Tenute Ulisse Passerina Terre di Chieti
Tenute Ulisse Passerina Terre di Chieti
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Passerina Terre di Chieti Tenute Ulisse
Kraj: Wina Wloskie
Producent: Tenuta Ulisse
Sacieta Agricola Via San Pol
Apelacja: IGP Terre di Chieti
Region: Abruzja, Prowincja Chieti
Szczepy: Passerina
Rodzaj: Wino Białe
Pojemność: 750 ml
Alkohol: 13%
BK01
Passerina Tenute Ulisse ma jasnożółtą barwę z jasnozielonymi refleksami. Aromaty są bardzo intensywne z przyjemną brzoskwinią, morelą i grejpfrutem, a kwiatowe zapachy przypominają glicynie i lipę i z czasem nabierają wyraźnie mineralnego charakteru. Wino Passerina z wieloma warstwami aromatycznymi, które oprócz nut owocowych ujawnia subtelne niuanse kwiatowe i wyraźny dotyk mineralny. Smak jest żywy w podniebieniu, gdzie zaznaczona kwasowość jest otoczona eksplozją nut owocowych, dzięki czemu wino ma elegancję i świeżość we właściwej mierze. Idealny do przystawek. Sugestie kulinarne: carpaccio i surowych ryb, skorupiaków, homar zapiekany z masłem ziołowym, pstrąg faszerowany ziołami, natką i warzywami, mule w sosie śmietanowym, kalmary w tempurze, sałatka z łososiem wędzonym i awokado, łosoś zapiekany ze szparagami, flądra smażona w panierce, małże smażone z dodatkiem czosnku i zielonej pietruszki, sałatka z tuńczykiem i awokado, sałata z grillowanym ananasem i kurczakiem, sałatka ze szpinaku, buraków i pomarańczy, orzeźwiająca sałatka z melonem, śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami…
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino o jasno złotym kolorze, pełne aromatów marakui, melona i gerjpfruta. Intensywnie owocowa paleta nasycona cytrusami, tropikalnymi owocami i zmiażdżonymi ziołami. W ustach sprężyste, świeże, rześkie z wyraźnym akcentem mineralnym. Bardzo zbliżony styl do win Nowozelandzkich które obecnie są wysoce akcentowane spośród białych win. Passerina bardzo stara odmiana białego winogrona pochodząca z środkowych Włoch. Bardzo prawdopodobne, że jego ojczyzna leży w kierunku Adriatyku, w Abruzji i Marche. Z pewnością należy do rozległej rodziny Trebbiani. Jego nazwa pochodzi od wielkości raczej małych jagód i faktu, że wróble często łapią jagody. Cechą charakterystyczną tego winogrona jest dobra zdolność do gromadzenia cukrów, jednak nie towarzyszy temu odpowiedni spadek składników kwasowych w czasie zbiorów. Dlatego bardzo często charakteryzuje się silną kwasowością. Winogrona Passerina sortowanie i umieszczanie całych winogron w ekskluzywnym tunelu chłodzącym „Ulisses” i nagłe obniżenie temperatury, w konsekwencji maceracja skóry i ekstrakcja związków aromatycznych; · usuwanie, naciskanie w środowisku obojętnym, statyczne klarowanie na zimno; · Powolna fermentacja w kontrolowanej temperaturze 11 ° C w zbiornikach o kontrolowanej temperaturze i obojętnych.
Polecane produkty
Mount Riley Sauvignon Blanc Marlborough
- Polecane!
2024-01-02
Tenute Ulisse Passerina Terre di Chieti o NIE Kwaśne jak lim
Tenute Ulisse Passerina Terre di Chieti o NIE Kwaśne jak limonka