Wino Sauternes
Sauternes to cudownie słodkie, białe wino, które wcześniej łączono wyłącznie z deserami. Ale teraz wiadomo, że doskonale komponuje się z różnymi okazjami i potrawami i nie bez powodu!
Sauternes to starożytne wino pochodzące z Sauternes w Bordeaux we Francji , gdzie najlepiej uprawia się winogrona na to słodkie wino. Jest to połączenie winogron Sauvignon Blanc, Semillon i Muscadelle, które po połączeniu tworzą to wspaniałe wino.
Winogrona używane do produkcji win Sauternes są rzadkie, a proces ich uprawy jest złożony. Jest to wino stosunkowo kwaśne i może starzeć się przez dziesięciolecia. Im dłużej dojrzewa, tym wyraźniejszy jest smak i gładsza konsystencja wina. Jest to jednak wino, które można pić także w młodości, nie tracąc przy tym zbyt wiele ze swoich walorów smakowych.
Wino Sauternes pochodzi z regionu o tej samej nazwie, w Graves, w Bordeaux. Obszar Sauternes położony jest około 40 kilometrów na południowy wschód od miasta Bordeaux. Winnice Sauternes rosną wzdłuż rzeki Garonny, która wypływa z Ciron. To zapierający dech w piersiach piękny obszar ze wzgórzami i wspaniałymi winnicami. Wino Sauternes znane jest z równowagi pomiędzy słodyczą i kwasowością. Najczęściej spotykane nuty smakowe to morela, brzoskwinia i miód. Często występuje orzechowy ton z nutą winogron Semillon wkradających się do butelki. Może również zagłębić się w smaki, takie jak miód, karmel, bogate owoce tropikalne, a nawet zawierać nuty Crème Brule.
Podobnie jak większość win białych, Sauternes należy podawać lekko schłodzone. Najlepsza temperatura do serwowania Sauternes to około 9 stopni Celsjusza. Ważne jest również, aby wyjąć go z lodówki lub chłodni na około 10–15 minut przed podaniem.
Najlepiej pozwolić, aby temperatura się dostosowała i ustabilizowała, w przeciwnym razie istnieje ryzyko utraty znacznej części jego godnego uwagi smaku. W przypadku młodej butelki Sauternes należy postępować zgodnie z tą instrukcją, natomiast starzoną butelkę należy zdekantować przed podaniem, aby wino mogło oddychać i uwydatnić naturalny zapach i smak.
Sauternes dobrze komponuje się ze słodkimi i pikantnymi potrawami. Świetnie komponuje się z dojrzałymi brzoskwiniami, nektarynkami, jagodami, ananasem, daniami kremowymi, foie gras, kurczakiem, serem, skorupiakami, pikantnymi potrawami tajskimi i słodszymi warzywami. Oczywiście dobrze komponuje się z wysoce wyrafinowanymi daniami francuskimi i doskonale komponuje się z lepkimi serami . Świetnie komponuje się także z nabiałem, każdym daniem ze śmietaną (czy to deserem, czy daniem głównym), doskonale komponuje się z winem Sauternes.
Wino Sauternes ma bardzo wysoką kwasowość i poziom cukru, podobnie jak większość białych win produkowanych w procesie „szlachetnej zgnilizny”. Wysoki poziom kwasu i cukru bardzo dobrze służy temu winu podczas starzenia. Dojrzałe Sauternes może być wspaniałym dodatkiem do niemal każdego posiłku lub deseru.
W miarę starzenia się butelki zaczynają powoli zmieniać się w soczysty miedziano-karmelowy kolor. Dzięki temu koneserzy wiedzą, że to wino jest gotowe. Wspaniałą cechą Sauternesa jest to, że można go pić w młodości, o czym już wspomnieliśmy. Ale nie ma to jak smak starej butelki.
Zatem to, jak wypijesz butelkę Sauternes, zależy wyłącznie od Ciebie. To świetne wino inwestycyjne, które pozwala leżakować w piwnicy, ale można się nim delektować od razu.
Po otwarciu Sauternes należy przechowywać w lodówce i wypić w ciągu 4 do 5 dni. Ze względu na wysoki poziom cukru i owocowy smak, Sauternes może szybko się zepsuć, jeśli nie zostanie otwarte i nie wypite. Jeśli butelka jest zamknięta i przechowywana w odpowiednich warunkach, może przetrwać nawet 100 lat.
Tak, Sauternes uchodzi za dobre wino. Większość win deserowych i ogólnie win białych jest często uważana za kiepską jakość i zazwyczaj nie jest zaliczana do dobrych win. Ale wino Sauternes, ze względu na doskonałą zdolność starzenia, cieszy się dobrą reputacją, popularnym profilem i wysoką ceną. Można więc śmiało powiedzieć, że jest to dobre wino.
Wino Sauternes jest trudne do zastąpienia ze względu na fakt, że większość innych białych win słodkich nie starzeje się tak dobrze jak Sauternes. Jeśli jednak musisz go wymienić, szukanie wysokiej jakości Rieslinga lub białego Zinfandela prawdopodobnie załatwi sprawę.