Julian Reynolds Reserva Branco Arinto
Julian Reynolds Reserva Branco Arinto
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Julian Reynolds Reserva Branco Arinto
Kraj: Portugalia
Region: Alentejo
Apelacja: Alentejo VR
Producent: Reynolds Wine Growers
Typ: Dry White - Arinto
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5 %
Certyfikaty: wino wegańskie
Julian Reynolds Reserva Branco powstało w całości z odmiany Arinto, prezentuje czysty cytrynowo żółty odcień z aromatami owoców tropikalnych z nutami ananasa. Na podniebieniu krągłe, pełne świeżości i elegancji, z żywą kwasowością i dużą ilością owocu. Sugestie kulinarne: Grillowane ryby, skorupiaki, sałatki. Polecane dania do win arinto: ryż z owoców morza (arroz de marisco), tarta ze szparagami, sałatka z makaronem szklanym z grillowaną wieprzowiną.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Ze względu na wysoką jakość winogron, wina Reynolds są prawie wolne od siarczynów. Wina są produkowane z koncentracją owoców i zgodnie z najsurowszymi normami higienicznymi, aby wino trwało przez dziesięciolecia.
Posiadłość Reynolds Wine Growers znajduje się przy Parku Narodowym wzgórz S. Mamede, w pobliżu Portalegre, w regionie Północnego Alentejo, miejscu o ogromnej urodzie – pięćset akrów łąk poprzecinanych zielenią, złotem i intensywnym brązem. Tamtejsza sceneria jest wypełniona niebem i wzgórzami, dębami i korkami rozsianymi po całym krajobrazie jak owce. Gospodarstwo i winnica znajdują się pośród winnicy, co pozwala uniknąć długiego transportu winogron podczas zbiorów.
Główne uprawiane odmiany to tradycyjne w regionie: Trincadeira, Aragonez, Alfrocheiro, Arinto i Alicante Bouschet – ta ostatnia została sprowadzona do Portugalii przez Roberta i Jonha Reynoldsów, jego młodszego brata, ponad półtora wieku temu i nadal jest używana jako baza czerwonych win Reynolds.
Arinto winorośl pochodząca z Portugalii odmiana białej winorośli, powszechnie uprawiana w regionie Vihno Verde w północnej części kraju. A także w Bucelas, na północ od Lizbony, oraz w regionach Ribatejo, Bairrada. Winnic arinto nie spotkamy poza Portugalią. Z arinto mogą powstać wina o żywej, orzeźwiającej kwasowości, często mineralne, z delikatnym smakiem przypominającym jabłko, limonkę, grejpfrut i cytrynę. W dojrzalszych winach arinto odnajdziemy również soczystą brzoskwinię. Wina zrobione głównie z arinto są dobre do przechowywania, ale są również pyszne są młode: świeże i złożone. Ze względu na wysoką kwasowość arinto jest również podstawowym winogronem do win musujących.
Synonimy Arinto: pederna, pedernao, arintho, asal, assario branco, bual, boal cachudo, branco espanhol, cerceal, chapeludo, malvasia fina.