Inferi Montepulciano D'Abruzzo Riserva Marramiero DOC
- -60,00 zł
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Canneto Nobile di Montepulciano Riserva DOCG
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Nobile di Montepulciano Riserva DOCG
Szczepy: Sangiovese
Rodzaj:czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75 l
Wino czerwone wytrawne. Kolor ciemnorubinowy z granatowymi smugami. Intensywny zapach jeżyn, śliwki, czeremchy z odrobiną cassis, delikatne zapachy suszonych ziół i ciemnej czekolady oraz wędzonego boczku. Na podniebieniu owocowe z posmakiem czekolady, kawy i świeżego tytoniu. Aksamitne delikatne garbniki . Tylko najlepsze ręcznie zrywane winogrona. Bardzo rygorystyczna kontrola jakości. Dobrze zbalansowana owocowa kwasowość. Długa końcówka. Po fermentacji wino przebywa 18 miesięcy w 500l beczkach z francuskiego dębu, następnie 6 miesięcy w słoweńskich dębowych beczkach i jeszcze 6 miesięcy starzenia w butelkach.
Potrawy: Delikatnie przyprawione ziołami mięsa – gulasze, pieczenie, steki - Bistecca alla Fiorentina, przystawki włoskie - antipasti, dojrzałe sery
Notatki Sommelier Bachus Wina
Ślady wielkiej reputacji i uznania dla Vino Nobile di Montepulciano znajdują się już w rocznikach 790. To doskonałe wino zostało zatem odkryte przed wiekami i sprzedawane również poza Montepulciano. Nazwa Nobile prawdopodobnie wywodzi się z czasów, kiedy wina gatunkowe zarezerwowane były dla rodzin szlacheckich. Szlachta wiedziała, jak zachować szczególny akcent klasy do dnia dzisiejszego: w 1980 roku Vino Nobile di Montepulciano było jednym z pierwszych włoskich flagowych win, które otrzymały oznaczenie DOCG. Okres dojrzewania Vino Nobile w drewnianych beczkach ustala się na co najmniej dwa lata. Po trzech latach starzenia Vino Nobile może nosić nazwę „Riserva”. Nobile di Montepulciano, mimo że jest winem tradycyjnym, jest winem nowoczesnym. Faktycznie.
Świetne wina z wielkich winnic. Canneto zajmuje powierzchnię 48 hektarów, z czego 31 zainwestowano w winnice i 4 w gaje oliwne, firma przekształciła całą produkcję wina i oliwy zgodnie z przepisami metody ekologicznej. Natura gleby i mikroklimat to niezbędne warunki doskonałego dojrzewania winogron. W Canneto głównym celem jest produkcja Vino Nobile di Montepulciano , wina o długiej tradycji, które w ostatnich latach zyskało na jakości osiągając międzynarodowe uznanie. Ponadto rozsądna produkcja Rosso di Montepulciano , nie wspominając o wielokrotnie nagradzanym, hojnym Supertuscan Filippone , mieszance Sangiovese. Merlot, Cabernet i Petit Verdot na ważne okazje.
Nagrody i wyróżnienia:
Wine Spectator 91/100 pkt.
Robert Parker 91/100 pkt.