Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Warenghem Armorik Whisky Bretanii - region w północno-zachodniej Francji, położony na Półwyspie Bretońskim, nad Oceanem Atlantyckim. Rodzina Warenghemów mieszka tu w Lannion od końca XIX wieku. Leon Warenghem założył destylarnię w centrum miasta. Wkrótce dom Warenghem Whisky stał się znany z ducha doprawionego 35 ziołami, "Eliksirem dArmorique". Ten ziołowy likier jest obecnie zaokrąglony z whisky. Różne gatunki jagodowe i likiery owocowe zostały wkrótce dodane do szerokiej gamy destylarni Wareghem, która została przejęta przez syna Henryka w 1919 roku. W 1967 roku Yves Leizour stał się udziałowcem i menedżerem rodzinnej firmy Warenghem, która należała do Paul-Henri w trzecim pokoleniu. Destylarnia Warenghem Whisky przeniosła się na obrzeża i stale poszerzała swój zasięg. W 1983 roku syn Yves Leizour, Gilles Leizour, wyszkolony chemik, przejął kierownictwo firmy rodzinnej. Zasłużył na stworzenie Chouchen Melmor, słynnego aquavitu z bretońskiego miodu pitnego. Wraz z rozwojem pierwszej whisky Breton , Gilles wkroczył na nieznane terytorium. Swoją wiedzę i inspirację zdobył dzięki podróżom do szkockich przyjaciół. W 1987 roku wydano pierwszą whisky typu blended; w 1988 r. pojawiła się pierwsza whisky typu single malt Armorik. Po sukcesie we Francji, Wareghem Distillery rozpoczęła dystrybucję międzynarodową w 2010 roku i od tej pory odnosi sukcesy na międzynarodowej scenie whisky. David Roussier jest teraz dyrektorem wykonawczym Warenghem Company, która nadal jest własnością rodziny, a na czele stoi Gilles Leizour. Warenghem Whisky w decydujący sposób przyczynił się do opracowania i ustanowienia chronionej nazwy pochodzenia "Whisky Breton". Warenghem ma doskonałe warunki do produkcji Whisky, morze, słone powietrze, szalejące burze, deszcz - idealne warunki do produkcji i dojrzewania whisky. Woda używana w destylarni Wareghem jest o bardzo niskiej zawartości wapnia. Jest filtrowany przez lata na skałach granitowych wybrzeża Bretanii, a następnie wydobywany z głębokości 100 metrów. Francuski słód jęczmienny stosuje się do single malt Armorik. Pszenica do produkcji whisky zbożowej do mieszanek pochodzi z Bretanii. Ziarno dostarczane jest w pełni słodowane, ale jest mielone w gorzelni.
Armorik Whisky Blended whisky - Breizh wykonane z 50% ziaren i 50% słodu lub pierwsza whisky Breton, WB, z 75% zboża i 25% słodu są wciąż integralnymi składnikami standardowego zakresu Warenghem. Międzynarodowym sukcesem i uznaniem są Single Maltańskie Armorik. Standardowy asortyment obejmuje:
Armorik Edition Originale: pierwszy single malt Breton. Dojrzewa w beczkach po bourbonie, które nadają mu pikantne, lekko drzewne, owocowe i słodowe nuty.
Armorik Classic: Ten jeden słód z sherry i beczek po Bourbonie jest jednym z kamieni węgielnych destylarni Wareghem. Owocowe aromaty, ziarna i przyprawy przyczyniają się do pełnego, złożonego smaku.
Armorik Sherry Finish: Po dojrzewaniu w beczkach po burbonie, ten pojedynczy słód jest wykończony w beczkach po sherry, co daje pełne nuty suchych owoców, które wchodzą w interakcje z ziarnem, drewnem i korzennymi aromatami.
Armorik Double Matured: Po kilku latach dojrzewania w beczkach dębowych Breton, whisky dalej dojrzewa w beczkach po sherry. Świeże drewno nadaje temu Armorikowi szczególny korzenny i drzewny aromat, któremu towarzyszą cytrusowe nuty, jabłka, toffi, miód i ziarna.
Wyszukaj ponownie to co szukasz