMIANO ICON WINERY Potrzeba projektu w XXI wieku i poszukiwanie wina o jeszcze wyższej jakości zainspirowała Viñę Errázuriz do rozpoczęcia budowy nowej winnicy poświęconej wyłącznie wysokiej jakości winom. W tym przypadku integracja najnowocześniejszych technologii szła w parze ze zrównoważonym rozwojem i ochroną środowiska, tym samym oddając hołd wizjonerskiemu i odważnemu duchowi Dona Maximiano. Nowa wytwórnia Don Maximiano Icon, zdolna wyprodukować 347 000 litrów, została zaprojektowana przez architekta Samuela Claro i zbudowana całkowicie z wybielonego betonu. Jego główne ciało jest pod ziemią, a jego spiralny kształt pozwala na ruch owoców i płynów za pomocą siły grawitacji i uchwycenie odświeżającej bryzy z doliny. Aby utrzymać odpowiedni poziom temperatury i oświetlenia, budynek wykorzystuje energię geotermalną i słoneczną, które są całkowicie przyjazne dla środowiska. Winiarstwo zostało oficjalnie otwarte w październiku 2010 r. Z udziałem ponad 100 gości z całego świata, w tym liderów branży i prasy specjalistycznej.

DOLINA ACONCAGUA

Położona zaledwie 90 kilometrów na północ od Santiago, stolicy Chile, tradycyjna dolina Aconcagua jest ostatnią z poprzecznych dolin w kraju. Jego dorzecze jest ukształtowane przez rzekę Aconcagua, która płynie z Pasma Andów do Oceanu Spokojnego. Brzegi rzeczne są utworzone przez tarasy aluwialne i kolluwalne, idealne do uprawy najlepszych odmian winorośli. Ogromne, telluryczne piękno doliny i łagodny śródziemnomorski klimat, w którym panuje długa pora sucha i deszcze skoncentrowane głównie zimą, były fakty, które najpewniej przyciągnęły uwagę Don Maximiano Errazuriza, który 145 lat temu, z wielką wizją, ustanowił tam swoją winnicę . I nie mylił się: łatwy dostęp do wody w celu nawadniania oraz wulkaniczne i kolumbijne pochodzenie jej gleb sprawia, że ​​Aconcagua jest prawdziwym rajem dla winnic. Od gór do wybrzeża jest to początek wielu najbardziej znanych chorwackich win.

Produkty producenta