Wolf Blass Wines Wina Australii
Wolf Blass oznacza indywidualność, innowacyjność, siłę charakteru i sukces rynkowy. Dotyczy to zarówno człowieka, który założył firmę, jak i jego win z orłem klinowym na etykiecie. W swojej ponad czterdziestoletniej historii firma Wolf Blass Wines nie tylko odegrała kluczową rolę w zdefiniowaniu rozwijającego się australijskiego przemysłu winiarskiego, ale także stała się jedną z najpopularniejszych światowych marek w świecie wina.
Historia
Wolfgang Franz Otto Blass urodził się w Turyngii w 1934 roku. Podczas gdy jego rodzina ze strony matki zajmowała się przemysłem winiarskim, Wolf Blass mówi, że postanowił zostać enologiem tylko po to, by mieć dach nad głową i mieć coś do jedzenia w trudnych epoka powojenna. Po produkcji win musujących w Szampanii i Niemczech Wolf objął stanowisko kierownika piwnicy brytyjskiego winiarza Averysa. Dzięki swojej wiedzy i doświadczeniu w produkcji win musujących Blass otrzymał kilka ofert pracy z całego świata. Zdecydował się na Australię, gdzie początkowo produkował wino musujące w piwnicach z winami Kaiser Stuhl w dolinie Barossa, zanim wkrótce został pierwszym australijskim konsultantem ds. win.
Pod symbolem orła
Ponieważ Wolf Blass nie był związany wieloletnimi tradycjami winiarni, mógł wyznaczyć bardzo osobisty cel: jego misją było eksperymentowanie z nowymi koncepcjami produkcji i marketingu wina. Blass zaczął uprawiać małe areały w 1966 roku, aw 1969 roku kupił dwa hektary ziemi przy Bilyara Road, cztery kilometry od Nuriootpa w dolinie Barossa. Bilyara jest tym, co tubylcy nazywają orłem klinowatym (eaglehawk), a ponieważ orzeł jest również heraldycznym stworzeniem jego rodzinnego kraju, Niemiec, Blass zdecydował, że jego wina będą miały orła na etykiecie – tradycja, która trwa do dziś dzień. Z dużą ilością innowacyjnego ducha i wielką pasją Wolf Blass opracował w latach 70. wina o pełniejszym smaku, miękkim na podniebieniu i wysoce pijalnym.
W 1973 roku Wolf Blass postanowił założyć Wolf Blass Wines International. Jako własny szef, Blass skoncentrował się na produkcji win stołowych – zaskakujący postęp, biorąc pod uwagę jego doświadczenie i fakt, że tak naprawdę nigdy nie produkował czerwonego wina, dopóki nie wyemigrował do Australii. Ale szybko zauważył, że czerwone wino, ze swoją owocową mieszanką aromatów, jest bardziej atrakcyjne dla nowicjuszy winiarskich niż białe wino, które ma tendencję do bycia kwaśnym. Ale oczywiście produkował też wina białe. Blass skupił się na eksporcie, gdy tylko powstała jego sieć dystrybucji w Australii, a dziś Wolf Blass dostarcza towary na cały świat.
Teraźniejszość i przyszłość
Wolf Blass pozostaje aktywny w światowym przemyśle winiarskim, głównie oczywiście jako ambasador marki Wolf Blass. Jest byłym prezesem i dożywotnim członkiem International Wine & Spirit Competition w Londynie i zasiada w wielu zarządach australijskiego przemysłu winiarskiego. Ponadto jest prezesem Fundacji Wolfa Blassa, którą założył w 1996 roku, przekazując milion dolarów z okazji jego 60.
Zespół winiarzy
Winiarze Wolf Blass, kierowani przez głównego winiarza, Chrisa Hatchera, to wielokrotnie nagradzany zespół winiarzy, nieustannie dążący do najwyższej doskonałości, charakteru i uczciwości. Chris jest związany z firmą od 1987 roku, aw 1996 awansował na głównego mistrza piwnic. Hatcher ma już na swoim koncie liczne nagrody i jest uznawany za jednego z najbardziej uznanych znawców wina w Australii i na świecie. Matt O'Leary to starszy winiarz Matt O'Leary, który zmieniając karierę odkrył swoją miłość do wina i winifikacji dość późno w życiu. Od 2000 roku O'Leary poświęca się poszerzaniu asortymentu win czerwonych i białych oferowanych przez Wolf Blass Wines z wielkim sukcesem. Mary Clay jako Team Winemaker od 2005 roku wykorzystuje swoją rozległą wiedzę w szczególności do win czerwonych – od win premium, przez małe partie, aż po komercyjne mieszanki. Styl wina Wolf Blass zawsze był wyjątkowy i bardzo rozpoznawalny. Nasze zespoły winiarskie silnie skupiają się na starannym pozyskiwaniu owoców, fermentacji, dojrzewaniu i mieszaniu, dzięki czemu uzyskujemy uwydatnione, żywe smaki owoców, miękkie, zaokrąglone podniebienie i dobrze zintegrowane taniny, które są cechami charakterystycznymi całej gamy Wolf Blass.
Technika
Wolf Blass wykorzystuje bardzo nowoczesne otwarte kadzie fermentacyjne ze stali nierdzewnej. Są one szczególnie dobrze przystosowane do efektywnego przetwarzania zbiorów na małych areałach i dlatego ułatwiają eksperymentowanie. Nie trzeba już wchodzić do kadzi fermentacyjnych, aby przygotować się do procesu fermentacji – co przekłada się na znaczne korzyści w zakresie zdrowia i bezpieczeństwa pracowników. Winiarze mogą zdalnie kontrolować temperaturę w kadziach ze swoich biurek i zapisywać odpowiednie dane do późniejszej oceny i ponownego wykorzystania. Wszystkie nowe beczki (do wina czerwonego i białego) są wyposażone w bardzo nowoczesne materiały izolacyjne, dzięki czemu umożliwiają precyzyjną kontrolę temperatury. Cała woda procesowa wytwarzana podczas winifikacji jest oczyszczana i wykorzystywana do nawadniania pola golfowego Nuriootpa.
Region uprawy i piwnica
Aby wyprodukować szeroką gamę win czerwonych, białych, różowych i musujących o jakości Wolf Blass, firma pozyskuje winogrona ze wszystkich renomowanych regionów winiarskich południowej Australii: Clare Valley, Eden Valley, McLaren Vale, Coonawarra, Barossa Valley, Adelaide Hills i Langhorne Creek. Firma Wolf Blass Wines utworzyła w siedzibie firmy centrum dla zwiedzających i wydarzeń, które ma wiele do zaoferowania swoim gościom: od indywidualnych degustacji po bankiety na dużą skalę, od romantycznych wesel po całodniowe spotkania biznesowe – Wolf Blass spełnia wiele życzeń , spełnia wiele różnych wymagań i gwarantuje niezapomniane wrażenia.
Wina
Wolf Blass Wines oferuje szeroki wybór win w różnych klasach, które nie tylko inspirują ekspertów i koneserów, ale są również doceniane przez konsumentów. Niezależnie od tego, czy jest to wino czerwone, białe, różowe lub musujące, wykwintne Platinum Label, Black Label i Grey Label, czy też wina do codziennego spożycia, takie jak seria Yellow Label i Eaglehawk – wszystkie mają jedną wspólną cechę: Wina Wolf Blass imponują jakością, charakter i spójność – rok po roku.