Historia Yalumby nigdy by się nie zaczęła gdyby szef Samuela Smitha nie kazał mu pracować w niedzielę. W taki oto sposób ten religijny człowiek i mistrz browarniczy przeniósł się z Dorset w Anglii do Australii, gdzie rozpoczął pracę wspólnie jako Ogrodnik w Barossa. Wtedy jeszcze tutejsi farmerzy nie produkowali wina, ale Smith widział możliwości. Najpierw, w 1849 roku kupił 30 akrów, które nazwał Yalumba, co w języku aborygenów znaczy "cała ziemia wokół". Posadził winorośle i zaczął winifikacje. Winiarnia jest zarządzana przez rodzinę od pięciu pokoleń wraz z obecnym spadkobiercą Robertem H. Smithem, który kontynuuje najlepsze tradycje lokalne. Znakomite shiraz i cabernet sauvignon opisywane są rokrocznie przez niemal wszystkie winiarskie przewodniki. Jeśli organizujecie party z winem, Yalumba dostarczy wam linię Oxford Landing, w rozsądnych cenach i jakości. Wina tej linii pochodzą z 655 hektarowej posiadłości z nad Murray River, którą firma kupiła w 1958 roku. Seria "Y" to wina nieco bardziej złożone ale również pochodzą z własnych winnic firmy, tak jak inne wina z Barossy i Coonowarra. Warto przypomnieć, że pomimo tego że Yalumba słynie z czerwonych win, to jako pierwsza, począwszy od roku 1980, zaczęła pracować profesjonalnie ze szczepem viognier, który w III w. p.n.e. został przeniesiony z Dalmacji do Francji a potem do Australii. Ta "obsesja" i specjalizacja firmy przynosi i pozwala skosztować wspaniałych win: Yalumba Oxford Landing, Yalumba – seria Y, Yalumba seria Barossa, Yalumba seria Prestige.

Produkty producenta