Weingut Schloss Gobelsburg Kampal Austrian
Weingut Schloss Gobelsburg Kampal Austrian to jedna z najstarszych winnic w Austrii. W 1171 mnisi z klasztoru Zwettl otrzymali swoje pierwsze winnice na Heiligenstein i Gaisberg, a winnice te do dziś należą do najlepszych w Kamptal. W 1740 r. zakonnicy odkupili od poprzedniego właściciela zamek Gobelsburg, aw 1786 r. po pożarze Gut Kammern do zamku Gobelsburg przeniesiono folwark klasztorny. Winnica obejmuje ponad 75 hektarów klasycznych lokalizacji o wysokiej jakości gruntów. Niektóre znajdują się w bezpośrednim sąsiedztwie winnicy, niektóre są uprawiane od wieków. W 2016 roku Schloss Gobelsburg został uznany przez entuzjastów wina za Europejską Winiarnię Roku, w 2017 roku znalazł się na podium Kamptal Wine Prize, został uznany za najlepszą winnicę w Kamptal Wine Trophy w 2018 roku, a w 2019 roku było ich pięć. z pięciu koron z Vinaria Weinguide. Główne rankingi w Falstaff, Gault&Millau i Wine & Spirits Magazine. W 1958 roku o. Bertrand Baumann przejął kierownictwo winnicy, późniejszy opat miał dobry nos i pewną rękę w winiarstwie. „Gobelsburger Masswein” powraca do swojej inicjatywy i dzięki niemu winiarnia zyskała sławę. Ale to nie jedyny sposób, w jaki mógł świętować sukcesy, wina z zamku uważano już za jego czasów za wyjątkowo długowieczne. Naturalna uprawa winorośli nie jest nowym trendem w zamku Gobelsburg. Już pod kierownictwem ojca Bertranda stosowano wyłącznie nawozy organiczne i całkowicie zrezygnowano z chwastów. Ponadto zmniejsza się zużycie pestycydów. Dzięki dwóm winom z dodatkiem „Tradycja” Schloss Gobelsburg nawiązuje do produkcji wina na początku XIX wieku. Od wieków powszechne było aromatyzowanie win ziołami, przyprawami lub żywicami, aby uczynić je bardziej pijalnymi lub bardziej trwałymi. Dziś już tak się nie dzieje, ale przyjęto rodzaj ekstrakcji i dojrzewania moszczu w dużych drewnianych beczkach. Wraz z nadejściem epoki romantyzmu rozpoczął się powrót do natury, do naturalnych, nieskażonych win i ich naturalnych smaków. Technologia wina, zapoczątkowana przez rewolucję przemysłową, rozwinęła się skokowo i położyła w ten sposób podwaliny pod dzisiejszą jakość wina. Jednak ponad 200 lat temu nie tylko mistrzowie piwnic w zamku Gobelsburg mieli zupełnie inne wyobrażenie o winie. Michael Moosbrugger jest dyrektorem winnicy od 1996 roku i od tego czasu kontynuuje pracę swoich poprzedników. Najnowsze innowacyjne rozwiązanie w Gobelsburger Schlosskeller nosi nazwę „Dynamic Celler Concept”. Najważniejszym punktem jest tutaj całkowicie elastyczna koncepcja piwnicy, w której wina nie są już pompowane, aby dostać się w inne miejsca, ale są transportowane do innych części piwnicy na kołach. Ważną częścią tego był rozwój „beczki na kółkach”. „W czasach, gdy wiele dużych międzynarodowych winnic stara się stale produkować jednolite wina, które odpowiadają jak największej liczbie gustów, zespół Weingut Schloss Gobelsburg stara się, aby autentyczne wina dojrzewały, których osobowość kształtowana jest przez ich indywidualność i pochodzenie. Każda lokalizacja ma swoją własną charakterystykę z różnymi glebami i warunkami mikroklimatycznymi. Winorośl znajduje różne warunki, od skąpanych w słońcu tarasów na Zöbinger Heiligenstein i na Gaisberg po rozległe ogrody wokół Gobelsburga. Każdej odmianie winorośli należy zaoferować najlepszą możliwą możliwość rozwoju zgodnie z jej potencjałem. W zależności od stylu i potencjału winogron fermentacja odbywa się w stali nierdzewnej lub w drewnie dębowym. Oprócz dwóch białych odmian Grüner Veltliner (50%) i Riesling (25%) istnieją cztery czerwone odmiany winogron: austriacka odmiana Zweigelt (8%), uzupełniona przez Blauer (Spät)Burgunder (5%), Sankt Laurent (7%) i Merlot (5%). Wina Kamptal na 3907 hektarach winnic jest prawie trzysta winnic. Wielu z nich cieszy się międzynarodową sławą. Riesling uprawiany jest głównie na stromych południowych zboczach. W kierunku Dunaju znajdują się szerokie tarasy z glebami lessowymi i gliniastymi, które stanowią idealną strukturę dla Grüner Veltliner. Rodzi się tu również biały i czerwony burgund. Gorące dni i łagodne noce dają w tym regionie winogrona o delikatnym aromacie i pewnej kwasowości. Kamptal zdobywa również punkty dzięki muzeum wina „Loisium”, w tym regionalnie zaopatrzonej winotece. W dolinie Kamptal można znaleźć różne formacje geologiczne, w których gleba składa się głównie z lessu. Ponadto w gruncie występują żwiry, zwięzły krystaliczny i czerwony piaskowiec. Na północy dominuje kwaśne, krystaliczne podłoże skalne. Istnieją również zlepieńce na grzbiecie Heiligenstein. Tutaj można znaleźć produkty erozji z dawnych wysokich gór Masywu Czeskiego. Ze względu na ciekawą grę różnych rodzajów skał wina z Kamptalu stają się również indywidualną specjalnością. Z tego regionu pochodzą przede wszystkim Grüner Veltliner i Riesling, określane jako Kamptal DAC. Te białe wina są mocne i wytrawne, ale wciąż mają ciekawą świeżość. Jednak winnice produkują również mocne i pełne wina winnice o głębokości i zwartej strukturze. Wszystkie są kształtowane przez odpowiednią glebę i wysokość. W szczególności Riesling charakteryzuje się mocną, mineralną strukturą i długim okresem przydatności do spożycia. Wina z Kamptalu najlepiej komponują się z rybami i owocami morza.