Waipara West New Zealand - Producent Win
Waipara West to nazwa handlowa i marka Tutton Sienko Hill,
rodzinna współpraca Paula Tuttona, Olgi Sienko, Vic Tutton i Lindsay Hill.
Waipara West w 1989 r została zakupiona przez Tutton Sienko Hill zmodernizowana i unowocześniona ułożona wzdłuż rzeki Waipara, jakieś siedem mil w głąb lądu od Oceanu Spokojnego i położona u podnóża Alp Południowych. Waipara, znany region winny wNorth Canterbury, znajduje się 60 km na północ od Christchurch na Wyspie Południowej. Winorośl została po raz pierwszy zasadzona w okręgu w 1981 roku, chociaż komercyjna produkcja wina rozpoczęła się dopiero w 1990 roku. Waipara ma wiele naturalnych zalet dla produkcji winogron, z długimi, suchymi, ciepłymi latami, osłoniętymi od zimnych wschodnich wiatrów przez szereg przybrzeżnych wzgórz, ale narażonych na działanie gorąca. norwest wiatry. W ciągu tysiącleci dolina rzeki została ukształtowana przez kolejne geologiczne cykle powodzi, a następnie wynurzanie się z morza. Obfite skamieliny morskie potwierdzają tę historię. Geologia jest dobrze widoczna w naszym regionie, z wapiennymi wychodniami i głębokimi tarasami, na których rzeka była zmuszona do dalszego kopania, aby zachować swój poziom w stosunku do pędu ziemi. Rzeka Waipara jest niewielkim, ale dobrym przykładem splatanej rzeki z licznymi starożytnymi podziemnymi potokami rzecznymi przepływającymi przez Hellblock. Są to jedne z ciekawszych gleb w Nowej Zelandii, gdzie niegdyś gigantyczne stworzenia morskie, a później niedawno Moa, rozkwitły, a następnie zmarły. W kościach dorosłej Moi jest około 12 kilogramów fosforu, więc te stworzenia, które żyły duże w naszej dolinie, nadal dają naszym glebom i winoroślom. Sadzenie rozpoczęto w 1989 r. I obecnie produkuje się około 25 hektarów. Gleby rozciągają się od żwirów rzecznych z mułem i wapieniem do glin aluwialnych nad żwirem. Bloki w winnicy różnią się wysokością i kształtem, a tarasy rzeczne częściowo pokrywają klify. Biorąc pod uwagę region i klimat, naturalne amfiteatry winnic pozwalają na szeroki wachlarz odmian, które rosną i dojrzewają, tworząc niezwykle różnorodne smaki. Jesteśmy członkami Zrównoważonej Winegrowing w Nowej Zelandii, która zapewnia ramy dla najlepszych praktyk w zakresie uprawy winorośli w celu ochrony środowiska przy jednoczesnym wydajnym wytwarzaniu najlepszych winogron. Nie używamy insektycydów, pozostałości herbicydów lub sztucznych nawozów i stale rozszerzamy nasze obszary rodzimego krzewu na naszej ziemi i przylegającym do niej dnie rzeki. Waipara West uznaje tylko ręcznie zbierane winogrona z tylko własnych winnic, są wykorzystywane do win Waipara West. Z każdym klonem i blokiem poddawanym osobnej winifikacji, aby umożliwić późniejsze mieszanie. Waipara West jest nowoczesną winiarnia funkcjonalna, pod kierownictwem Jeffa Sinnotta i Paula Goodegea, położona jest centralnie w winnicach. Ponieważ plony we wszystkich odmianach są niskie, wina są na ogół intensywne i mają nieodłączną strukturę. Winiarstwo Waipara West ma na celu zachowanie, a nie wzmocnienie tych cech, pozwalając stworzyć ramy dla każdego wina, które będzie rozwijać się i ewoluować w butelce, aby zapewnić winu złożoność i zainteresowanie. Waipara West produkuje wyjątkową gamę win, w tym Wina Waipara West Sauvignon Blanc, Wina Waipara West Chardonnay, Wina Waipara West Riesling, Wina Waipara West Pinot Noir, Wina Waipara West Cabernet Franc Wina słodkie Waipara West Riesling i Chardonnay.