Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Yangarra Estate Vineyard
Poszukując wzorcowej winnicy do wejścia na rynek australijski, Jess Jackson i Barbara Banke odwiedzili Yangarra Estate w 2000 roku, a rok później zakupili winnicę. Sprowadzenie win rodziny Jackson do Australii. Historia Yangarry sięga znacznie dalej: pierwsze nasadzenia Grenache rozpoczęły się w 1946 roku i objęły piaszczystą glebę McLaren Vale. Family Jacksonów wytypowała Petera Frasera i Michaela Lane’a do ożywienia tej fantastycznej winnicy i jej starych winorośli. Inwestycja rodziny Jacksonów naprawdę się opłaciła, Yangarra dostarcza wspaniałe wina wysokiej jakości w niewiarygodnie przystępnych cenach. Nie szukaj dalej niż „Old Vine” Grenache 2017 (97 punktów – James Halliday) lub Shiraz 2017 (97 punktów – James Halliday).
W 1862 roku Ebenezer Ward, najdokładniejszy krytyk wina swoich czasów, opisał jedną z pobliskich winnic jako „gigantyczną piramidę zieleni, której zbocza i szczyt porośnięte są bujną winoroślą”. Należą do nich „Temprana, Shiraz, Malbec, Carbonet, Mataro, Carignan i Grenache”. Grenache uznano za „szczególnie cenny ze względu na wzniesiony, samonośny pokrój, płodność i bogactwo moszczu”.
nasadzanie winnic Yangarra Estate rozpoczęło się w 1946 roku, kiedy posiadłość nazwano Lalla Rookh – „gniazdo miłości”. W tym roku Bernard Smart, który nadal mieszka na Yangarrze z żoną, pomagał swojemu ojcu zasadzić winnicę High Sands na nienawadnianej winorośli Grenache. W 1947 r. zasadzili w sąsiedztwie kolejną winnicę, ale została ona otoczona i zniszczona przez dryfujący piasek, zanim zdążyła się prawidłowo zakorzenić.
Miejscowi winiarze przez wiele lat poszukiwali owoców z plantacji '46, którzy używali ich do wzmacniania win z innych mniejszych gospodarstw w McLaren Vale. W 2000 roku Jess Jackson i jego żona Barbara Banke (właściciele Jackson Family Wines) rozpoczęli badanie wydolnośći Australii w zakresie światowej klasy winnic Shiraz i Grenache. Rok później kupili. Yangarra Estate, zachwycony widokiem bezcennych starych winorośli, które, jak wiedziały, nadadzą odrodzonemu posiadłości gastronomiczne serce i duszę. Nominacje miejscowych mężczyzn, Petera Frasera, winiarza, i Michaela Lane’a, hodowcy winorośli, zakończyły pierwszy etap wizjonerskiego planu Jessa Jacksona.
W ciągu dziesięciu lat winnica została wyremontowana i rozbudowana, cieki wodne odmłodzone i obsadzone rodzimą roślinnością, zbudowana i oddana do użytku najnowocześniejsza winiarnia oraz otwarta piwniczna sala sprzedaży i degustacji. Dzięki tej ewolucji wina z Yangarra Estate stale zyskują szacunek i uznanie krytyków. Winnice posiadłości / AVA rozciągają się na dodatkowych 70 hektarach potoków, rodzimej roślinności i korytarzy przyrodniczych. Grenache, Shiraz, Mataro, Cinsault i Carignan to mocne czerwone odmiany; Roussanne i Viognier to główni biali. Przyszłe nasadzenia Terret noir, Vaccarèse, Counoise, Muscardin i Piquepoul noir uzupełnią czerwoną księgę; Bourboulenc, Clairette i Picpoul blanc wypełnią białą stronę.
Chociaż Grenache zachwycał się w południowym Rodanie, jest również szeroko sadzona w innych częściach przybrzeżnego Morza Śródziemnego. Ponieważ odnieśliśmy tak duży sukces w przypadku tej odmiany, trwają również próbne nasadzenia innych przybrzeżnych odmian śródziemnomorskich, takich jak Temparanillo i Graciano. „Te stare śródziemnomorskie czerwone odmiany wyewoluowały jako winorośle” – mówi menadżer i główny winiarz Peter Fraser. „Nie widzimy powodu, aby na siłę wznosić na nich nowoczesną kratę. Plony byłyby dla nas zbyt wysokie, a winom brakowałoby intensywności, jaką uzyskujemy.
Wyszukaj ponownie to co szukasz