Wakefield Wines Australia
Wakefield Wines Australia
W 1969 roku Bill Taylor Senior i jego synowie Bill i John byli handlarzami winem w Sydney, ale ich pasja do handlu skłoniła ich do znalezienia miejsca, w którym mogliby zrobić własne wino. Początkowa wizja Billa pozostała w centrum stylu Wakefield: wina inspirowane finezją starego świata (Bill był pod wielkim wpływem podróży do Bordeaux w latach 60.), ale z dumnym australijskim charakterem. Ich pierwszy rocznik miał miejsce w 1973 roku i zdobył złote medale we wszystkich konkursach, w których został zgłoszony, więc nie jest zaskakujące, że od tego czasu wina Wakefield zdobyły ponad 4000 nagród. Dziś ich posiadłość jest częścią Australijskich Pierwszych Rodzin Wina i jest zarządzana przez Billa Juniora i jego trzech synów: Mitchella, który jest winiarzem i dyrektorem zarządzającym od 2000 roku, Justina, który prowadzi marketing i eksport, oraz Clintona, który zarządza winiarnia. W winnicy pomaga Mitchellowi Adam Eggins. Nazwa posiadłości pochodzi od jej położenia nad rzeką Wakefield i znajduje się w Auburn, subregionie regionu winiarskiego Clare Valley, około 137 km na północ od Adelajdy. Na wysokości 350 metrów nad poziomem morza Clare Valley jest chłodniejsza niż okoliczne regiony, co oznacza, że winogrona mogą dojrzewać na winorośli przez dwa do czterech tygodni dłużej niż w innych regionach winiarskich Australii Południowej. Klimat śródziemnomorski składa się z ciepłych dni, które pomagają winogronom dojrzeć, i chłodnych nocy, aby mogły odpocząć. Na 500 hektarach winorośli Wakefield uprawia się 12 różnych odmian winorośli. Większość nasadzeń to Cabernet sauvignon i shiraz, ale są też chardonnay, merlot, riesling, semillon, pinot noir, gewürztraminer, pinot gris, viognier oraz - od niedawna - tempranillo i carmènere. Są one sadzone w starannie wyselekcjonowanych miejscach: na przykład aromatyczne bieliki znajdują się na wschodnich zboczach, aby złapać poranne słońce, podczas gdy shiraz znajduje się na łagodniejszych, zachodnich zboczach. Cabernet sauvignon jest sadzony na czerwono-brązowej gliniastej glebie w osłoniętym cieple płaskiej rzeki, dając małe kiście maleńkich jagód. Wakefield produkuje wina na wielu poziomach - wina St Andrew's są wytwarzane z najstarszych winnic i najlepszych działek, seria Estate podkreśla różnorodność produkowanego wina i wykorzystuje wyłącznie winogrona uprawiane na farmach. Gama win „Ziemia Obiecana” podkreśla atrakcyjność win południowo australijskich, które łatwo napędzają owoce, nienagannie wykonanych z doskonałym charakterem, ale w „codziennych” cenach. Nowa winiarnia została otwarta w 2009 roku i obejmuje nowoczesny sprzęt, taki jak prasa Pera, która wykorzystuje delikatniejsze metody do ekstrakcji czystszego soku winogronowego. Posiadłość ta ma doskonałe referencje ekologiczne, w tym certyfikat ISO, a jej seria win Eighty Acres jako pierwsza została uznana za neutralną pod względem emisji dwutlenku węgla. Podjęła również decyzję o przejściu na 100% zakrętki w 2004 roku.